Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2012 16:56 - РОКСОЛАНА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 55321 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 11.11.2012 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

    Тя е единствената жена в султанския харем, която е имала  официална титла. Тя е султанката Хасеки, и султан Сюлейман споделял властта си с нея. Тя е жената, накарала султана завинаги да забрави за харема.
      Но в Европа тя е известна повече под името Роксолана. И цяла Европа искала да знае подробности за жената, която на последния прием в двореца в рокля от брокат и с открито лице седяла на трона до султана!    Дъщеря на свещеник в султанския харем! 
     Като правило, оценките на личността на Роксолана почти винаги са негативни. На всички е известна пропастта, която разделя европейския и мюсюлмански свят, и жената, успяла не само да оцелее във втория от тях, но и да го покори, се възприема най-малко с недоверие. Лишена от правото да мисли и живее в свят, където мисията на жената е била по-скоро робска, Роксолана успяла да победи, като застави гордите и властни мъже да й се кланят. Тя била на 15 години (по някои източници — 19), когато зад нея завинаги се захлопнала тежката врата на султанския харем.

    След волното детство  в Рогатин, в Лвовския край, на Настя Лисовска, дъщеря на свещеника Гавраил, й предстояло да стане една от робините на робския пазар в Истанбул. Нейният господар оценил красотата и младостта й и Роксолана била причислена към «скъпата стока». Украинската девойка поразила работърговците със… смеха си. Тези хора, видели и преживели много, но смях вместо отчаяние,  и проклятия...

   Дъщерята на свещеника получила в султанския харем ново име - Хюррем (смеещата се). И за султана завинаги си останала само Хюррем. Никой повече не я нарекъл Настя, Анастасия.

image

   Много ласкателни думи са посветени на красотата на Роксолана, очаровала султана, но очевидци от Рогатин описвали Настя «по-скоро като миловидна, отколкото красива». Положението на Роксолана в двореца бързо с стабилизирало. Гаранцията за това била голямата и страстна,  не намаляваща с годините, любов на Сюлейман.

image

  Съвременниците писали, че след запознанството си с Роксолана султанът «не отивал» повече при нито една от  жени в харема. Също така отбелязвали, че украинката съвсем не отговаряла на ориенталския идеал за жена — пламтящи очи, пищна фигура. Роксолана имала грациозна, елегантна и дребна фигурка. 
   «Giovane, ma non bella» («млада, но не и красива»), - разказвали за нея венецианските велможи през 1526 година,  Никой от съвременниците, въпреки легендата, не наричал Роксолана красавица.
   Червенокоса (което сред османците, и сред украинците също, не се приветствало), с чипо носле (това знаменито носле на Роксолана възпявали италианските поети). Най-важното предимство на Роксолана бил нейния устойчив, не подвластен на времето  чар.

image

   Но достойнствата на Хюррем не се изчерпвали с външността — тя била много умна, умеела да развлича султана и да обсъжда с него дори държавните дела. Към това трябва да се добави и присъщата на женската природа дяволска хитрост и се получила взривоопасна смес, чиято жертва станали не малко хора.

image

   Венецианецът Наваджеро писал: «Негово Величество султанът толкова силно обича Роксолана, че в османската династия още е нямало жена, която да се е ползвала с такова уважение. Казват, че тя има мил и скромен вид, и че тя много добре познава натурата на Великия властелин». Да — познавала и умеела да я управлява.

"Харемното" образование

image

   Тайната на зараждането на любовта между султана и петнадесетгодишната  пленничка така и си останала неразгадана.  В харема съществувала строга иерархия и който я нарушавал го очаквало жестоко наказание. Най-често – смърт.  Само майката на султана, валиде-султан, имала абсолютна власт в  харема, и решавала коя и кога да дели ложето със султана. Как успяла Роксолана почти веднага да превзаеме султанските покои завинаги ще си остане загадка.

image
    

   Съществува легенда  как Хюррем попаднала пред очите на султана. Когато му предствяли новите робини (по-красиви и по-скъпи от нея) в кръга на танцуващите одалиски изведнъж влетяла дребна фигурка  и, отблъсквайки «солистката» се разсмяла. А после запяла своя песен. Харемът живеел по жестоки закони. И евнусите очаквали само знак — какво да приготвят за момичетото: дрехи за спалнята за султана или въжето, с което удушавали робините. 

image
   
 
      Султанът бил заинтригуван и учуден. И същата вечер Хюррем получила кърпичката на султана – знак , че вечерта ще я очаква в своята спалня.  По-късно тя помолила само за едно — правото да посещава султанската библиотека. Султанът бил шокиран, но разрешил. Когато след време той се върнал от военен поход, Хюррем вече владеела няколко езика. 

image

   Тя посветила на своя султан стихове и даже писала книги. Това било невиждано по онова време, и вместо уважение предизвиквало страх. Нейната  ученост плюс това, че султанът прекравал всичките си нощи с нея, създали на Хюррем устойчивата слава на вещица. За Роксолана говорели, че е омагьосала султана с помощта на нечиста сила. И наистина той бил омагьосан.

image Покоите на Хюррем в харема.

    Роксолана жадно попивала всичко, на което я учели в двореца, вземала всичко, което живота й давал. Историците свидетелстват, че след известно време тя действително овладяла турски, арабски и персийски език, научила се съвършено да танцува, да рецитира, и още - да играе по правилата на  чуждата и жестока страна, в която живеела. Следвайки правилата на своята нова родина, Роксолана приела исляма.
image

    Постоянните интриги в двореца развили в Роксолана способности на психолог.  Тя изучавала хората, тяхното поведение и, като резултат, винаги знаела, кому какво трябва да каже и как да действа. И скоро султанът открил, че именно Хюррем с нейния остър ум е способна да даде най-добрия съвет в държавните дела.  Бъдещата султанка на Османската империя постоянно била нащрек, защото там, където й се наложило да живее, действал само един закон: или теб те унищожават, или  ти унищожаваш.

Султанката-просветителка

image

   Свадбата на Сюлейман и Роксолана станала през 1530 година. В историята на османците това бил безпрецедентен случай – султанът официално се оженил за жена от харема. Роксолана станала за него въплъщение на всичко, което той обичал в жените: тя ценяла изкуството и разбирала от политика, била полиглот и прекрасна танцьорка, умеела да дарява любов и  да приема любов. Нищо не ги е радвало така, както възможността да бъдат насаме.

image

    Сюлейман и Хюррем можели с часове да говорят за любов, политика, изкуство… Те често общували чрез стихове. Роксолана, като истинска жена знаела  кога трябва да премълчи, кога да тъгува, и кога да се засмее. Не е чудно, че по време на управлението й унилият харем се превърнал в център на красотата и просвещението, а самата нея започнали да я признават владетелите на другите държави. Султанката се появявала пред хората с открито лице, но въпреки това, се ползва с уважението на видните представители на ислямското духовенство, като образцова правоверна мюсюлманка.


image
Еничарската гвардия

   Дворцовата гвардия боготворяла "веселата господарка", която никога не виждали без очарователна усмивка на лицето. Роксолана им се отплащала със същото. Тя построила за  еничарите казарми-дворци, увеличила възнаграждението  и им предоствила нови привилегии. Когато Сюлейман, оставил управлението на империята на своята жена, и заминал да  усмирява  разбунтувалите се народи на Персия, той буквално изгребал хазната.

image

Имаретът на Роксолана в Йерусалим.

   Това не смутило грижовната съпруга. Тя наредила да открият в европейския квартал и в пристанищния район на Истанбул магазини за вино, след което в съкровищницата на османските владетели  потекли пари. Това й се сторило недостатъчно, и Роксолана наредила да издълбаят Златния Рог и реконструират кейовете в Галата, където скоро започнали да акостират и високотонажни морски съдове със стоки от цял свят. Дюкяните растели като гъби след дъжд. 
  
Хазната се пълнела. Сега Хюррем-султан имали пари за издигането на нови джамии, минарета, приюти, лечебници. Когато султанът се върнал от поредния победоносен поход  (той не изгубил нито една битка!), трудно познал двореца Топкапъ, който се преустройвал със средства, спечелени от предприемчивата и обожавана жена.

image

    Сюлейман воювал, разширявайки границите на Османската империя. А Роксолана му пишела нежни писма.

image

   ”Мой султан, — пишела тя, — колко безкрайна и изгаряща е болката от раздялата. Спаси мен, нещастната, и не бави своите прекрасни писма. Нека душата ми получи поне капчица радост от твоите послания. Когато ни ги четат, твоят слуга и син Мехмед и твоята робиня и дъщеря Михримах плачат, тъгувайки за теб. Техните сълзи ще ме побъркат.”...

   ”Моя скъпа богиньо, моя чудна красота, — отговарял той, — господарка на моето сърце, мой най-ярък месец, спътница на моите желания, моя единствена, ти си ми по-мила от всички красавици на света!”

image Хамамът на Хюррем в Истанбул

Коварни планове

  Султан Сюлейман бил суров и затворен човек. Той обичал книгите, съчинявал стихове, воювал много, но бил равнодушен към разврата. Както се полагало «по задължение», той се оженил за дъщерята на черкезкия хан Гюлбахар. И когато срещнал своята Хюррем, той открил в нея своята  единствена избранница. 
   Роксолана родила на султана шест деца: Мехмед-1521, дъщеря Михримах-1522, Абдуллах- 1523, Селим - 1524, Баязид - 1525 и Джанхангир - 1532. 
Но наследник на престола официално се смятал Мустафа — по-големия син от първата жена на падишаха, черкезката Гюлбахар (Махидевран).

image
Тронната зала в двореца Топкапъ

    Роксолана прекрасно разбирала, че докато нейният син не стане наследник на престола или не седне на трона на падишаха, нейното собствено положение постоянно ще е под заплаха. Всеки момент Сюлейман можел да се увлече от нова  наложница и да я направи законна съпруга, а някоя от старите жени да заповяда да бъзе екзекутирана.
  
Затова Роксолана много дълго се подготвяла и започнала  да действа активно чак след петнадесет години!

Кървавите жертви на Роксолана

   Първа жертва на Роксолана станал Великия везир Ибрахим, който през 1536 година бил обвинен в излишна симпатия към Франция и бил удушен по заповед на султана.
Мястото на  Ибрахим веднага било заето от Рустем-паша, комуто Роксолана симпатизирала.  За него била омъжена 17-годишната й дъщеря Михримах (Рустем бил на 39 години).

image
Михримах султан

    По-късно Рустем също не могъл да избегне придворните интриги на своята тъща: използвайки собствената си дъщеря, Роксолана изобличила зет си в предателство към султана и — като следствие – Рустем паша бил обезглавен.
   Но преди това Рустем паша изпълнил предназначението си, заради което бил издигнат от коварната владетелка. Хюррем заедно със зетя си могла да убеди султана, че наследникът на престола Мустафа (син на Сюлейман и Гюлбахар) създал тесни отношения със сърбите и готви заговор против баща си. Интриганката добре знаела, къде и как да удари — митичния «заговор» бил напълно правдоподобен: на Изток във времената на султаните кървавите дворцови преврати били нещо съвсем обикновено.
   
Пророкът забранил да се пролива кръвта на падишаха и неговите наследници, затова по заповед на Сюлейман Мустафа и децата му - внуците на султана били удушени с копринено въже. 

image

Валиде султан Айше Хафса

        Веднъж Валиде султан Айше Хафса, майката на Сюлейман, която имала влияние върху него, му казала всичко, което мислела за «заговора», екзекуцията и любимата му жена Роксолана. След това тя живяла по-малко от месец. Смята се, че за това й «помогнали» няколко капки отрова...

    Така, за четиридесет години брак Роксолана постигнала практически невъзможното. Тя била провъзгласена за първа жена на султана,  а нейният син Селим станал наследник.

image
Султан Селим II - наследникът на Сюлейман Великолепни и син  на Роксолана

    Но с това жертвите не свършили. Били удушени двамата по-малки синове на Роксолана. Някои източници я обвиняват  в съпричастност към тези убийства. Но достоверни данни за тази  трагедия така и не били намерени.

image
Гробницата на Роксолана

    Роксолана така и не видяла въплъщението на своята мечта — тя починала преди синът й  Селим да се качи на трона. Той царувал осем години. И въпреки Корана обичал да си пийва, затова и останал в историята под името Селим Пияницата.   Именно с него започнал упадъкът на Османската империя.

    В оправдание на Хюррем може да се каже само това, че ако тя не би се държала по този начин, с нея би се случило същото, което тя е сторила на другите. Възожно, от съвременна гледна точка, нейните действия  да изглеждат неприемливи, но в епохата на Роксолана това е бил едниственият начин за оцеляване и самосъхранение. Например, братоубийството сред наследниците на трона било начин за предотвратяване на междоусобиците, които биха довели  до разкол на държавата.

 image  На султатнаimage  На Хюррем

   Хюррем умряла преди своя мъж и господар, и тъгуващият султан наредил  да се издигне гробница за непрежалимата му жена. В двора на  джамията, пострена от великия  Мимар Синан за султан Сюлейман Великолепни  се издигат две тюрбета (мавзолеи), принадлежащи на Сюлейман и Роксолана, като символ на вечната любов.

image

източник





Гласувай:
8



1. malchaniaotnadejda7 - "Хюррем (смеещата се)"...
05.07.2012 18:33
Дъщеря на християнски свещеник не може да остане в султански харем. Може да оглави с открито лице империята... И тя го прави.:) Хубав разказ, благодаря ти, Калина!
цитирай
2. анонимен - HUREM-smeesthata se
16.07.2012 17:28
ROXALANA,e edna ot nai velikite geni v svetovnata istoria.Tia e dobria primer,kak edna malkagena pobedi edna goliama imperia.
цитирай
3. анонимен - Хуррем
27.08.2012 11:02
или как една жена може да провали един мъж и син, че и цяла империя. Не случайно им се носи черната слава на украинките
цитирай
4. toninabog - Поздрави!
24.03.2013 18:22
Страхотен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299746
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031