Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 20:36 - ВЪЗХИТИТЕЛНАТА ЖЕНСТВЕНОСТ НА ИНДИЯ.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 34501 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Шестнадесетте украшения на индийката


image
В индийската култура всичко е  символично, всичко е метафора. Украсявайки видимото, материалното тяло, индийците изразяват тъгата си по своята божествена природа. За много индийки красивата дреха е един от начините за поклонение на Бог.

image

  Изящно облечената жена е олицетворение на идеалната красота и тайната, присъща на природата и музиката. Всяка част от украсата й е оправдана и последователно вплетена в общия модел на символичните форми и образи.

 

image
Смята се, че красиво е само онова, което е украсено. Глаголът alamkara (алам-кара) буквално означава «да украся», «да направя достатъчно». Съответно, обикновения вид, това е «недостатъчно», лошо, срамно, шокиращо
.


image

 Шрингар - така се нарича цялостната украса на индийката. Тя включва 16 атрибута, свързани с 16-те фази на луната, които от своя страна са свързани с лунния цикъл на жената. затова 16 е специално число.
   Названието Шрингар е свързано с Шри-Лакшми - богинята на женската красота, успеха и плодородието, идеалнта жена на Вишну. 


image

В духовния свят полубоговете са на вечните 16 години.
Това е най-красивата и изпълнена с енергия човешка възраст. На 16 години момичето е съвършено, в апогея на физическото си развитие. Нейната природа играе, търси нови впечатления, очарова всички наоколо. Нейната невинност привлича, всичко у нея е истинско и хубаво.




1. Бинди


image
  Бинди е декоративната точка в центъра на челото между очите. На метафизичен език това е мястото на мистичното трето око - каналът на мъдростта и интуицията, на божественото знание. Очите често ги сравняват със слънцето и луната.  Двете очи са способни да виждат само миналото и настоящето. Третото око има способността да вижда бъдещето.



2. Синдур (Вермилен)


image
   Синдур е червената пудра,  с която се рисува линията върху пътя на прическата.Прави се само на омъжени жени. Червеният цвят символизира плодородието и възстановяването на властта, женската енергия на  богините Сати и Парвати.


image
 

    Богинята Парвати дарява  щастие на омъжените жени, които си рисуват синдур. Смята се, че това помага и срещу бръчките, а така също и защитава от лоши намерения.  
На по-практично ниво разкрива и статуса на жената като омъжена и принадлежаща на един определен мъж.

image

 



 











    За първи път индийката получава синдур по време на сватбената си церемония. Когато всички гости се съберат, женихът, благославяйки булката, нанася синдур на главата й. Този ритуал е характерен за всички съвременни сватби в Индия. Синдур си слагат и мюсюлманките, за да изтъкнат положението си на омъжени жени.


 
3. Тикаimage

 
Тика е висулката която се състои от синджир с кукичка в единия край и украшение в другия. Поставя се, както и синдура върху пътя на прическата.


image

 

 

 

  Висулката трябва да стои точно в центъра на челото. Това място е център на аджна-чакра. По такъв начин и чрез този накит жената потвърждава статуса си на омъжена жена.


   
От тантрическа гледна точка това символизира мъжкото и женското начало в природата на всички нива. Следователно, тика е символ на жената, даваща нов живот на рода.


image


4.Коля

Коля е широката черна линя около очите, която ги подчертава и ги прави по-изразителни. 
image


 

 

 

 

 

 

 

 

    Всяко чувство се предава чрез очите. Те могат да изразват благоговение, съчувствие, любов, похот. Индийските поети обикновено искат да потънат «в дълбините на очите на своята възлюбена». Повечето поетични сравнения за очите са взети от природата. Очите са като нарцис, бадем, лилия, като «риба, която проблясва», като море, океан, бездна, огън и т.н.


5. Нат
image

    Нат - пръстен или друго украшение, закрепено на носа.
   
Ние сме свикнали да мислим, че носът отговаря само за обонянието. Но още древните хора знаели, че носът е тясно свързан с емоционалната чувствителност. Някои дори смятат, че той е място на т.нар. шесто чувство.  Известни са тесните връзки между носа и сексуалните рефлекси. В много   европейски страни през средневековието като наказание за съпружеската изневяра се прилагала ампутация на носа.  В Индия нат символизирал дефлорацията.
   Нат се смята за най-съблазняващото украшение. Обеците за нос са с най-различна форма, като се започне от скъпоценни игли до големи златни халки. 

6. Хаара

image
Хаара - колие, мъниста, огърлица. Шията е е един от най-важните мистични центрове. Затова се смята, че огърлицата привлича и запазва любовта, носи успех, предпазва от уроки.

image



  
Сред останалите  ювелирни изделия огърлиците винаги са имали максимален  магически чар. Вероятно, ярката и богата огърлица отвличала вниманието на недоброжелателя от лицето на жената и така защищавала от уроки, или от хипноза.

image
Вероятно, предшественици на мънистата била обикновената цветна гирлянда. А ароматът на много цветя, например, жасмин, роза има ясно изразен еротичен подтекст.



7. Карн Пхул


image
 
Карн Пхул - обеци. Дословно, цвете в ухото.
От древни времена меката част на ухото се разглеждала като признак на духовно развитие и висок социален статус. Сред отличителните черти на Буда и като знак на неговото величия е извънредно дългата мека част на ухото.



  
Съществува тясна връзка между ушите и сексуалните рефлекси.
Пробиването на меката част на ухото  било широко прилагано навсякъде по света от най-древни времена.  Целта на тази операция била не само декоративна, но и за защита от зли влияния. Обеците се използвали като талисмани.


image

     Днес се смята, че пробиването на ушите е полезно за подобряване на зрението и изостряне на вниманието. Акупунктурната точка се намира в центъра на меката част на ухото.
       Според преданията, обеците са утешение при болка и страдания. Колкото обеците са по-декоративни и скъпи, толкова утешението е по-силно.


image




 

     Големите обеци са много благоприятни за омъжените жени, те свидетелстват за нейния статус и власт. Някои обеци са толкова тежки, че трябва да се закрепват с кукички за косите.  Прибавяйки все нови и нови украшения, жената привлича благополучието в дома си.
  С най-голяма популярност още от древни времена се ползват обеците с формата на цветя или плодове. Те изразяват нежност, младост, духовно съвършенство, невинност - основните атрибути на женския характер.


8. Мехенди

image
Мехенди - рисунък с къна. За разлика от татуировката това е временно украшение на тялото и се задържа за около три седмици. Най-разпространено  е в арабските страни, Индия, Северна Африка и Индонезия.

image

 

  Менди се появило преди около 5000 години. Още в Древния Египет знатните дами украсявали тялото и ноктите си с рисунки.  През XII век то се разпространява в Индия. Смята се, че менди носи щастие и защитава от неуспех.


Мехенди често се използва за омилостивяване на бог Ганеша, сина на Шива, който преодолява всички препятствия и винаги се кани на церемонията  на индуистския брак. С мехенди се украсяват при различни празници.

image



 

 Мехенди означава силата на любовта в брака. Колкото менди е по-тъмно, толкова е по-силна любовта. Червеният цвят е цвета на плодородието и властта.

image






  
В рисунката се използват само растителни орнаменти, те символично  свързват жената с природата, с раждането, храненето, растежа, регенерацията. Мехенди защищава от злите духове, нещастията, болестите и даже смъртта.

 
 

 

 

 

 

9. Гривни

image  Поетите ги наричат блестящи жетони на живота, кръгове на светлината за щастлива дъщеря и щастлива жена. Гривните симвлизират мощната енергия на слънцето. Правят се от всякакъв материал, който се поддава на обработка: теракота, камък, раковина, мед, бронз, злато, сребро и т.н.


 
image
Гривните са знак на омъжена жена.  Имат множество романтични и любовни алюзии. Звъна на гривните  съобщава за присъствието на жената, за това, че трябва да  и се отдели внимание.

 
image



 

Омъжената жена никога не би се появила пред хората без гривни. Като правило, носят по  8, 12 или 24 гривни на всяка китка. 


      


10. Бааджюбанд

 

image


   
Бааджюбанд - украшение,гривна или нишка с амулет, поставени над лакътя. 
   В зависимост от традициите и от статуса на жената в брака бааджюбанд може да покрива цялата част на ръката над лакътя до рамото.  Изработва се от
различни материали,  украсява се богато с орнаменти. Служи за защита от уроки и е символ на безупречната красота. 

 

11. Арси

image
Арси е пръстен с огледалце, който се носи на средния пръст.
Средният пръст се смята за толкова важен, че по него може да се определи характерът на човека, здравословното му състояние и бъдещето. 


image
  

Според преданието, първото нещо, което жената трябва да види като се събуди е собственото й лице. Затова винаги трябва да има огледалце под ръка. То пази красотата и психиката на жената.
На другите пръсти слагат златни пръстени или  украшения, състоящи се от централен медалион, към който са закрепени 8 верижки - три от тях са закрепени на гривна, пет към пръстена, който се слага на пръста.


12. Кешапашарачна

image
Кешапашачарачна - декорация на косата.
  Косите имат собствен живот. Растът бързо. Предават връзката между този свят и бъдещето. Те образуват корона около главата - най- святата част от човека.
 
image

Косите сплетени в плитка  се смятат за най-благоприятната прическа. Те символизират трите свещените и най-почитани реки на Индия - Ганг, Ямуна и Сарасвати, а също и троицата богове - Брахма, Вишну и Шива.

 

image
  

   
   За да не съблазняват мъжете, жените трябва да посещават храмовете с покрити коси.


 














 13. Камарбанд

image

      Камарбанд е колан, който придържа сарито и го украсява.
Защищава манипура-чакра. На него се окачва връзката с ключовете, което означава символично предаване на властта от свекървата на снахата, нови пълномощия и задължения.

14. Гривни за краката
- от тънки верижки до тежки, дебели и твърди гривни. Понякога към тях се закрепват звънчета.


image


15. Пръстени  за пръстите на краката

Пръстите на краката се украсяват с пръстени с обикновен или сложен дизайн. Някои пръстени се украсяват със звънчета.

image



 

 

 

 

 

 

 

 

 



16. Сари

 За него си заслужава отделен разказ.

image



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Бъдете красиви!

image


 

 Източник
http://www.liveinternet.ru/users/4386710/post178580442/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Калина! Видимо и невидимо, вплетени в метафората Индия!
29.07.2012 21:32
"Смята се, че красиво е само онова, което е украсено. Глаголът alamkara (алам-кара) буквално означава «да украся», «да направя достатъчно». Съответно, обикновения вид, това е «недостатъчно», лошо, срамно, шокиращо."

:) Прекрасно е... Хубава вечер!:) Не знам, как е, на индийски... Поздрави!
цитирай
2. stix - Украшенията на жената дават впе...
02.08.2012 21:28
Украшенията на жената дават впечатление за нейния социален статус.
За развитието на културата на един народ можем да съдим по непреходната красота на украшенията, създадени за жените...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307368
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930