Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2012 18:26 - НАКЛОНЕНИТЕ КУЛИ ПО СВЕТА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 3676 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Кулата в Пиза, безусловно, е един от най-известните исторически архитектурни обекти, но тя не е уникална в своето  неустойчиво равновесие: на планетата могат да се преброят няколко десетки кули, построени с грешки в разчета на конструкцията или подложени на неблагоприятни външни въздействия и вследствие на това  загубили правилното си положение по вертикалната ос.

image

 

      Разбира се, прегледът трябва да започне с наклонената кула в Пиза. Строителството и започнало през 1173 година и продължило  177 години. Първите свидетелства за отклонението на конструкцията от вертикалната ос се появили вече през  1178 година. Причина за отклонението била неправилната оценка на състоянието на почвата – кулата започнала да се накланя на една страна заради потъване в неустойчивата почва. Строителството било довършено, и въпреки отклонението от  5.5 градуса по вертикалната ос, постройката запазила стабилност в продължение на шест века и половина. В периода от 1990 до 2001 година в хода на реставрационните работи инженерите намалили наклона до  4 градуса. В  Италия има още много наклонени кули, голяма част от които са  във Венеция. Например, кулата на базиликата Basilica San Petro di Castello (снимката вляво), построена в края на XV век и камбанарията на църквата Сан Мартино (снимката вдясно) на остров Бурано. Причината за отклоненията на конструкциите е все една и съща – неустойчива почва.

  
image

           Построена през XIV век църквата Chiesa di Santo Stefano има отделно стояща камбанария – кампанила, и с времето тя също забележимо се наклонила. Вдясно долу – доказателство за това, че законите на физиката са еднакво безпощадни към всички религиозни храмове: забележим наклон има и камбанарията на венецианската православна църква San Giorgio dei Greci, построена през 1573 година.

image
   Пренасяме се в Болоня - през средните векове най-богатите жители на града си строели къщи с масивни и високи кули, но само няколко са се запазили до наши дни. Най-известни от тях са кулите Asinelli и Garisenda, и двете имат забележим с невъоръжено око наклон. Ъгълът на отклонението е 3 градуса и това прави кулите едни от важните архитектурни забележителности на Болоня.

    image  

    Триетажното здание Torre delle Milizie в Рим било построено през 1280 година, а след земетресението от  1348 година то се наклонило. По оценка на съвременните специалисти процесът продължава и днес.

  image  

    И Великобритания има повод да се гордее - в град Честърфийлд, графство Дарбишър има църква Church of St. Mary and All Saints  с много странен заострен връх. За това има няколко легенди, но най-вериятно причината се корени в ниската квалификация на строителите и недостига на качествен дървен материал, поради преминалата през острова чумна епидемия. Днес върхът се отклонява от вертикалната ос с 3 метра и отклонение по спиралата цели 45 градуса.

  image  

    Тридесетметровата кула Greyfriars Tower в Кингс Лин  в Норфолк, Англия е единствената оцеляла част от францисканското абатство, разрушено през 1538 година в периода на църковния разкол. Единствената причина, поради която кулата оцеляла била, че нейният наклонен корпус служел като топографски ориентир за моряците. Замъкът Caerphilly Castle в Уелс (снимката вдясно) се отнася към най-добре запазените укрепления и замъци от средновековието. Издигането му започнало през 1268 година, а повредата, довела до отклонението на кулата от оста станала доста по-късно – през четиридесетте години на XVII век, по време на Английската Гражданска война.

  image  

  В Ирландия най-известната наклонена кула е кръглата кула   Kilmacduagh Monastery’s Round Tower в графство Галуей (снимката вляво). Построена през X век, тя се отклонила на 1,5 фунта от оста си, но по оценка на специалистите не е заплашена от падане. А германската църква Suurhusen е призната днес за най-изкривената кула в света – нейната горна част се отклонява на цели 5.19 градуса, при обща височина на постройката 30 метра. Кулата била построена през 1450 година, но започнала да се накланя едва през XIX век, когато в резултат на пресушаването на близките блата се изменила структурата на почвата. 

  image  

   Още една наклонена кула в Германия – Църквата Богородица на планината (Сhurch of Our Dear Lady at the Mountain) в Бад Франкенхаузен, построена през 1382 година (снимката долу вляво); ъгълът на отклонение е 4.8 градуса и се увеличива с 2.5 дюйма ежегодно. На снимката вдясно – деветвековна кула, останала от разрушена църква в швейцарския град Сен-Мориц.

  image  

  Блатистите почви на Холандия станали естествена предпоставка за появата на множесто наклонени здания и кули в страната. В северната  част на страната  в Бедум се намира църквата Walfridus (снимката вляво), чиято кула е наклонена повече от тази в Пиза. Проектът на църквата във Фрислан (снимката вдясно), чието строителство започнало през 1529 година, предполагал издигане на висока кула, но с всеки нов етаж наклонът ставал все по-забележим, и работата била прекратена.

  image  

  Най-живописен пример за холандска наклонена кула е тази на  «Старата църква» Oude Kerk в Делфт. При височина около 80 метра тя има отклонение повече от два метра. Тази църква може да се види на задния план на картината на художника Питер де Хох «Перачката и момчето на ливадата за избелване на лен».

  image  

   В Русия най-известна  е Невянската кула в Екатеринбург, построена в началото XVIII век. При височина 65 метра тя се отклонява на цели 2 метра от оста.

    image  

  В Китай «посестрима» на кулата в Пиза е Пагодата Юнан в Суджоу, иначе известна като Huqiu Tower (снимката долу вляво). Тази 15 метрова осмоъгълна кула била построена през X век и по нищо не се отличавала от останалите чак до XVII век, когато заради нееднородния състав на почвата (част от фундамента лежи върху гранитна плоча, друга – върху пясък) тя започнала да потъва и се наклонила с 2,5 метра от вертикалната ос.  В североизточен Китай се запазила архитектурна забележителност от времето на династия Ляо (X-XI век) - кулата в Хулудао (на на снимката горе вдясно). На долната дясна снимка е показана кулата от Цитаделата Карим-Хана в Шираз (Иран).

  image  

  В Мианма, в град Инва може да се видят руините на Наблюдателната кула Нян Мин (Nan Myint), която била разрушена в резултат на земетресението от 1838 година.

    image

  Кулата Teluk Intan в Малайзия била построена през 1885 година и се наклонила 4 години години след предаване в експлоатация.     image  

   Що се отнася до съвременната архитектура, то наклонът на носещите конструкции сега са инженерно изискване, а не пропуск на строителите. Така, за разлика от полската Кула в Торун - Tower of Torun, на снимката вдясно наклонена по същата причина, поради която и тази от Пиза, странната конструкция от кубични блокове в Барселона преднамерено била проектирана и разкривена на различни страни.

  image  

  Сложните и свръхточни инженерни разчети  позволили да се построи в Мадрид кулата «Вратата към Европа» (Gateway to Europe, предадена в експлоатация през 1996 година) с наклон от 15 градуса, не представляващ никаква заплаха за стабилността на конструкцията.

  image
    Сградата Capital Gate в Абу Даби е построена с наклон от 18 градуса на запад – над четири пъти повече от този на известната наклонена кула в Пиза. Проектът, който включва офис площи и хотелска част и трябва да бъде завършен до края на тази година, получи сертификат за „Най-наклонената направена от човек кула в света“ от Guinness World Records („Световни рекорди на Гинес“), съобщи Arabian Business.

  image
http://www.liveinternet.ru/users/2496320/post222201872/



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309174
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930