Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2018 22:13 - Есен в Родопите в снимки
Автор: barin Категория: Други   
Прочетен: 9216 Коментари: 32 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                     България откъм климат е разположена на подходящо място географска ширина 42-44". Има четири сезона, като на малко места по света е така. Впрочем България е добре и в много други отношения. За това доводите са тук:
Блогът на barin :: България на сегашното си място
                 От четирите сезона няма да доказвам кой е най-хубав и за предпочитане. Зависи от човека- различни хора- различни вкусове. За мен като че ли есента има лек превес спрямо останалите като предпочитание. Преди години четири пъти съм ходил на поход в края на октомври в Родопите. Туристическият водач отдавна беше преценил, че точно през последния weekend на октомври в Родопите е най-добре и подходящо да се правят снимки и да се гледат оцветени листа. По-късно веднъж правих обиколка на България по същото време в Южна България и през последните години по-рядко ходя в района на Родопите през есента. В Родопите има много тракийски светилища, но преди години не им обръщах внимание. Въпреки това около половината от светилищата в Странджа, Сакар и източните Родопи съм посетил. Сред най-известните са Харман кая, кромлеха при с. Долни Главанак, долмените при с. Хлябово, Белинташ, Татул. За тях: 
Блогът на barin :: Мегалитни съоръжения;
Блогът на barin :: Светилището Белинташ;
Блогът на barin :: Кромлехът при с. Долни Главанак
                  В Родопите има и пещери, включително необурудвани:
Блогът на barin :: Пещерите в Родопите
                  Мои снимки не можах да кача и затова поставям няколко от сайтовете:
  
image
  
               image
 
 image
 

 
 image
 
 image
 image
 
  image
image
 image
 image
 image
 
image
 
  image
 
                       В Родопите има много красиви местности, които си заслужава да се посетят. От населените места интересни са Златоград, с. Ковачевица, с. Лещен, Смолян, Около язовир Доспат има хубави места за отдих, по-на север има и други язовири. От снимките се вижда, защо се употребява израза"Злартна есен". Върховете са по-ниски, в сравнение с Рила и Пирин, но понякога маршрутите са дълги. Красиви са ширикоолистните дървета, на които през есента листата опадат, а на иглолистните по-малко обръщаме внимание. На други места също съм снимал дървета с есенно оцветени листа, когато съм имал време.



Гласувай:
65



1. rosiela - Прекрасно,Барин,
09.10.2018 22:35
това е само част от митичните места на България.
цитирай
2. passer - С топла пазва, многоцветна!
09.10.2018 22:54
С топла пазва, многоцветна!
цитирай
3. dinkov - Динков
09.10.2018 23:32
barin - В България има много красиви места през всички сезони. Само човек трябва да има очи за да ги види. А Родопите... през есента... прав си като картина е...
Поздрав
Ицко
цитирай
4. barin - Здравей, Роси. Има и други места из ...
10.10.2018 06:16
Здравей, Роси. Има и други места из България с красоти, но тогава водачът беше избрал Родопите и затова за нея планина писах.
Поздрави!
цитирай
5. barin - Добрео утро, passer. Благодаря за ...
10.10.2018 06:23
Добрео утро, passer. Благодаря за коментара в стихотворна форма.
Поздрави!
цитирай
6. barin - Добро утро, Ицко. Есента навс...
10.10.2018 06:25
Добро утро, Ицко. Есента навсякъде е интересна и красива. След десетина дена ще ходя в Сливен, а след още седмица на Черни връх. Ще се възползвам от сезона да направя сним ки.
Поздрави!
цитирай
7. kvg55 - barin,
10.10.2018 06:46
Неземна красота.
цитирай
8. barin - Така е, kvg55. Ще имам две възмож...
10.10.2018 06:50
Така е, kvg55. Ще имам две възможности тази година извън града през есента. Случвало се е и да изляза малко настрани, за да снимам.
Поздрави!
цитирай
9. nedovolen - България е невероятна! Като бъл...
10.10.2018 07:52
България е невероятна! Като българите.
С това, което е по и под нея е черния дроб на планетата.

Около Сливен има страхотни съоръжения, описани в блога на Безистена.
Под Черни връх е едно от телата на предходно аватарно явление на Христос, преди 20 0000 г. Дълго е за обяснение и не е за всеки. Който търси, намира.
:)))
цитирай
10. emi1ts - Здравей Иво!
10.10.2018 08:39
Родопите са красиво място изпълнено с много природни забележителности и впечатляващи гледки особено през есента!Благодаря ти за темата.Ще разгледам и другите ти публикации посветени на Родопите.Наскоро гледах документален филм посветен на Триград който се намира в западните Родопи на 27 км от град Девин.Много се впечатлих от триградското ждрело,пещерата "Дяволското гърло"и легендите свързани с нея и с Орфей.Не съм посещавала още това прекрасно и мистично място но със сигурност ще го направя!Приятен ден и слънчеви октомвриийски дни Иво!
цитирай
11. olgam - Thank you, Barin, for showing the ...
10.10.2018 09:01
Thank you, Barin, for showing the beauty of your country in pictures. Honestly, if I were asked about Bulgaria, the only thing to come to my mind would be all your marvelous resorts...

Wonderful landscapes indeed, and the most impressive for me is Bulgarian colorful autumn... I wish I could visit it one day.
цитирай
12. nedovolen - https://www.youtube.com/watch?v=7gphiFVVtUI
10.10.2018 09:02
Благодаря и на к.10, че ме подсети.
На 06.10.2018 г. в София трябваше да има концерт /не ходих и не срещнах репортаж/ световно известният музикант китарист, пътуващ трубадур Естас Тонне. Роден 1976г, Украйна. Няма постоянно местоживеене в страна. Музиката му няма нужда от превеждане, а възприемане. Говори повече за Природата и Космоса от много дебели книги.
Приятели, вещи в музиката ми споделиха. Ако организаторите на концерта са предвидили да му покажат Родопите, където е бродил Орфей, вероятно ще "роди" нова музика.
Горният линк е кам Естас.
:)))
цитирай
13. vesever - Еха, каква красота! Аз бях в Източни ...
10.10.2018 10:39
Еха, каква красота! Аз бях в Източни Родопи през лятото, заслужава си да се видят и през есента....
Поздрави, Иване!
цитирай
14. barin - Благодаря, Николай. За София- и...
10.10.2018 11:00
Благодаря,Николай. За София- имаше няколко мероприятия, сместих датите, защото на едното я смениха. Стана така, че мога да отида на концерт на Stratovarius и ще го направя. Ще използвам възможността да поставя няколко печата в туристическата си книжка в стремежа си да получа, може би през 2020 г. втора златна значка.Също и да се кача по близката планина-Витоша.
Поздрави!
Поздрави!
цитирай
15. barin - Здравей, Еми. В Триград съм ходил ...
10.10.2018 11:03
Здравей, Еми. В Триград съм ходил няколко пъти, но пак ще отида след време. Наскоро видях и при теб интересни есенни снимки. През последните няколко години не мога да ходя есента, покрай ученика си.
Поздрави!
цитирай
16. barin - Hi Olga. Autumn is beautiful, using ...
10.10.2018 11:06
Hi Olga. Autumn is beautiful, using every opportunity to take pictures in the nature. This year I will go only to Sliven to the fortress of Tuida and Sofia. I will go to Vitosha. So far, so much more next year.
Greetings!
цитирай
17. barin - Здравей, Веси. През пролетта об...
10.10.2018 11:08
Здравей, Веси. През пролетта обикновено ходя из по-ниските места. През последните години обиколките на България ги правих през пролетта, защото във Варна есента е по-приятно времето, отколкото през пролетта. Във вътрешността е обратно. Дължи се на морето, което бавно се нагрява, но и бавно изстива.
Поздрави!
цитирай
18. zax - Бе Веси си е Веси. Когато реши, ще ...
10.10.2018 20:59
Бе Веси си е Веси. Когато реши, ще хване на метлата дръжката, мъжката.... /или, теслата ли беше? ;) /
А когато реши ще я подкара де по корем, де.... на обратно.
;)
цитирай
19. zarenkow - Често сравнявам посещението на ...
11.10.2018 09:56
Често сравнявам посещението на известен мегаполис и природна забележителност. Не,че има природна незабележителност, но все пак.. Задавам си въпрос, кое бих предпочел , Париж ли да речем, или добре познатите Родопи, или .... Е, не останаха кой знае, колко некомпрометирани места в БЪлгария. Та изборът ми винаги е бил за природния Рай. Ще ме апострофира някой, че в Париж все пак е Лувъра , или друго подобно, но никой посетител на Лувара не може така детайлно и на спокойствие да разгледа картините със средствата на съвременните технологии, до косъмче и невидими вече от два метра нюанси. Много посетители на лувара получават емоционално удоелетворение от близостта, а то е по скоро лично творение, но почти никой не може от там да вникне спокойно, винаги когато пожелае и в детайлите на удивителните техники на Ван Гог, или друг. Просто едно мое мнение и не е задължително да е споделено, точно както не бих споделил радостта на някой да изпие една ракия да речем. :)))
цитирай
20. barin - Здравей, zarenkow. Разбира се, че в ...
11.10.2018 10:58
Здравей, zarenkow. Разбира се, че в Европа има много интересни градове, но не всички може да се посетят. За мен Родопите, а и останалите места из страната са добри за есента. Правилно казваш, че не останаха некомпрометирани места. На мен ми са интересни през последните години например светилищата, малките градчета със запазени възрожденски къщи, крепостите. Има развитие на някои места, където намерят пари, други стоят на едно ниво с години. Благодаря за коментара, уместен е.
Поздрави!
цитирай
21. mt46 - Поздрав!
11.10.2018 19:01
Красиви снимки... Но може би на живо е по-добре...
цитирай
22. barin - Здравей, Марине. Виждал съм при...
11.10.2018 19:13
Здравей, Марине. Виждал съм природата есен на живо. По-добре е.
Поздрави!
цитирай
23. bven - Чуден пост, barin!
12.10.2018 13:34
От Родопите само пролетно време нямам изгледи, но другите три сезона съм я посещавала - красотата й е непреходна. Пожелавам на всеки, който има малко време, да си набележи маршрут и да тръгва. Крепостите й също носят очарование и тайни:)))А река Арда има магнетично действие. Помня, че при една разходка, помолих да спрат и да я снимам - а то всички започнаха да щракат с апаратите.
На добър час!
цитирай
24. barin - Здравей, Татяна. За пролетно време ...
13.10.2018 14:00
Здравей, Татяна. За пролетно време си имам други места, на които обикновено ходя. Например на близките възстановки и някоя крепост. Правя си излети в гората и наблюдавам как се развива на средна надморска височина- 1000-1500 м.
Поздрави!
цитирай
25. nedovolen - Човек където и да ходи, пребивава ...
13.10.2018 18:09
Човек където и да ходи, пребивава обикновено в леглото и обувките си :)
Виж, ако зад красивите пейзажи и сгради търси друго, това вече е друго!
:)))
цитирай
26. barin - Здравей, Николай. Мъдро написано. ...
13.10.2018 18:15
Здравей, Николай. Мъдро написано. Най- си е добре в къщи. Аз ходя из България често, но все си харесвам дома. Снимам много- най-различни места, пейзажи и моя син.
Поздрави!
цитирай
27. donchevav - Най-хубаво си е у дома. . . Споделям! ...
13.10.2018 19:57
Най-хубаво си е у дома... Споделям! Тези снимки ме накараха да си спомня есента в моя роден Предбалкан - и да потъгувам в топлата октомврийска вечер с поглед, търсещ в морето под мене цвят някакъв, жива есенна багра. Напразно - напред до хоризонта чак все онова сиво, още люляно в летни спомени, смълчано море. А планината в този сезон е невероятна. Имам приятелка, която в момента е със съпруга си в с. Баните край Смолян. Прати ми снимки с изключителни гледки! Пише, че цял ден прекарват в разходки - щастливци! Благодаря ти за късчето есенна българска красота, Иване! Щастлив месец октомври!
цитирай
28. buenogan - Прекрасни снимки! Поздрави.
13.10.2018 20:46
Прекрасни снимки! Поздрави.
цитирай
29. barin - Здравей, Вени. Истина е, че на ес...
13.10.2018 21:50
Здравей, Вени. Истина е, че на есенните походи по цял ден се ходи. Маршрутите са по-леки, има разнообразие. Гледките наистина са красиви.
Поздрави!
цитирай
30. barin - Благодаря, buenogan.
13.10.2018 21:52
Благодаря, buenogan.
цитирай
31. isstoyanova - Eсента е прекрасна!
14.10.2018 18:37
И аз погледнах есента през твоите очи. :)
цитирай
32. barin - Благодаря, isstoyanova. Добре е да ...
14.10.2018 18:43
Благодаря, isstoyanova. Добре е да се види и друг поглед върху сезона.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644289
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031