Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 22:06 - СЕДЕМТЕ ПАРИЖКИ МУЗИ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 5536 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 image 

   От края на XIX век и до началото на Втората световна война Париж е центърът и квинтесенцията на европейската култура и изкуство. Като говорим за майсторите от онова време, бил той  Пикасо, Модилиани или Дали, трябва да отдадем нужната почит и на онези, които са ги вдъхновявали за творчество  и експерименти.  Седем жени, седемте музи на Париж са не просто красиви лица, изящни фигури или лек характер – това са личности, които със самия факт на своето съществуване провокират гениите да търсят нови артистични форми и пораждат вдъхновение, естествено, като дишането.

image

 

Кики от Монпарнас

image

  Кики,  Алис Ернестина Прен, става въплъщение на свободния дух, който царува във френската столица в началото на 20-те години на XX век. Незаконородено дете от бедната провинция, дванадесетгодишна тя бяга в Париж. Известно време живее в мизерия и на 14 години започва да позира като модел в ателиета на художници и скулптори. Истинската слава и популярност идват при нея през 1920 година след запознанството и с фотографа Ман Рей. Композицията «Цигулката на Енгр» (снимката долу вляво), създадена от Рей, става класика във фотографията в жанра «ню» и едно от най -тиражираните естетически клишета.

image

 

   Макар и да живее с Рей, тя продължава да позира и на други фотографи и художници, и сама се обучава в живопис и графика. През 1927 година в частна парижка галерия се провежда единствената изложба от нейни творби, които били продадени до последната. През 1929 година тя пише и публикува книга за нравите на парижките бохеми (встъплението и анотацията към изданието написва Хемингуей, което е доста красноречиво), която се приема като непристойна, даже и според либаралните разбирания на онова време, и тиражът бил иззет от продажба.
image   image

   Кики от Монпарнас е живо въплъщение на бохемския Париж, с всичките му радости, шедьоври и пороци. Не била подмината от зависимостта от алкохол и наркотици, от редуването на кратки периоди на разточителен разкош и продължителни - на депресираща бедност.  В деня на погребението и през 1951 година художникът Цугухару Фуджита казва: «С отиването на Кики сияещата слава на Монпарнас угасва завинаги», и това не е преувеличение.

image

 

Жан Ебютерн

image

  Това момиче с гъсти кестеняви коси  и пронизващ поглед на сините си очи може да се види на много картини на  Амедео Модилиани, и това е история на една велика  страст, но нещастна любов.

  image   image

   Модилиани се запознава с Жан през 1917 година в парижкото художествено училище "Колароси".  Скоро след това Жан започва връзка с харизматичния художник и двамата се влюбват. Тя се премества да живее при него, пренебрегвайки възраженията на силно религиозните си родители. «Те се събраха – вода и камък, стих и проза, лед и пламък…» . През есента на 1918 г. двойката се премества в Ница, където агентът на Модилиани се надява да продаде работите му на зимуващите по Френската ривиера заможни познавачи. Там се ражда първото им дете.
image
Автопортрет

    Но надеждите за по-добър живот не се оправдават: картините на Модилиани не се търсят на Лазурния бряг. Художникът  изпада в депресия и алкохолно-наркотична зависимост.  На 35 той развивава туберкулозен менингит и на 24 януари 1920   умира в ръцете на младата си жена.  На следващия ден, объркана и обезумяла, Жан Ебютерн се самоубива бременна в 8-ми месец, скачайки през прозорец на петия етаж. Тя е само на 22 години. 

image

 

Нуш Елюар

image

    В края на двадесетте - началото на тридесетте години Мария (Нуш) Бенц се слави като една от най-красивите жени на бохемския  Париж. Във външността и се съчетават изтънчена грация и неуловимо, мистично привличане. Тя играе епизодични  роли в театъра, асистира на известен хипнотизатор, увлича се от фотоколажи, позира гола на  Ман Рей и Пабло Пикасо. С нея намира ново семейно щастие Пол Елюар, чиято предишна муза  – Гала (родена Елена Дяконова) била отвлечена от Салвадор Дали.
image

    През 1934 година Нуш и Пол се женят. Цикълът поетични произведения, посветени на жена му, Елюар назовава Facile («Леката»), а като илюстрации и обложка на книгата са използвани снимки на голата Нуш, направени от  Рей в различни години. Щастието им било прекъснато внезапно: през 1946 година, на 40 години Нуш умира на парижка улица от кръвоизлив  в мозъка.

image

image

 

 

Рене Перл

image

   Румънка по произход, Рене Перл работи в Париж като манекенка. Тя е фантастично краскива даже по съвременните безпощадни мерки на световната мода – висока, слаба, с грациозна дълга шия и сияещи къдри на тъмните коси. През двадесетте години тя се запознава с преуспяващия и взискателен фотограф Жак-Анри Лартиг и става негова любовница и муза. Лартиг е майстор на репортажната и портретна фотография, и работите му се славят с естественост и тънък усет за момента. Рене става за  фотографа  любима и главен модел доживотно, и затова историята запазва стотици нейни портрети.

«Аз виждам отражението на красотата на Рене в погледите на всички мъже и жени, и до нея всяка красавица изглежда обикновена» - пише за своята  възлюбена Лартиг.

    Това е история със щастлив край  – в любовта на Перл и Лартиг няма сърдечни драми, целият им живот е една безкрайна ваканция  в живописния и благополучен Биариц. Рене умира през 1977 година, а Жак-Анри я надживява с 9 годинат и умира в Ница на 92 години.

image

image

image

 

Гала

image

     Руската емигрантка Елена Дяконова, Гала, е най-известната сред пантеона на парижките музи.

    През 1912 год, на 16 години тя напуска Русия и заминава за Швейцария да се лекува,.Там се запознава с Пол Елюар.  Техният роман завършил със сключване на брак през 1917 година  и раждане на дъщеря. През 1921 тя става любовница на художника Макс Ернст, при това връзката им не е скрита, и тройният брак просъществува повече от  пет години. През 1929 година принадлежащия към кръга на сюрреалистите  Елюар, заедно с жена си отива в Кадак, където се срещат с младия художник Салвадор Дали, и тази среща става епохална за тримата.  Дали от пръв поглед се влюбва в Гала (по-голяма от него с 10 години), музата му отвръща с благосклонност, изоставя мъжа си и дъщеря си и заминава да живее в Испания; Елюар се утешава с роман и брак с Нуш.

    Гала става централен персонаж на цялото творчество на Дали, нейният образ може да се види на десетки картини и скулптури; тя е негов наставник и мениджър, и може без преувеличение да се каже, че световната слава на художника в значителна степен е заслуга на неговата жена. Известно е също, че в брака си с Дали Гала има и други любовни увлечения, но творецът се отнася към тези изневери учудващо лоялно.

    След смъртта на Гала през  1982 годинта Дали не нарисува повече нито една картина.

image

image

 

Мария Тереза Валтер

image

     В списъка  на донжуановските победи на  Пабло Пикасо особено място заема Мария Тереза Валтер. В момента на тяхното запознанство през 1926 година момичето е на 17 години, а художника на 45. Пикасо никак не е смутен от голямата разлика във възрастта, както и от факта, че е женен за  Олга Хохлова – романът между Пикасо и Валтер започва  три дни след първата им среща.

     Тази връзка кардинално променя посоката и настроението в работите на твореца – живописта и графиката на Пикасо се изпълват с чувственост, еротика и дъха на младостта. Една от най-известните му работи, посветени на Мария Тереза, - «Голата. Зелени листа и бюст» през 2004 година е продадена на фантастична цена – 106.5 милиона долара, - това е най-скъпата картина на Пабло Пикасо.

     През 1935 година Мария Тереза ражда дъщеря Майя. Пикасо не иска да създава ново семейство, а и майчинството не се отразява добре на външността на младата любовница, затова романът постепенно приключва. Той осигурява Мария със собствено имение, посещава  я рядко, понякога рисува майката и дъщерята, но като муза Валтер повече не го вдъхновява и привлича. По спомени на съвременници, жената не губи надежда да си върне любовта на твореца, но това не се сбъдва. Четири години след смъртта на художника Мария Тереза се обесва в гаража на дома си.

image

image

 

Жулиет Браунер

image

    И последната, щастлива любовна история – това е романът между американския фотограф Ман Рей и танцьорката и  модела Жулиет Браунер. Те се запознават и веднага стават любовници през 1940 година, Когато Ман (истинското му име е Емануел Радницки) навършва 50 години; Жулиет е  с 21 години по-млада. Срещата става в Лос-Анжелис по време на командировката на фотографа в Холивуд. Сватбата на Браунер и Рей е  в Бевърли Хилс през 1946 година, и това е двойна свадба – заедно с двойката се венчават и художника Макс Ернст и приятелката му Доротея Танинг.

   През 1951 година съпрузите се връщат във Франция и живеят там до края на живота си.  След смъртта на  фотографа е издаден албум с неговите работи под заглавието «Петдесетте лица на Жулиет», изцяло посветен на Браунер и разкриващ различни страни на нейния талант и душа, и истинската  дълбока  любов на майстора.

   Жулиет умира през 1991 година и е погребана в един гроб със съпруга си, а на надгробния и камък е изсечен надпис «Отново заедно».

image

image


 













Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309353
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930