Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2012 09:43 - ПИГМАЛИОН И ГАЛАТЕЯ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 5757 Коментари: 0 Гласове:
4



  image    Борис Велладжо, Пигмалион и Галатея

Афродита дарява щастие на онзи който и служи вярно. Така дала тя щастие и на Пигмалион - легендарния цар на Кипър, изкусен ваятел. Пигмалион ненавиждал жените и живеел уединено, избягвайки брака. Веднъж той направил статуя от слонова кост  на необикновено красива девойка. Като жива била статуята в ателието на художника. Изглеждало сякаш тя диша; сякаш всеки момент ще започне да се движи и проговори. Дълги часове се любувал художникът на своето творение и накрая обикнал създадената от него статуя. Пигмалион целувал студените и устни, разговарял с нея, наричал я с най-нежни имена. Дарявал  статуята  със скъпоценности, обличал я в разкошни дрехи, украсявал главата и с венци от цветя и направил легло от  сидонски пурпур. Често шепнел Пигмалион:
— О, ако ти беше жива, ако можеше да говориш, колко щастлив щях да бъда!
Но статуята била безмълвна.

image
ЕРНЕСТ НОРМАН, Пигмалион и Галатея, 1886 г.

Настъпили дните на празненствата в чест на  Афродита. Пигмалион принесъл в жертва на богинята на любовта  бяла телица с позлатени рога. Протегнал ръце в молитва към нея и прошепнал :
— О, безсмъртни богове и ти, златна Афродито! Ако   можете дайте на мен -  молещия се, жена, така прекрасна, както статуята на девойката, която аз сам направих.
Пигмалион не се осмелил да моли  боговете да съживят неговата статуя, защото се боял да не предизвика гнева им.  Боговете чули молбата на Пигмалион. 
Той се върнал в дома си. Приближил се към статуята   и — о щастие, о радост! Статуята оживяла! Сърцето и затуптяло, в очите и блеснал живот. Славейки великата богиня на любовта Афродита и изпълнен с благодарност към нея за щастието, с което го дарила, Пигмалион прегърнал  прекрасната девойка, която се спуснала към  него  от пиедестала. Так  богинята Афродита дала  жена на Пигмалион.

Н.А. Кун. "Древногръцки легенди и митове"

 

image

Жан-Леон Жером, Пигмалион и Галатея 1892 г., Метрополитен

Вестта, че статуята е оживяла чрез силата на любовта, бързо обиколила целия остров.  Огромни тълпи се стекли на площада пред двореца. Изпълнен със щастие  Пигмалион вече не се страхувал от завистливите погледи и сплетните.  Той  извел новородената, и, като видели красотата и, хората паднали на колене и високо възхвалявали  Афродита, даряваща любов на всичко живо, дори и на неживото, в името на любовта и за любовта.
Тук пред очите на всички Пигмалион провъзгласил девойката за царица на Кипър и покрил  благоуханните и коси с царска корона. В пурпурно одеяние със сияещо от щастие лице, тя била прекрасна като самата Афродита. Галатея вече жена на Пигмалион  му родила дъщеря Патос. А името и станало епоним на град на южния бряг на Кипър, превърнал се в център на култа към Афродита.

Митът е свързан с култа към Афродита (или Астарта), чийто жрец е бил и Пигмалион.
По някои  данни, Пигмалион е тъждествен на кипърския Адонис-Пигмай, възлюбен на Афродита и персонификация на пролетта. Според друга версия на мита, Пигмалион се влюбил в изображението на самата Афродита.


 
image

Луи Гауфер, Пигмалион и Галатея, 1797 г.

image

Иван Пархоменко, Пигмалион и Галатея, 2006 г.


image

Лоран Пешьо, Пигмалион и Галатея, 1784


  image

АНЬОЛО БРОНЗИНО, Пигмалион и Галатея 1529-30 г.
Палацо Векио, Флоренция

 

image

ЛУИ-ЖАН ФРАНСОА ЛАГРЕНЕ
Пигмалион и Галатея ,1781 г. Институт по изкуствата, Детройт
 

image

ФРАНСОА БУШЕ, Пигмалион и Галатея 1767 г. Ермитаж


image
Джулио Баргелини,  Пигмалион и Галатея ,1896 г.
 

image

Александър Исачев , Пигмалион и Галатея
 

image

Николай Дулко, Пигмалион и Галатея 2002 г.
 

image

Етиен Морис Фалконе, Пигмалион и Галатея, 1763, Лувър
 

image

Едуард Берн Джонс ,Пигмалион и Галатея.  1889 г. 

 

image

Пигмалион, Франц фон Щук.

 

image

Едуард Берн-Джонс, Пигмалион и Галатея, 1890, Метрополитен

   В Европа легендата за Пигмалион и Галатея била известна по «Метаморфозите» на Овидий, и Шекспир я преразказал в последната сцена на своята «Зимна приказка». За Рамо, Русо и немските поети романтици Пигмалион бил символ на влюбения, способен чрез силата на своята страст да създаде идеал за  красота. 
  Една от най-прочутите интерпретации на тази легенда е пиесата "Пигмалион" на  Бърнард Шоу, написана през 1913 г. Шоу превърнол  Галатея в говорещата на лондонски  диалект Елиза Дулитъл, а  Пигмалион — в специалиста по фонетика, който, давайки на Елиза образование, я прави независима жена и се влюбва в нея.
image

image
 

    Пиесата става основа за не по-малко известния мюзикъл на  Фредерик Лоу "Моята прекрасна леди", в който блесна неподражаемата Одри Хепбърн.

image

 

 

 

 

   






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300239
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031