Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 21:26 - НАЙ-КРАСИВИТЕ ПАРИ В СВЕТА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10400 Коментари: 6 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   
    Всяка банкнота може да разкаже много за своята страна.  Например, по рублите може да се изучи географията на Русия, по американските долари — президентите на САЩ, по еврото — влизащите в еврозоната страни. Светът на парите е многолик и разнообразен. Основните банкноти са със строг официален дизайн. Но това е малко скучно. Интерес  предизвикват банкнотите, напомнящи по-скоро  красиви картини, отколкото  пари. Да се плаща с такива пари е далеч по-приятно.  Авторът на книгата «Изкуството на парите» Дейвид Стендиш е направил свой конкурс на красотата  на банкнотите в света и определил десетте най-красиви..
.

                                                                      1. Френски тихоокеански франк

     Тази банкнота можете да я използвате на френските територии в Тихия океан: French Polynesia (Френска Полинезия), New Caledonia, Wallis и Futuna. Сините води на океана, неговия приказен подводен свят, удивително красивата природа, безгрижния живот на местните жители — всичко това е отразено върху парите.  Например, банкнотата от десет хиляди франка: тук няма да намерите изображение на президент или на прочут деец на науката или културата, а красиво полинезийско момиче с венец от цветя на главата на фона на палми и планини, типичен за тези места пейзаж

image

                                                                           2. Малдивска рупия

    Макар Малдивската република да е една от най-бедните страни в света,  тя може да се похвали с необичайния дизайн на своите банкноти. Това вече не е Тихия океан, а Индийския. Затова растителния и животински свят на Малдивите също изобилства с ярки наситени цветове.   А местните жители сякаш изобщо не  преживяват заради ниското жизненото равнище, а  с удоволствие събират кокосови орехи и ловят риба. Такова настроение предава и малдивската рупия. Банкноти с  нежни цветове с изображение на морето, кокосови палми и платноходки приятно радват очите.

image

                                                                              3. Добра

     Тези банкноти ще ни трябват ако отидем в Западна Африка и попаднем  в Сан-Томе и Принсипи. Тази страна е разположена около екватора. Не е трудно да се досетим, че природата тук също  поразява с красота и богатство. Това място има и друго, по- звучно название — «Рай на Земята». Ярките образи на банкнотите оправдават едно такова определение.  Сред тях се срещат диви растения и животни, водопади и планини, море и палми, и даже местни жители, които събират кокосови орехи или ловят риба

image

                                                                        4. Швейцарски франк

  Швейцарският франк не само е една от най-стабилните  валути в света, но и е една от най-красивите. На лицевата страна на банкнотите са изобразени портрети на известни дейци на културата, а на обратната - техните достижения. Така, например, на банкнотата от 100 франка е  изобразен известния скулптор и художник Алберто Джакомети и едно от най-добрите  му творения скулптурата «Крачещия човек».

image

                                                                           5. Коморски франк

   Банкнотите на Коморските острови се славят със своя стилен дизайн.  Това живописно място се намира в  Индийския океан, между Мадагаскар и Мозамбик. Главните герои върху банкнотите тук са цветята и животните. Коморският франк  покорява със своята цветова гама Например, банкнотата от 1000 франка: жълт пясъчен бряг, синьо море, небе в пламъците на залеза, и самотно дърво на плажа — какво по-романтично от това?!

image

                                                                          6. Новозеландски долар

    Нова Зеландия е  далечна и прекрасна страна, прочута в цял свят с ненадмината красота на природата. Но уникалното тук не е само природата, но и банкнотите. Те се печатат не върху хартия, а върху специална тънка пластмаса. Ако някога сте проявявали интерес към Нова Зеландия, сигурно знаете, че цялото въздушно и надземно пространство тук е окупирано от птиците. Това се отразило и върху банкнотите. Птицата е главния персонаж на новозеландския долар.

image

                                                                         7. Доларът на островите Кук

    Най-оригиналната от всички банкноти е тридоларовата на островите Кук. Яхналата  акула Русалка излиза от морските дълбини — такава рисунка най-точно съответства на това отдалечено от цивилизацията, изгубено сред океана екзотично място.

image

                                                                          8. Хонконгски  долар

        От далечните екзотични краища се пренасяме в света на хай тека. Хонконг — голям, шумен, бурно развиващ се град. Животът тук кипи и днем, и нощем. Настроението на всеобщо оживление е намерило отражение и върху парите. Дизайнът им е изпълнен с ярки краски и фантазии  за бъдещето.

image

                                                                         9. Шведска крона

    Покрай всичко останало се срещат и «приказни» пари. Има се предвид не тяхната стойност, а дизайнът. На обратната страна на банкнотата от 20 шведски  крони ще видите красива илюстрация към приказката на Селма Лагерльоф «Удивителното пътуване на  Нилс Холгерсон с дивите патици из Швеция».

image

                                                                       10. Кроната на Фарьорските острови

       Те са автономна област на  Дания. През 2004 година там са пуснати не съвсем обичайни банкноти от 500 крони. Върху тях е изобразен рак. Нищо особено. Но той не просто е нарисуван, а отпечатан релефно. Вие можете не само да го погледнете, но и да го почувствате,  докосвайки го.

image

      Скоро ще отмине времето, в което ще можем да използваме истинските пари. В ежедневието ни все по-широко навлизат различни електронни валути, банковите карти и други начини на разплащане и за съжаление ще се лишим от тези малки прозведения на изкуството. 


Източник:
http://lifeglobe.net/blogs/details?id=250
 

 





Тагове:   валута,   банкноти,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. monaliza121 - Интересен постинг! Поздравления!
04.05.2012 22:24
Интересен постинг! Поздравления!
цитирай
2. ckarlet - Не бях се замисляла върху това:)...
05.05.2012 18:35
Не бях се замисляла върху това:))
Страхотна идея да ни представиш най-красивите пари в света!
А аз обичам да ги харча, но дори не се вглеждам в тях. Но вече ще го правя:))
Поздрави!
цитирай
3. lubima - много красиви са и румънските леи. ...
05.05.2012 22:03
много красиви са и румънските леи.Поне на мен ми допаднаха много с тези силиконови, прозрачни знаци...
цитирай
4. krysy - Благодаря!
05.05.2012 22:23
monaliza121 написа:
Интересен постинг! Поздравления!

цитирай
5. krysy - Радвам се, че постинга ти е харесал.
05.05.2012 22:25
ckarlet написа:
Не бях се замисляла върху това:))
Страхотна идея да ни представиш най-красивите пари в света!
А аз обичам да ги харча, но дори не се вглеждам в тях. Но вече ще го правя:))
Поздрави!

Банкнотите са като една малка енциклопедия и могат да ни разкажат интересни неща.
цитирай
6. krysy - Съгласна съм с теб.
05.05.2012 22:27
lubima написа:
много красиви са и румънските леи.Поне на мен ми допаднаха много с тези силиконови, прозрачни знаци...

Сигурно има и още много красиви банкноти, които не познавам, но ще продължа да се интересувам. :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299778
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031