Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2012 18:41 - ИЗКУСТВОТО НА ТОПИАРИЯ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 12123 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Топиарии – това са декоративни композиции от дървета и храсти,  които се подрязват като им се придава идеална геометрична форма, а също и фигура на животно, здание, фантастични образи. 


 

image

Това изкуство води началото си от градините от епохата на Римската империя. В своята Естествена история (ценен труд от I век, който е източник на информация за културата, историята и естествено научните знания на древен Рим) Плиний Стари пише, че заслугата за създаването на първия топиарий принадлежала на един придворен на Юлий Цезар - Калвен.  Дърветата топиарии получили бързо разпространение в атриумите на римските вили.  С разширяването на Римската империя това изкуство се разпространило в Европа.

image

 В средновековните европейски източници, илюстриращи църковния живот, често се срещат изображения на дървета топиарии и живи огради в манастирските градини.
Разцветът на топиарното изкуство бил по време на италианския ренесанс, когато те станали неизменна част от прекрасните градини, повтарящи модели от домашните килими и гоблени от онова време. Причудливо оформените дървета и храсти украсявали алеите за разходка и лабиринтите, които тогава били много популярни.
image
Топиарии в парка на двореца Хемптън Корт
image
Хемптън Корт

Прекрасни образци на това изкуство са запазени и в наше време - във Версай, в английските градини на двореца Хемптън Корт и др.
image
Версай

Версай
image

image

С разцвета на класицизма  топиарият започнал да залязва като изкуство и към средата на XVIII век вече бил в пълен упадък. На мода дошъл английският парков стил, за който топиариите били абсолютно чужд елемент.

 

image

В началото на XX век прагматичните американци направили просто, но практично изобретение - плетени рамки за създаване на топиарий. Рамката с избраната фигура се надява върху младите дръвчета. Дървото расте и се развива в тази рамка, а когато младите филизи започват да излизат извън рамката, се прави подкастряне.  Да се направи сега топиарий е  много по-лесно.
 

image

 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Топиарий също се наричат и декоративни дръвчета ръчна изработка, изготвяни от естествени и изкуствени материали и поставяни в саксии. В съвременната флористика подобни изделия се ползват с голяма популярност в много страни, Дръвчето-топиарий може да бъде прекрасен подарък. Смята се, че носи успех, не случайно  ги наричат семейни дръвчета на щастието.

 image

Изкуствените топиарии са с  различна форма и размер, но най-популярната разновидност е дръвчето с формата на кълбо или конус.

В работата над топиария ще ни трябва лак или лепило, ножици и резец.  Днес са много популярни кафейните дръвчета. Кръглата заготовка от всички страни се облепя с кафеени зърна. Получава се много красиво, при това ароматно дръвче.

image  image

Топиарий може да се направи от книжни или платнени цветя, раковини и мидички или други материали.  Готовият топиарий допълнително се украсява с разнообразна декорация: мъниста, сушени цветя или листа, конци, лентички.

 

image


 


 













Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306446
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930