Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2012 20:01 - КАКВО Е ТОВА КАРВИНГ?
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10203 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 22.06.2013 23:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

   Карвинг — англ. carving или curving (от curve, което означава режа; лат. curve - крива) — «резба». Карвинг е резба по дърво, лед, камък, плодове зеленчуци.

  Карвингът в кулинарията  е резбоване на плодове и зеленчуци, което днес се използва широко от готвачите в реномираните ресторанти по света. 


image

    Това изкуство е възникнало преди много столетия в пренаселената Югоизточна Азия   като необходимо средство за украса на оскъдната, предимно растителна домашна трапеза.
     Техниките на майсторите от Китай и Япония си приличат — там е прието изрязването на изображения на йероглифи, хора и животни да става с шаблони. А  в  Тайланд майсторите предпочитат да изрязват от плодове и зеленчуци разнообразни цветни композиции. За целта се използва специален "тайски" нож  в съчетание с резци с разнообразна форма. Китайската техника се усвоява по-лесно, но в нея липсва онази изтънченост и изисканост, която може да се постигне с тайската техника.


image

     Навлязлата в Европа мода на азиатската кухня първоначално предизвиква интерес към карвинга именно у готвачите в ресторантите.
   Сега в европейските страни нито една кулинарна изложба или продуктово шоу не минава без демонстрация на украсата на масите с различни резбовани композиции от плодове и зеленчуци.
   Това донякъде се обяснява с липсата на нови съществени изобретения и идеи  в кулинарията в последно време.
   В острата  конкуренция за привлекателност и оригиналност готвачите в ресторантите все по-често използват в практиката си необичайни съчетания на продукти  и ярко, привличащо вниманието оформление и украса на ястията.


image


image







image


image

image

image

 

image

image

image

 

image

image

image

image

 

Инструменти за  карвинг
image

 





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. noir - ~ N ~
08.06.2012 21:57
Първите снимки ми се виждат фалшиви, особено пъпешът. Няма как да го направиш с пъпеш заради кухината, освен това светлосенките издават невъзможни детайли за пъпеш. Останалите по-надолу са супееееер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309917
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930