Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2012 23:20 - КРАСАВИЦИТЕ НА ДРЕВНОСТТА. ВТОРА ЧАСТ.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 20308 Коментари: 11 Гласове:
11

Последна промяна: 29.04.2012 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
КРАСАВИЦИТЕ НА ДРЕВНИЯ ЕГИПЕТ.

image
Красавицата от Древния Египет била стройна жена с малка гръд, тънка талия,тесни бедра. Дрехата подчертавала фигурата. В периода на Древното Царство това била проста бяла дреха, векове по-късно, в Новото Царство, облеклото се изготвяло от полупрозрачни плисирани тъкани. Дълго време египтянките ходели боси, едва в края на Новото Царство се появили сандали с равна подметка. За привлекателни се смятали лица с големи бадемовидни очи (особено зелени, но това било рядкост), прав нос, пухкави устни.

 

image     Всички жени ползвали  козметика: веждите били изрисувани в черно, а очите със зелено. За да придадат блясък и разширят зениците, капвали в очите си сок от беладона. За да станат румени бузите им използвали лютив растителен сок. Оцветявали ноктите и стъпалата.
   Египтянките подстригвали късо косите си и носели перуки.  Колкото по-богата и знатна била дамата, толкова перуката била по-пищна. Контрастът между тежката прическа и тънката загоряла фигура създавал неповторим силует.

 

image  Най-знаменитите жени на Древен Египет и едни от най-красивите били неговите владетелки. Две от тях, в чиито имена присъства думата "нефер" - красива, хубава - били жени на най-прочутите фараони - Ехнатон и Рамзес II. Третата - Хатшепсут, била най-загадъчната жена фараон.

         Но безспорно най-прочутата била


 

                        КЛЕОПАТРА VII      
                            
51 г.пр.н.е.-39 г.пр.н.е.   

 

    Животът на тази удивителна жена бил толкова  невероятен и влиянието и върху съдбините на Рим и Египет толкова голямо, че вече две хилядолетия тя вдъхновява  писатели, поети и художници, между които Шекспир, Пушкин, Бърнард Шоу, Рубенс, Де Бре,Тиеполо, Жером.   
  
Още в древността са правили опити да разберат с какво Клеопатра е очаровала така силно хората.
 Плутарх в своите "Успоредни животоописания" пише: "Красотата на тази жена не е била такава, че може да се нарече несравнима и да поразява от пръв поглед. Но общуването и се отличавало с такава неотразима прелест, че нейния облик, съчетан с рядка убедителност на речта, с огромно обаяние, което струи от всяка дума, всяко движение, се врязвало дълбоко в душата. Самият звук на гласа и галел и радвал слуха като струнен инструмент, който леко се настройва на всяка гама - на всяко наречие, така,че само с много малко варвари тя общувала с преводач. Най-често сама разговаряла с чужденците - етиопи, троглодити, евреи, араби, сирийци, мидийци, партяни..."  Убедително казано, нали?

 

     
image       
        
image

 

                                           Образът на Клеопатра
                         върху  римски монети

 

image

 

  Съвременна монета на Египет от 50 пиастра с изображение на Клеопатра, 2005 г.










image                      НЕФЕРТИТИ
                        1370- 1330 г. пр.н.е


  Бюст на Нефертити,
Египетски музей, Берлин                        image  
 






  
                         Образът на Нефертити върху златно-сребърна монета с номинал 20$ , Острови Кук,  2012

image.


  Сребърна монета на Гвинея, 1970, 500 франка

 



image

 

Ехнатон и Нефертити, Лувър,
Париж

 



 

   Нефертити се прославила по две причини. Първо, тя станала символ на красотата на древноегипетската жена, което се потвърждава от запазилите се нейни изображения. Тя имала  миниатюрна и стройна фигура до края на живота си, и дори раждането на шест деца не се отразило на нейното изящество.  Второ, била съпруга на Ехнатон – фараона-еретик, който възстанал против господството на бог Амон и въвел култ към «чистия» слънчев диск. Любовта на  царската  двойка станала един от основните сюжети за художниците на  Ахетатон — столицата на Ехнатон и Нефертити. Съществуват и различни догадки за това, кое повече привличало Ехнатон: красотата на Нефертити, нейният любознателен ум и мъдрост, или майсторството в любовното изкуство. 



                      НЕФЕРТАРИ
                                                  XIV век пр.н.е.

image
                                   
  Статуя на Нефертари в храма в Луксор

  Станала любима жена и вярна спътница на фараона воин Рамзес II. Красотата и била така необикновена, божествена и вероятно заради това  младият Рамзес се влюбил безпаметно в нея. Рамзес я  обичал толкова много, че поставял  статуята й наравно със своите, а гробницата й е най-красивата в Долината на царете и дори я наричат "Сикстинската капела на Древен Египет".

  “Тя обладаваше чар, приветливост и любов”. Този надпис по желание на фараона бил поставен на една от стените на подземния мавзолей на Нефертари.

image

 

Нефертари Мерит Амен ("прекрасната, възлюбена на богинята Мут" )

    Нефертари не само е била много красива, но и умна жена-положението й е било безпрецедентно до този момент за Египет. Участието и в държавните дела е отразено в титулатурата: "Жена на Великия Владетел", "Господарка на Горния и Долния Египет" и "Господарка на Двете Земи". Тя винаги е придружавала Рамзес - в граждански или религиозни церемонии, на важни пътувания. От любов към съпругата си Рамзес издига два храма в Абу Симбел- големият е посветен на фараона, а малкият - на Нефертари.  Взимала е участие и във външната политика (потвърдено е от писмото, което е изпратила до царицата на хетите Подухепа).




                                                                       МЕРИТАТОН
                                                             XIV 
век.пр.н.е.


image    Предполагаем портрет на Меритатон,
Лувър


 

 

  Тя е най-голямата от шестте дъщери на Ехнатон и Нефертити. Нейното име може да се преведе като "Любима на Атон" (богът, култът към когото активно налагал Ехнантон). Сред титлите й е "Велика Царска съпруга", което показва, че  Меритатон приема вероятно задълженията и поста на "Велика Царска съпруга" от майка си Нефертити.

 


image
Меритатон и Сменхкара, Египетски музей, Берлин

След смъртта на съпруга си, встъпва във втори брак, но новият й мъж умира скоро.  Наследник на Меритатон и нейния съпруг става мъжът, следващ по старшинство дъщерите на Ехнатон и Нефертити, известния Тутанкамон.



image                       ХАТШЕПСУТ
         XVI век пр.н.е


   Една от първите велики жени в световната история. Жена - фараон. Нейното управление е свързано с небивал разцвет и възход на Египет. От всички сфери на държавническата си дейност Хатшепсут се проявила преди всичко като фараон-строител. Учените са доказали, че тя е оглавявала и военни походи, завладяла Синайския полуостров, Южна Сирия и Палестина. Организирала и експедиция с флота до тайнствената страна Пунт, откъдето били докарани приказни богатства.   
                                    Паметен бронзов медал, посветен на експедицията.
image








Тя е жена-загадка. С нея са свързани много тайни, и нито една от тях не е подкрепена с достатъчно достоверни факти. Поради това в египтологията възниква "Проблемът Хатшепсут". Едно е ясно, Хатшепсут е необикновена жена - умна и енергична, но заедно с това женствена и крехка, надарена  с изключителни политически и аналитични способности, и несъмнено - привлекателна.

      На един от тейните обелиски е написано:

 

«Ето сърцето ми се разкъсва между там и обратно, мислейки, какво ще кажат хората, онези, които видят паметниците, от мен сътворени, след години и ще говорят за това, което съм свършила… Не казвай, че това е похвала, но кажи: "Колко и подхожда това (на нейно величество Хатшепсут), колко е достойно за нейния баща (бог Амон)!".



image   image
Хатшепсут. Египетски музей,
Кайро

 
 




Бюст на Хатшепсут, Метрополитен музей,
Ню Йорк
            

       Едно е абсолютно вярно, и то добре се илюстрира с историята на Хатшепсут - нямало граници за властта и величието на жените в Древен Египет.  Както били безгранични тяхната красота, ум, талант и власт над мъжете.

image

Следва продължение.  








Гласувай:
11



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Калина! Благодаря ти... :)
24.04.2012 23:37
Беше ми интересно да прочета. Особено за Хатшепсут... Бих искала да знам повече за нея. Поздрави на морската столица!:)
цитирай
2. sparotok - !
25.04.2012 00:45
Интересен постинг!
цитирай
3. krysy - Благодаря ти, Надежда!
25.04.2012 09:00
malchaniaotnadejda7 написа:
Беше ми интересно да прочета. Особено за Хатшепсут... Бих искала да знам повече за нея. Поздрави на морската столица!:)

Радвам се се за проявения интерес. За Хатшепсут може да се разказва много, тя е една необикновена личност.Мога да ти пиша за нея на лична, или да ти посоча източници.
цитирай
4. chumi4ka - chumi4ka
25.04.2012 09:03
Здравей! Прекрасен постинг, с интересна информация, част от която, е малко известна. Продължавай да ни ограмотяваш, ще чета с интерес.
цитирай
5. krysy - Павел, благодаря!
25.04.2012 09:03
sparotok написа:
Интересен постинг!

Кратко и ясно! :)))
цитирай
6. krysy - Благодаря ти, Милена!
25.04.2012 09:14
chumi4ka написа:
Здравей! Прекрасен постинг, с интересна информация, част от която, е малко известна. Продължавай да ни ограмотяваш, ще чета с интерес.

Не бях се замислила, че написаното може да се възприеме и като ограмотяване. :) Не подценявам интелигентността на моите събеседници. Приеми го по-скоро като споделяне на собственото ми виждане. Твоите думи ме стимулират да продължавам...:)
цитирай
7. mitkaloto - Беше ми интересно!
25.04.2012 09:21
Беше ми интересно!
цитирай
8. krysy - Димитър, благодаря!
25.04.2012 09:26
mitkaloto написа:
Беше ми интересно!

Приятно ми е да прочета това.
цитирай
9. raders - Много интересна история. Но Неф...
25.04.2012 20:25
Много интересна история. Но Нефертити е прекрасна
цитирай
10. krysy - Благодаря!
27.04.2012 08:03
raders написа:
Много интересна история. Но Нефертити е прекрасна


Мисля, че всяка една е по своему прекрасна.
цитирай
11. malchaniaotnadejda7 - 3. krysy - Благодаря ти, Надежда!
28.04.2012 15:28
krysy написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
Беше ми интересно да прочета. Особено за Хатшепсут... Бих искала да знам повече за нея. Поздрави на морската столица!:)

Радвам се се за проявения интерес. За Хатшепсут може да се разказва много, тя е една необикновена личност.Мога да ти пиша за нея на лична, или да ти посоча източници.

:) Ще ти благодаря. Древният Египет е във фантазиите ми от малка.:) Нека те поздравя с един стих, който много обичам:

"Не, не казвай, като Хатшепсут,
че любовта е тогава любов,
когато отново бъдеш царица!
Ако имаш два гроба -
Дай ми назаем единия!"

Тутанкамон и Хатшепсут винаги са ме интересували безкрайно... :) Поздрави за постинга!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299746
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031