Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 22:47 - НАЙ-ЗДРАВОСЛОВНИТЕ КУХНИ В СВЕТА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 5559 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 01.08.2012 22:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


За никого не е  тайна, че за да живееш дълго и да бъдеш здрав трябва да следиш за своето хранене. Голямото количество мазнини, захари и лесно усвоимите въглехидрати не носят здраве. А плодовете, зеленчуците и даровете на морето могат да удължат живота. Според тези критерии списанието Forbes  направи класация на най-полезните и здравословни кухни в света.  

                                1. Японската кухня
image
 
Първо място заема, станалата толкова популярна в последно врем, японска кухня.  В основата й стоят изобилие от риба, морски дарове, водорасли, зеленчуци (различни видове зеле, ряпа, патладжан, соя). От соята се приготвят всевъзможни ястия  и ги употребяват наравно с ястията от ориз, затова оризът не е преобладаваща храна. Такава храна е богата на микроелементи, витамини и омега-3, -6, -9-ненаситени мастни киселини, които  влияят благотворно на сърдечно-съдовата система. От месата в Япония предпочитат пилешкото. Изобилието от сосове спомага за разнообразяването на храната, при това самите сосове са доста балансирани и не са твърде пикантни. Благодарение на такава диета средната продължителност на живота при японците достига 82 години, а пълни хора се срещат рядко - около 1 процент.                          2. Кухнята на Сингапур
image 
  
Второ място заема кухнята на Сингапур. Изобщо, всичките източни кухни са достатъчно полезни, и най-разпространените продукти тук са почти еднакви, наблюдава се само малко отстъпление по отношение на плодовете и месото. Има разлика и в начините на приготвянето на храната.  В Сингапур оризът преобладава над соята, но както и в Япония се допълва изобилно от зеленчуци, риба и морски дарове. Страната се отличава с изобилие от плодове, с най-различни вкусове, от тях приготвят леки десерти, или ги консумират в суров вид, което намалява потреблението на вредните захари. Освен това жителите на източните страни пият зелен чай – източник на антиоксиданти и редица полезни компоненти, които подобряват обмена на веществата и укрепват съдовете. Продължителността на живота в Сингапур е същата като в Япония.                                3. Китайската кухня
image

    Китайската кухня  е по-разнообразна, отколкото японската и сингапурската, но тук е прието всичко да се пържи, което прави ястията до известна степен вредни, в сравнение със съседните страни. Но тази топлинна обработка все пак е минимална - на пърженето се отделя кратко време.
В основата на тази кухня са оризът, различните бобови и зърнени храни, но в малко количество, изобилие от зеленчуци, плодове и подправки. Да се приготви китайско ястие без всевъзможните треви, чесън, корени и сосове е почти невъзможно. Тук не се яде толкова много риба, но затова пък пилешкото, свинското и други екзотични меса, а също просто екзотични за европейците ястия са на почит.
А също така, всевъзможни насекоми, много богати на белтъчини. Средната продължителност на  живота в Китай е 73 години, може би я намалява тъкмо голямото разнообразие от продукти?!

                                 4. Шведската кухня
image

  Напоследък напред излиза шведската кухня, макар, че за най-добри от европейските кухни се смятат средиземноморските. Работата е в това, че рейтингът е съставен на основата на продължителността на живота, а върху нея влияе не само храната, но и стреса, начина на живот. Швеция е доста благоприятна страна. И хората тук живеят средно до 81 години, но пълните са вече 11%, в Азия този показател не превишава 2%. В основата на храненето е пак рибата, но допълнена не от зеленчуци, а от черен хляб и млечни продукти. На почит са също зърнестите  плодове — като сладко.

                             5. Френската кухня
image

    Французите не се задоволяват само с плодове и това е минусът в принципа на здравословната кухня.  Всевъзможните кроасани, сладолед могат да прибавят излишни килограми, но не и да изменят кухнята като цяло. Тук консумират доста месо, но, допълвайки го със зеленчуци, сирена и морски продукти, а също и качествено вино. Много диетолози предполагат, че плюс на френските гастрономически традиции е сухото вино. Умерената му употреба се отразява благоприятно върху сърдечно-съдовата система, намалява нивото на холестерина и извежда радионуклидите.
Всичко това помога да не се преминава границата от 6,6% на пълните хора и средната продължителност на живота да е  81 години. Така че сладоледът в умерени количества е напълно допустим.

                             6 / 7. Кухнята на Италия и Испания
image

  Ето стигнахме и до Средиземноморието. Тук лидери са Италия и Испания. В Италия предпочитат различните зърнени, по-точно продуктите от тях, а също наблягат на плодовете и маслините.  Зехтинът е много по-полезен от олиото. А без пица, спагети, лазаня италианската кухня просто не можем да си я представим. Те се правят от твърда пшеница, която е нискокалорична и не води до затлъстяване.Тук се консумират много морски продукти, което и съдейства за дълголетието.  В Испания кухнята е по-пикантна, отколкото в Италия, затова и отстъпва на съседката си по един пункт.  На почит са месото, сирената, виното и пикантните подправки.  Зеленчуците и морските дарове също много се консумират, а по употреба на зърнени и плодове, испанците отстъпват на италианците. 

                          8. Гръцката кухня
image

   И за кухнята на Гърция са характерни морските дарове и зеленчуците. Тъй като нямат добри условия за отглеждане на зърнени още от древността консумацията им е малка. Употребяват месо, предимно овнешко, но рибата е на почит.  Популярни продукти са сардина, патладжани, маслини, пипер, сирене фета, вино, домати, салати.

                                9. Израелската кухня
image

    Израелската кухня се сформира неотдавна и в нея има елементи от различни кухни по света, донесени от преселниците в Израел. Но географското положение също налага своите нюанси.  Тук, както и в целия регион, са популярни: риба, зеленчуци (такива като патладжани, домати, салата), грах, лук. От месото на почит е овнешкото и пилешкото. Широко се използват подправки  (мента, сусам, кориандър, канела).

                             10. Корейската кухня
image
    Класацията се завършва от корейската кухня, основно заради нейната пикантност, която далеч не е полезна за всички. И макар по останалите параметри кухнята да не отстъпва на другите източни, това е неин минус. Тук господстват зеленчуците и соята във всичките им разновидности, а също и изобилие от остри подправки, от всички видове пипер до чесън и джинджифил. От зеленчуците - зеле, моркови, папрат, тръстика. Много се употребяват и дарове на морето.


image

   Накрая няколко думи за една кухня останала извън класацията - индийската. Кухнята с философски нюанс, ако може така да се каже. Индийската кухня се основава на учението Аюрведа, което в превод от санскрит означава “знание за живота” и е предписание за употреба и съчетаване на определени храни и подправки, в резултат на което ежедневното меню освен много вкусно, става и  здравословно. Законите на Аюрведа - древната ведическа медицина гласят, че всяка храна трябва да съчетава в себе си всички вкусове едновременно - сладко, солено, кисело, горчиво, тръпчиво, стипчиво. Към такива правила се придържат индусите. Техните гастронимически традиции са се формирали в продължение на  хилядолетия. Поради горещия климат индусите били принудени да търсят спасение от болестотворните микроби. И го намерили в  подправките. Индийските ястия са твърде пикантни.

image
     Разнообразието от подправки прави индийската кухня истински лечител от много заболявания. Само прочутото къри колко струва. Научните изследвания показват, че куркумата, кърито, гарам масалата предпазват от болестта на Алцхаймер и онкозаболявания, оказват противовъзпалително въздействие върху организма.  Освен това в Индия любителите на месото са малко. Ако се употребява, това е преди всичко овнешко, говеждо изобщо не се употребява, а свинското се смята за "мръсно" месо.
В Индия е прието да се готви без да се бърза, с добри мисли в главата, защото храната за индусите е не само начин за физическо удовлетворение, но също и част от духовния живот.


image
   В Списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО са включени като принос към културните достижения на човечеството френската и средиземноморската кухня (италианска, испанска, гръцка ).



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309073
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930