Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2012 22:46 - АНДРЕА БОЧЕЛИ. ПЪТЯТ КЪМ СЛАВАТА.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 13179 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 10.06.2012 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

     Има ли друга страна в света като Италия дарила на човечеството  толкова музикални шедьоври и уникални гласове. Като че ли, сътворили мелодиите със седемте ноти, италианците  са оставили още поне две  само за себе си. Иначе как да се обясни това, че  под слънцето на Италия се появяват толкова много талантливи музиканти, завоювали международно признание.  Именно тук  в малка  ферма в Тоскана на 22 септември 1958 година се ражда  блестящият  тенор и  световна звезда на оперното изкуство – Андреа Бочели.


image
    
    Той винаги е обичал музиката, още от детските си години.  «Бях хипнотизиран от операта», – спомня си днес певецът. Родителите не трябва да карат момчето да учи гами и солфежи. Още на шест години Андреа свири на пиано, а малко по-късно учи саксофон и флейта. Скоро той става местната знаменитост, спечелвайки няколко музикални конкурса.

image
   Може в това да  няма нищо необичайно, ако не се знае, че на 12 години поради нещастен случай бъдещият певец напълно загубва зрението си. Но Бог го наградил с тънък  музикален слух и неподражаем глас, а благодарение на волята  и огромното трудолюбие Андреа успява да докаже на себе си и на хората, че физическия недъг  не може да бъде препятствие за  осъществяване на  мечтите и един успешен живот.

image
   
      След завършването на лицея Андреа постъпва в юридическия факултет на университета в Пиза.  Но макар да получава диплом, и даже известно време да работи в адвокатска контора, Бочели не става истински юрист – сърцето му го влече към музиката.

image


   
    «Когато бях млад, то всичките си спечелени пари давах за инструменти. Но с времето разбрах, че имам  уникален инструмент, който не изискваше допълнителни разходи  – гласът», – признава Бочели.

image
   
    В началото на 90-те той отива в Торино и става ученик на своя отдавнашен кумир – тенора Франко Корели, а  вечерите пее в пиано бар. В този период бъдещият любимец на милиони се запознава с Енрика, която става негова жена и го дарява с двама сина - Амос и Матео.

image
   «Официалното» начало на музикалната си кариера Андреа счита че е станало случайно. Съдбата го среща с известния музикант Дзукеро Форначи през 1992 година, който прави прослушване за запис на току що създаденото от него произведение «Miserere» (Господи, помилуй), предназначено за Лучано Павароти. Но знаменитият маестро, като чува изпълнението на начинаещия певец, казва: «Благодиаря за чудесната песен, но нека да я изпълнява Андреа». Именно с «Miserere» Бочели  дебютира с огромен успех на музикалния поп-фестивал в Сан-Ремо в категорията «Нови изпълнители».

image

      През 1993 певецът подписва договор за своя първи диск. През1994 година в Сан-Ремо той вече се явява сред известните имена с  «Il mare calmo della sera» («Вечерното тихо море») – основен саунд-трак на едноименния албум – и печели рекорден брой точки и любовта на публиката. От този момент кариерата му стремително се издига: Андреа записва втори албум «Bocelli», станал за кратко време платинен, и утвърждаващ статуса му на популярен изпълнител на лирична музика.

image

 

    През същата година той тръгва на  европейско турне заедно с Брайан Фери, Ал Жиро и други известни музикани, Бочели пее вече пред 500000 зрители и огромна телевизионна публика. Това е светкавичен международен триумф: неговата  песен «Con te partir?» (английска версия «Time to Say Goodbye» в дует със Сара Брайтман)  се задържа на върха на хит-класациите в течение на няколко седмици и чупи рекордите по продажби в много европейски страни.


image
   
   А  следващия  албум «Romanza», който излиза през 1996, прави още по-голям фурор. За няколко седмици той става платинен почти във всички страни, където излиза, а международната преса  сравнява популярността на тенора от Тоскана с популярността на Енрико Карузо. През същата 1996 година излиза още един диск «Viaggio Italiano», посветен на италианските имигранти и артисти, прославили италианската опера в целия свят. 
image

     През 1998 година албумът «Aria», включващ най-прочутите арии от известни опери става своеобразен принос на Андреа Бочели в традициите на италианските тенори и световната класическа музика.  
   През 1999 Андреа Бочели получава «Грами» в номинацията  «Най-добър млад артист». Така той става първия изпълнител на  класическа музика, удостоен с тази престижна награда за последните тридесет и осем години. Изпетият в дует със Селин Дион саунд-трак «Молещия се» към филма «В търсене на Камелот» печели «Златен глобус» като най-добра песен и е номиниран от американската киноакадемия за «Оскар».
image

       Никой вече не се съмнява, че успехът на Бочели е  закономерен. Следващите албуми «Sogno» (1999)», «Arie Sacre» (1999, благодарение на този албум името на Бочели е записано в книгата на рекордите Гинес като певец, заемащ едновременно първите три места на хит класациите в течение на 3,5 години), «Verdi» (2000), неизбежно достигат върховете на музикалните класации, популяризирайки оперното изкуство сред хората от целия свят.

image

    Оперите «Tosca» (2003), «Il trovatore» (2004), «Werther» (2005), в които Бочели изпълнява главните партии, придобиват ново звучене и неизменно събират хиляди негови поклонници. Албумите «Cieli di Toscana» (2001), «Sentimento» (2002), «Andrea» (2004), «Amore» (2006), в които са събрани великолепние лирични композиции, му носят славата на един от най-романтичните и привлекателни певци сред женската аудитория.

image


          Разбира се, музиката заема важно място в живота на Бочели, но далеч не единственото. За своите двама синове той казва: «Аз се старая колкото може повече време и сили да отделям на своите деца, нали преди да се очаква нещо от тях, е необходимо  отначало да им се отдаде внимание и любов».

 

image

 

     За личния живот на Бочели е известно, че преди няколко години той се развежда с жена си. Сега е заедно с певицата Вероника Берти, с която се запознава през 2002 година. Тя го вдъхновява за творчество и го съпровожда в турнетата. Свободното си време те посвещават на конната езда: Бочели от детските си години обожава конете и, въпреки недъга си, язди добре. Играе на шах, пързаля се с кънки и може да се спуска със ски в планината. Както  много италианци, певецът обича и умее да готви. Неотдавна Вероника Берти го дари с дъщеря Вергиния, за която той мечтае от много години.

image

 

    Андреа Бочели както преди дава концерти (в това число и благотворителни) в целия свят за многобройните си поклонници, обединени от една обща страст – музиката. «Това, което аз наистина желая, – казва Андреа, – е да имам възможност да се обърна към моите слушатели; да проникна в техните души така, както някога  моите любими изпълнители проникнаха в моята, карайки ме да плача и да мечтая».

image

 

    Андреа Бочели, италианският оперен певец е удостоен със звезда на Алеята на Славата в Холивуд.



image


 

 












Тагове:   музика,   тенор,   Бочели,


Гласувай:
8



1. tit - Прекрасен глас!
10.06.2012 23:25
Триумф на волята и страстта към музиката!
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Ангелска музика!
11.06.2012 11:46
Благодаря ти, Калина! Вълшебна седмица на теб и вдъхновена, като музиката на Андреа Бочели!
цитирай
3. zebb - Привет, krysy ! http://giacngo. ...
11.06.2012 23:10
Привет, krysy !
http://giacngo.vn/userimages/2011/10/19/12/su%20gia%20-le%20dan.jpg
цитирай
4. troia - Току що
24.12.2012 20:38
даваха негов концерт по БНТ1. Много ми хареса. Страхотен глас.
Весели празници и много любов ти желая, krysy!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300329
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031