Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2012 12:45 - ЛЕГЕНДИ ЗА ГРОЗДЕТО
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 14766 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 29.08.2012 12:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

   Гроздето е най-древната култура на земята.  Според изследванията на палеонтолозите, отпечатъци от лозови листа са намерени още в третичния период, когато съществували предците на  съвременните дъбове, тополи и палми. Археологическите находки подтвърждават и този факт, че с  отглеждане на грозде се занимавали  още преди 5 – 7 хиляди години в Асирия, Египет, Вавилон и Средна Азия.

Древен Египет и Месопотамия

image

 

Гроздобер. Стенопис от гробницата на велможата
Нахта в Тива. XVIII династия

 

   Лозарството и винарството са широко отразени в произведенията на древното изкуство, в многобройните паметници на египетската култура в Тива, Бени-Хасан и на други места. Любим мотив на  египетските художници били винените амфори. Процесът по изготвяне на виното е описан подробно в гробницата на египетския фараон Птахотеп, живял 2500 години пр.н.е. В страната на фараоните дори съществувал своеобразен обичай, който въздържателите към виното. Пред гостите държали дървен макет на покойника с надпис: «Погледни ме и побързай да се насладиш на виното, защото след смъртта ще станеш като мен».

image

Сцена на пир. Стенопис от гробница в Тива. Края на XV век пр.н.е.

   Учените смятат, че в Древен Египет винарството е възникнало 6000 години пр.н.е. Лозята са се простирали нагоре по Нил чак до праговете му.
   Винарството в Междуречието било на примитивно ниво. Конкуренция на първобитното вино било пивото, правено от ечемик отглеждан по поречието на реките Нил, Тигър и Ефрат.
 
По време на разцвета на Шумерската цивилизация виното се смятало за разкош, и било употребявано само от царете и придворните.
  
Шумерски бог на виното бил Енлил. Като повелител на Вселената и другите богове Енлил «карал палмовите градини и лозята  да дават мед и вино в изобилие».
  Но  в Месопотамия гроздето се отглеждало трудно, и затова вино било докарвано от север. Жителите на Шумер познавали виното и неговото въздействие. 

 

 

          Далечният Изток

     Според древнокитайско предание почти 2000 години пр.н.е. един човек на име Ю направил вино от грозде. Императорът тогава не оценил изобретението, забранил на своя народ да го употребява, а самия Ю изгонил от Китай. Винарството в Древен Китай получило развитие през  XII век пр.н.е. В някои провинции употребата на виното даже водело до масови безредици. В следващите векове отглеждането на гроздето и правенето на вино се забранявало  нееоднократно, но след това гроздето отново се появявало в Китай.

     В съседните на Египет страни не са открити археологически доказателства, но при тях в изворите се съобщава, че по време на строителството на Соломоновия храм на работниците били раздадени 20000 бата вино. Това свидетелства, че 1 000 години преди н.е. в Средиземноморието съществувало лозарство.


image

   Древните елини започнали да правят вино преди около 3000 години. Именно Древна Елада се смята за родоначалник на класическата култура на винарството.
В XV - VII век пр.н.е виното все още било рядка и скъпа напитка, но към  VII-IV век то станало достъпно и за обикновените хора. Кервани, натоварени с амфори, пълни с вино поемали към Средна Азия и Африка.
За почитта към виното и гроздето свидетелстват и други факти.В древногръцката литература често се споменава виното, в частност в "Одисеята" на Омир. Върху щита на Ахил изкусния Теферт сред другите изображения от злато изобразил и голямо лозе отрупано с грозде.


image  image

Мастос и киликс - съдове за пиене на вино

image

  
Древният Рим възприел винарството от елините.Това станало към VII-VI век пр.н.е. Постепенно виното станало основна напитка в империята.Римляните умеели да правят около 80 вида вино. За най-добри се смятали Цекубското (vinum Caecubum) и Фалернското (Falernum). През вековете на съществуването на Римската империя производството на вино се разпространило широко в цяла Европа и виното станало достъпно за обикновените граждани.

 
image

  
Римското вино било сладко, а не сухо.  И било невъзможно да се намерят чисти червени или бели вина. За римляните най-важна била пикантността,  отколкото оригиналния вкус. Те подправяли виното с ферментирал рибен сос,  чесън или лук.


image

Пир - Фреска от Помпей, I век

Това разкриват фактите за историята на гроздето, лозарството и винарството. А какво разказват легендите?
В тях също се крие истина...



image
Карл Брюлов. Италианско пладне.

image
Amalie Kaercher.

image
Луис Мелендес. Натюрморт с грозде.«Гроздето се появило на земята много много отдавна. Негова майка била Земята, а баща - Слънцето. В онези  времена гроздовете зреели не месец, и не два като сега, а бързо - от сутринта до вечерта. Тези, които узрявали на разсъмване взели от зората нейната нежна руменина  и станали розови. Гроздовете, узрели през деня, ставали златисто жълти –  като златните лъчи на слънцето. А онези, които узрявали късно вечерта, южнаата нощ им предавала своите тъмни или кадифено-сини тонове».
image
Josef Schuster. Grapes and a Jug of Wine on a Ledge.
image
Ferdinand Waldmuller. A Dog by a Basket of Grapes in a Landscape.1836
   "Пътят на нашия живот преминава през гроздето",- казвали древните римляни. Библейският разказ за избора на цар на дърветата разказва как дърветата предложили на лозата царската корона.

image

Гроздето се споменава едва ли не във всеки древногръцки мит и най-вече в легендите, посветени на могъщия му покровител - бог Дионисий (Бакхус, Бакх ). Не са малко и тези  за произхода на гроздето.
  image
Guido Reni (1575-1642). Дионис.Една от тях разказва за времето, когато гроздето растяло върху клоните на огромни брястове, тъй като я  нямало още лозата. И тогава щедрият Дионис решил да подари на своя любимец, младия Ампел, сочен грозд, но му предложил сам да си вземе подаръка от тънката и дълга клонка на много висок бряст. 
Нещастният Ампел, преди да достигне грозда, паднал и загинал. Горчиво оплаквайки своя любимец, бог Дионис превърнал тялото му в гъвкава лиана с гроздове и нарекъл растението "ампелос", а от душата му сътворил нова звезда - Виндемиатрикс, (Vindemiatrix — лат.). И сега може да се види на небето  или на звездната карта в съзвездието Дева. А името на бедния младеж, дадено от  Дионис на чудното растение, останало увековечено в науките за виното - ампелология и ампелография.


image
Tommaso Salini. The Young Bacchus.

В друг мит Дионис весело броди по земята, учи хората на изкуството да отглеждат  гроздето и да го превръщат в искрящо вино. Опияненият и развеселен Дионис, съпровождан от менадите, веднъж бил нападнат от тракийския цар  Ликург. Спасаявайки се с бягство, той се хвърлил в морето и намерил убежище при богинята на морето  Тетида. Всемогъщият Зевс побързал да помогне на сина си: ослепил Ликург и го вързал за една лоза.  От горчивите сълзи на нещастния Ликург, според легендата, израсло зелето, което непримиримо враждува и до днес с любимото растение на Дионис — лозата.

image
Караваджо. Болният Вакх.

С това приключенията но веселия бог не свършили.
image
В друг епизод се разказва за това как, как, съвзел се след паническото бягство от Ликург, Дионис превърнал взелите го в плен морски разбойници в делфини, а  кораба им — в благоуханно плаващо лозе.
image image
А на пастира  Икар, който му се прекланял като пред бог, Дионис подарил лоза, и така лозарството се появило в Атика.


image
Caesar van Everdingen. Nymphs Offering the Young Bacchus Wine, Fruit and Flowers.
Много приключения предшествали смъртта на Дионис, който се сражавал доблестно заедно със Зевс против титаните. Когато бил повален на бойното поле  богинята Атина извадила едва тупкащото му сърце, и Зевс веднага му вдъхнал живот. Оттогава, според друга легенда, лозата, подвластна на Дионис придобила удивителна жизненост. Даже раздробена на малки парчета, тя леко се вкоренява. Кръвта на многострадалния Дионис се вляла в гроздовете, и хората се научили да извличат от тях благородна божествена напитка — вино.

image
Караваджо. Вакх (Дионис). 1595

image
Cesar Boetius van Everdingen. Bacchus with Nymphs and Cupid.
Класическата форма на лозовите листа, заедно с листата на бръшляна  и аристолохията били използвани в готическите орнаменти.
image
Гроздето било възпято от много поети - Рудаки, Ибн Сина (Авицена), Омар Хайям, Шота Руставели, Сергей Есенин, Расул Гамзатов, Александър Пушкин и др.

image
Jan van Huysum.
Аз пия, но ни ден не съм във тежест ваша;
жадувам — за какво? За винената чаша!
Да, ще почитам виното до свойта смърт,
за жалките си дни да мисли богаташа.

***

Без вино и любов не мога… да преживея нито ден,
да знаеш колко ми е трудно, ако не съм опиянен!
Но близък е денят, когато аз няма да намеря сили
да вдигна чашата червена, сърдечно сложена пред мен.

 


Омар Хайям




image
Juan de Espinosa.

image
Франц фон Штук. Маомчето Бахус язди пантерае. 1901

image
Брюлов Карл Павлович. Момиче бере грозде.

image
Bartolomeo Manfredi. Bacchus and a Drinker.
image





Гласувай:
7



1. minavamottuk - Разкош
29.08.2012 12:50
Разкош
цитирай
2. mitkaloto - Прекрасен постинг!
29.08.2012 13:01
Прекрасен постинг!
цитирай
3. krysy - :)
29.08.2012 13:11
minavamottuk minavamottuk написа:
Разкош


Благодаря !
цитирай
4. krysy - :)
29.08.2012 13:12
mitkaloto написа:
Прекрасен постинг!

Благодаря, Димитър!
цитирай
5. dolsineq - Хубав постинг! Поздрави и наздраве ...
30.08.2012 16:57
Хубав постинг! Поздрави и наздраве с чаша червено вино! :)
цитирай
6. krysy - Благодаря!
31.08.2012 10:16
dolsineq написа:
Хубав постинг! Поздрави и наздраве с чаша червено вино! :)

Наздраве! И аз обичам червено вино!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299721
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031