Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2012 21:15 - МУЗИКАТА НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО - Кантиги де Санта Мария.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 14634 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 13.07.2012 13:23



    image
Cantigas de Santa Maria е Галисийско-Португалски ръкопис с нотни записи, съставен в периода на управлението на крал Алфонсо X Мъдри (1221 – 1281). Това е най-голямата колекция на монофонични (едногласни) песни от Средновековието. Както се разбира от названието, всички песни са посветени на Дева Мария, описват чудесата на Девата, а всяка десета е прославящ я химн. Общият им брой достига 420.

image

Крал Алфонсо X Мъдри.  

     Най-удивителното в ръкописа са изображенията на Мария при описанието на сътворените от нея чудеса – тя е показана като напълно земна жена. Този феномен може да се обясни с манталитета на вярата през  Средневековието; не само Богородица, но и Христос за обикновените вярващи е бил като близък, роден човек.

image

     По повод авторството на тези стихове мненията на изследователите се разминават. Този ръкопис като цяло е анонимен, но испанските изследователи са на мнение, че  авторът на повечето стихове е  Airas Nunes, галисийски поет от онази епоха. А  авторството на баладите, приписвани на самия крал Алфонсо X е спорно, макар той да е пишел стихове. Но затова пък, почти всички са сигурни, че музиката поне към 10 песнопения е написал лично Алфонсо. Освен прякора «Мъдри», кралят носел още и прозвището «Образования». Той действително бил не само високо образован за своето време човек, но и доста талантлив, особено в областта на музиката и езикознанието. За това той бил задължен на своя баща Фердинанд III Кастилски, от когото наследил придворната Музикална Капела с изпълнители и композитори от различни култури.


image
Кралят на Кастилия Алфонсо - поет и музикант.  

   Основната част от стихотворенията са написани във формата виреле (френска стихотворна форма) и рондо. До наши дни са достигнали четири списъка (копия) на този ръкопис.

image

1.     Първият кодекс по-рано е принадлежал на Катедралата в Толедо, а сега се пази в Националната библиотека в Мадрид. Състои се от 128 музикални композици.

image

2.     Вторият кодекс се пази в библиотеката на двореца Ескориал. Съдържа 417 балади, нотни записи, илюстриран с 40 миниатюри.

image

3.     Третият кодекс се пази също в  Ескориал. Съдържа 198 балади, ноти и 1275 миниатюри. Има голямо историческо и иконографско значение.

image

4.     Четвъртият кодекс – Флорентинският, се пази в Националната библиотека на Флоренция. Съдържа 104 балади, две от които не се повтарят в други списъци. 

image

   Разбира се, най-ценният ръкопис се пази в двореца на испанските крале Ел Ескориал. Особена ценност представляват 40 миниатюри с изображения на музиканти, които свирят на различни средновековни инструменти.

image

   Музикалните форми на «песнопенията» до сега се изучават. Тъй като хармоничната основа на музиката тогава била друга, то това е доста сложно, и е предмет на спорове, но испанският изследовател Педро Мануел Ферейра настоява не за арабския произход на музиката на песнопенията, към което са склонни други специалисти, а за мавритано-андалузски.

image

    Що се отнася до поетичните корени на Песнопенията за Света Мария, то тук има интересен детайл. Изследователите смятат, че има влияние на фолклора, освен арабски, галисийски, андалузски и т.н., може да се  забележи и влияние на немския фолклор, обяснявайки това с факта, че майката на Алфонсо Беатрикс Швабска била внучка на императора Фридрих Барбароса. image

   През 2005 година в Оксфордския  университет е  създаден  Център за изучаването на Cantigas de Santa Maria. Всички миниатюри са  по кодекса Ел Ескориал.  

image

 

image
 

image
 

image
 

image
 

image
 

 image
 

image
 

image
 

image
 

image
 

image
 

image

 image

image 












Гласувай:
5



1. анонимен - Браво!
19.08.2012 18:45
Много добра работа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306747
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930