Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2012 20:50 - ДИНАСТИЯ НА ТЮДОРИТЕ. 3
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8368 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Династия на Тюдорите

 

image

Елизабет I (1533-1603)
- години на управление (1558-1603)

Елизабет I Тюдор (Elizabeth I) е дъщеря на Хенри VIII  и Анна Болейн. Наследила престола след смъртта на бездетната Мария през 1558 год. Денят на възцаряването и — 17 ноември — с течение на времето се превърнал в национален празник, отбелязван чак до XVIII век като триумф на протестантството и «рожден ден нацията». Коронацията на новата кралица се състояла в Уестминстърското абатство на 16 януари 1559 година. По време на управлението на Мария I Тюдор, която възстановила в Англия католическата църква, Елизабет, възпитана в протестанството, била затворена в Тауър, и трябвало да приеме католицизма. При Елизабет I били укрепени позициите на абсолютизма,  била разгромена испанската Непобедима армада (1588),  осъществявала се колонизацията на Ирландия. Почти половинвековното управление на Елизабет I се смята за период на разцвета на английския абсолютизъм и «златен век» на ренесансовата култура на Англия.

image

Elizabeth I
Възкачила се на трона, Елизабет възстановила англиканската църква и станала нейна глава съгласно «Акта» (1559).  В началото на своето управление тя се стремила да запази мира между католици и протестанти, отказвайки да продължи Реформацията в Англия в калвинистски дух. Но противопоставянето с католическите държави (Испания и Франция), я принудило да ограничи правата на католиците. В същото време тя решително пресякла опитите на пуританите да критикуват официалната англиканска църква; гоненията на пуританит предизвикали  открити протести в парламента през 1580-1590 год.

image

Elizabeth I

Лишенията, които трябвало да понесе в младежките си години я направили твърда в характера и съжденията.  С времето твърдостта прерасла в стремеж към самовластие, но това никога не затъмнило яснотата на мислите и.  При нея започнал разцвет на английската култура: в годините на управлението и в Англия живяли и творили Уйлям Шекспир, Франсис Бейкън; сър Франсис Дрейк извършил околосветско плаване, започнала колонизация на Америка.

image
Elizabeth I

От майка си Елизабет наследила алчността, суетата, страстта към дрехите и украшенията, при това се обличала доста ярко и безвкусно. Външността и не била особено привлекателна, но до старини  интензивно ползвала козметика и обичала да слуша комплименти по свой адрес.

image

Elizabeth I

 

image

Elizabeth I

 
image

Elizabeth I

image

Elizabeth I

image

Elizabeth I

image

Elizabeth I

image

Elizabeth I

 Първият парламент, свикан от Елизабет я помолил да си намери съпруг. До ръката на кралрицата се домогвали много християнски владетели, но на нея повече и харесвало да бъде ухажвана. Давайки надежда на мнозина, тя така и не си избрала съпруг. Още в началото на своето управление Елизабет изказала желание "да умре като девственица", но никак не страняла от мъжете и се отнасяла благосклонно  към ухажванията. Имала много фаворити, но съдейки по всичко, с никой от тях не преминала последната граница в отношенията. Първият фаворит бил  Роберт Дъдли, граф Лестър. Той бил красив, но нямал никакви други достойнства. Бил обсипан с  милости и награди, а и Елизабет постоянно поддържала у него  смътна надежда за брак. Но  Лестер умрял на 58 години, без да дочака това. След смъртта му  56-годишната Елизабет насочила вниманието си към 22-годишния красавец Роберт Есекс.image Essex Robert Devereux, the last of Queen Elizabeth I "s favourites

Тя кокетничала с него като младо момиче, танцувала на баловете и ревнувала от младите си съпернички. Както и Лестър, Есекс таял надежди за брак с кралицата, но без да дочака това, станал избухлив и нетърпелив. Между него и кралицата възникнали разногласия. През 1601 г. Есекс бил въвлечен в заговор в полза на шотландския крал Яков VI, но заговорът бил разкрит, а на Есекс била отсечена главата. След смъртта му Елизабет получила помътняване на разума. Мятала се из стаята, викала името на любимия си, спяла на пода, без да се съблича и без да сваля короната си. Накрая изпаднала в забрава за няколко дни и дошла в съзнание едва преди смъртта си. На въпроса на канцлера, кой ще наследи трона, тя смътно назовала името на шотландския крал Джеймс и скоро след това умряла.
image The Death of Elizabeth I Queen of England by Paul Delaroche- смъртта на Елизабет..



http://lm.livememory.net/post150800518





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ!
25.05.2012 21:39
ПРЕКРАСЕН ПОСТИНГ!
цитирай
2. sparotok - !
26.05.2012 17:05
Интересни изображения!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299938
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031