Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2012 18:33 - «Малмезон» | Любимата резиденция на Жозефин.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 7299 Коментари: 0 Гласове:
4



 image

image

На десетина километра от Париж се намира мястото, където Наполеон Бонапарт бил истински щастлив. Именно тук «царувала» жената на първия консул, по-късно императрица  на Франция и на цветята Жозефин. Наричат това масто «Малмезон».

image

Своето име Малмезон (фр. лош дом) дължи на викингите: заселили се тук още през IX век, те извършвали редовни набези към съседните села. Норманите докарвали тук плячката си. Оттук, според легендата, дошло  и името на замъка.

image

image

През вековете имението преминавало от едно семейство към друго, докато през април 1799 година не било купено от Жозефин, очарована от красотата на това място.
Наполеон платил за имението астрономическата сума от 325 хил. франка.

image

image

Коридорът

Започнала грандиозна работа по преустройството на дома, което било поверено на архитектите Шарл Персие и Пиер-Франсоа Фонтен.

imageimage

Както разкриват личните записки на Фонтен, Бонапарт се оказал рядко капризен клиент. Така, например, оформеният като военна палатка вестибюл той нарекъл «панаирна палатка за животни». А като видял картините, поръчани от архитектите за големия Салон, той веднага заповядал да ги свалят.

image

Салонът от времето на Консулата

image
Трапезарията в двореца

За щастие, по думите на същия Фонтен, Бонапарт харесал декора на малката галерея: «Първият консул (титлата на Наполеон до коронацията му), комуто, както всички знаят, не е никак лесно да се угоди, е удовлетворен от резултата».

image

Що се отнася до прочутата библиотека на Наполеон в ъгловия павилион на Малмезон, макар и «да намерил, че напомня много на църковен вестиарий, все пак признал, че би било трудно да се направи по-добра библиотека в такова неудобно за целта помещение».

image

Библиотеката

image

Салонът на Императора

image
Билярдната

Първият етаж бил изцяло преустроен в разкошни парадни стаи: тук и днес могат да се видят креслата в «египетски» стил, украсени със сфинксове, мебелите от червено дърво, вазите от полускъпоценни камъни и т.н.

image

image
Музикалната зала

image

image

image
Летният павилион в Малмезонския парк

Тук се намира един от шедьоврите на Севърската мануфактура за порцелан – знаменитата «Аустерлицка масичка» (1806), която понякога наричат още «масичката на маршалите»: централният медальон изобразява Наполеон, от него, като от слънце, тръгват лъчи с  наименованията на най-големите сражения, а между лъчите са разположени медальони с портрети на съратниците на Бонапарт.

image

image

Спалнята на Наполеон, Малмезон.

image
Стаята на Наполеон

Самата съпружеска двойка предпочитала да живее в доста скромни апартаменти на втория етаж. По думите на един англичанин, «въпреки френската мода, предписваща на съпрузите да имат отделни стаи, първият консул и неговата жена спят под един балдахин».

image

Спалнята на Жозефин
image

Леглото на Жозефин

Леглото на Жозефина е забележително: два позлатени лебеда, извили шии и изправили криле го украсяват откъм главата, а в краката е разположен рог на изобилието с цветя и плодове. Широка цветна гирлянда по дължината на леглото съдържа монограма на собственичката му «J». В това легло и умира императрицата на 29 май 1814 година.

image
Будоарът на Жозефин

image
Апартаментът на Жозефин

Лебедите и цветята в оформлението на леглото не били избрани случайно. Известно е, че Жозефин превърнала парка на Малмезон в истински музей по естествена история, внедрявайки  във Франция около 200 нови видове растения! В нейната градина цъфтели алпийска солданела, пармска теменужка, нилска лилия, дамиетска роза, а също магнолии, камелии, флокси, мимози, гергини и здравец.

image
Градината

Освен това, в Малмезон се развъждали и животни: газели, зебри, кенгуру, орангутан, китайски златни фазани, папагали и т.н. Но повече от всичко тя обичала лебедите – бели и двойка редки черни лебеди, единствените, които могли да се приспособят към френския климат. В течение на няколко години Малмезон бил център на управлението на страната и извънградска къща: денем Наполеон работел в библиотеката и провеждал заседания на Министерския съвет, а вечер се разхождал из парка и гледал театралните представления на «малмезонската» трупа.

image

След смъртта на Жозефин имението преминало към сина й Йожен дьо Боарне. За да погаси дълговете на майка си на стойност 3 млн. франка, той бил принуден да продаде нейната колекция от предмети на изкуството на руския император Александър I, който винаги се отнасял топло към Жозефина. 

image

Франсоа Фламенг - Прием в Малмезон през 1802 година

image
Императрица Жозефин в Malmaison приема визитата на император Александър I, (май 1814), Хектор Вигер (1819-1879), около 1864 г., Музей в двореца Малмезон.

image

image

image
Портрет на  Жозефин от Франсоа Жерар (1801),  Ермитаж

image

image
Жозефин, портрет от Пиер-Пол Прюдон

image

image





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300411
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031