Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2012 18:18 - НАЙ-СТРАННИТЕ ПАРИ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 3371 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Все още на земята има места, където обичайните банкноти и монети  не са се наложили напълно. Сякаш времената на огледалцата и мънистата  отдавна са отминали, но така ли е наистина?

image

И така, на 10 място в класацията за странни пари са  виетнамските Зелени Марки. С тези пари виетнамците не могат да платят за всичко, което им се поиска, а могат да купят само определени неща. Работата е в това, че в края на всяка банкнота има специални талони, с които може да се купи само конкретно посоченото на талона. Например, ако Зелената Марка е за покупка на дрехи, то с купоните могат да се купят само панталони, палто, чорапи.

image

    На 9 място са единствените засега в света дървени пари — сентениали, използвани за покупка на всичко в градчето  Мус-Джо от канадската провинция Саскачеван. Такъв начин на печатане на парите са използвали в Германия след Първата световна война, за да възстановят от небитието Райхсбанк и изплатят колосалните компенсации на пострадалите страни. Фактически, по онова време немците печатали пари върху всичко, но най-необикновения материал все пак било дървото.

image

На 8 място е  фунтът на Луис — именно в този малък английски град на времето на власт бил особено предприемчивия кмет Майкъл Чарте, който решил за издигането на малките традиционни магазини в градчето да създаде вътрешна валута, която той нарекъл просто фунтът на Луис. С тези пари местните жители можели да платят всяка стока и всички сметки в чертите на града.  Град Брикстън  последвал примера след една година, създавайки местен Брикстънски фунт.


image

   На 7 място е една от най-силните валути на света  — доларът Дисни, чиято ценност е  приравнена към долара  на САЩ. Но банкнотите с номинал  $1, $5, $10 и $50 могат да се използват само на територията на парковете Дисни, круизните кораби и на частния остров на Дисни, Castaway Cay. Валутата е създадена през 1987 година
.

image

       На 6 място е чилийското песо, което днес не може да се нарече нито странно, нито необичайно, но ако се върнем в недалечната 2008 година всичко си отива на мястото, а и песото става ако не необичайна, то най-малкото смешна валута. Цялата работа е в това, че именно тогава, през 2008 година, при сеченето на монетите била допусната груба грешка, като името на страната е било написано  погрешно — в резултат в обръщение влезли 50 милиона монети с надпис Република Чии (Republica de Chiie)

image

На 5 място са "преработените пари" на страните от Карибския басейн.  В какво се състои тяхната "преработеност"? Отговорът трябва да се търси в средата на XIX век, когато Карибските острови, поради липса на собствена валута, започнали да претопяват чуждите монети и да секат от получения материал свои — ето откъде идва това необичайно име.  Най-необичайните "преработени пари" били в обръщение в Доминиканската република — в центъра на всяка монета имало дупка с формата на сърце.


image

  На 4 място се намира Космическият Фунт стерлинг — валута, която никога не е използвана на Земята и се чака такова развитие на технологиите, че в бъдеще да стане единна космическа валута, която ще може да издържа натоварванията на космическите пътешествия: "монетите" нямат остри ъгли  и са създадени от абслютно безвредни за човешкия организъм вещества.  Разработени са от учени от Националния Космически център и Лестърския университет в качествота на алтернатива на електронните парични преводи, който ще са невъзможни в космоса.

image

Трето място заема "валутата", спасила средновековните жители на Русия от Черната Смърт — катериците. Руснаците  се разплащали с части от катеричите тела за всичко. Кожите били най-ценни,  а ушите, ноктите и муцуните се използвали като дребни пари. Как катериците спасили хората от чумата? Чрез тях се пренасяли по-малко паразити, отколкото с банкнотите и монетите, използвани в Европа и станали причина за масово заразяване. 

image

На второ място е сребърният долар на островите Палау от 2007 година. Именно тогава една от най-малките страни в света прави собствената си валута малко нетрадиционна. Властите пуснаха в обръщение сребърен долар с изображение на Дева Мария и миниатюрен резервоар със светена вода от пещерата в Лурд (Франция). През следващата година е пусната  втора серия монети, с която се отбелязва 150та годишнина от  Явяването на Дева Мария в пещерата.

image

  На 1 място с основание са поставени огромните Камъни Раи от остров Яп - Соломонови острови.  Като валута  островитяните от Яп действително използват големи каменни дискове с отвор в средата, чиято ценност се определя от размера и, най-важното, от това, колко хора са загинали по време на пренасянето на камъка на острова. 

image

Работата е в това, че на родния им остров такива камъни липсват, затова местните жители трябва да плават с кану до съседния остров Палау, където каменните дискове са  в изобилие, и да доставят "парите" в къщи.

image

  Самите жители на Палау наблюдават тази процесия  иронично, радвайки се в душата си, че си имат своя валута и  не им се налага така да се товарят. Добре е, че на остров Яп няма капитализъм и страната си  остава неуязвима към инфлацията, иначе островитяните ще трябва всяка година да добиват Камъни Раи с все по-големи размери.

image
 

Източник:

http://lifeglobe.net/entry/2601


 





Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309541
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930