Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2012 09:44 - 10 удивителни свойства на музиката
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 6126 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Музиката може да ни повдигне настроението когато ни е тъжно, може да ни накара да танцуваме до припадък и да се  потопим в един невероятен невидим свят.
Но музиката има и научно приложение. Според учените, тя въздейства на нашия мозък много по-дълбоко, отколкото всеки друг човешки опит. Тя предизвиква емоции, а емоциите пробуждат спомени.
Какви са тези  положителни свойства на музиката?


1. Помога на недоносените деца

image   Децата, родени преждевременно, изискват по-дълъг престой  в болницата, за  да достигнат нужното тегло и да  укрепнат. Екип канадски учени открили, че като пускат музика на недоносените бебета, може да се понижи тяхната болева чувствителност и да се подобри храненето им, което от своя страна помага на новородените да наддадат на тегло.  В болниците използват музика, която имитира звуците на майчиното сърцебиене и движенията на матката. Изследователите твърдят, че като се пуска успокояващата музика на Моцарт, може да се понижи изразходвана от тях енергия, което също допринася за покачване на теглото.

2. Съживява увяхналите растения

imageАко музиката помага на децата да растат, може ли тя да направи същото и с растенията? През 1973 година били проведени изследвания, за да се изясни как музиката влияе на растенията. На една група растения била пускана рок музика, на друга - леки успокояващи мелодии. 
Към края на изследванията, растенията, на които въздействали с леката музика, били с еднакъм размер, зелени и цветущи, и даже се накланяли към източника на музиката.  Растенията, които се подхранвали с рок музика, израснали високи, но били клюмнали, листата им избледнели, а самите те сякаш обърнали гръб на радиото.


3. Помага за възстановяването на мозъка след травми

imageМного хора, преживели травми на мозъка, могат да изпитват продължителни затруднения с речта и движението.  Като лечение някои специалисти използват музиката, за да стимулират онези области на мозъка, които отговарят за тези фукции.
Когато хората  с неврологични нарушения, предизвикани от  инсулт или болестта на Паркинсон, слушат музикалния ритъм, това им  помога да възстановят симетричната крачка и чувството за  равновесие. Ритъмът на  музиката подсказва на мозъка. Точно така ритъмът и височината на тона помогат на пациентите да си тананикат думите, които им е трудно да произасят. Изследванията върху деца, страдащи от аутизъм, които не можели да говорят, показали, че музикотерапията помога на такива деца да изговарят думи. Много от тях след такова лечение успели да произнесат първите си думи.

4. Предотвратява загубата на слуха

image  Разбира се, музиката няма да може да ви излекува, ако вие вече сте изгубили слуха си, но тя може да предотврати тази загуба. По време на изследване, в което взели участие 163 възрастни, 74 от които били музиканти, участниците били помолени да направят поредица от тестове с прослушване.
Музыкантите възприемали  звуците по-добре от останалите, при това разликата се увеличавала с възрастта. Тоест 70-годишният музикант по-добре чувал речта в шумна обстановка, от 50-годишния, който не бил музикант.


5. Изцелява разбитото сърце

image  В действителност тук става дума не за отхвърлени чувства, а за сърдечния пристъп. Музиката помага на пациенти, които се възстановяват след сърдечен пристъп или операция на сърцето,  като понижава кръвното налягане, забавя пулса и намалява тревожността.
Като профилактично средство се препоръчва да се слуша радостна музика или песни, които ви карат да се чувствате по-добре.
Слушането на мелодии, които предизвикват положителни емоции, подобрява циркулацията на кръвта, разширява кръвоносните съдове и като цяло съдейства за  оздравяването на съдовата ситема.


6. Повишава спортните достижения

image   През 2005 година, британски учени изяснили, че слушането на музика по време на тренировки може да повиши резултатността с 20 процента. Този ефект може да се сравни с приема на допинг, към който прибягват някои спортисти, но музиката не може да се прояви в тестовете за забранените вещества. 
 За по-добри резултати, слушайте музика с бързо темпо по време на интензивни тренировки и бавна музика по време на почивка.

7. Прави ни по-отзивчиви

image   През  2008 година, британски изследователи решили да изучат, как думите на музиката влияят на отношението и поведението на подрастващите. За да бъде проверено това, на една група подрастващи пускали социални песни с позитивно съдържание, а на друга - песни с неутрално послание.
После решили да проверят, как ще реагират подрастващите на ситуация, когато изследователят "случайно" ще изтърве молива. Участниците от първата група не само по-бързо предлагали своята помощ, но и пет пъти по-често вдигали молива, отколкото в другата група.


8. Подобрява паметта

image  Децата, които се занимават с музика,  подобряват  умствените си способности. Учени от Хонконг изяснили, че уроците по музика подобряват резултатите на децата от тестовете, където трябвало да си спомнят дума от списъка. 
Колкото повече се е занимавал човек с музика в детството си, толкова по-добра била неговата вербална памет.  Децата,научавали, запомняли  и задържали в паметта си думите по-добре от другите деца. При което, навиците за  запомняне се подобрявали пропорцонално на времето, през което детето се занимавало с музика.  


9. Намалява болката

image    Американски  учени от Университета в Юта демонстрирали, че музиката е толкава ефективна, колкото и отвличащата тактика за хора, склонни към тревожност, поради болка.   В резултат на слушането на музика, хората  чувстват по-малко болка.
В изследванията, в които взели  участие 143 души, музиката помогала на участниците да намалят тревогата си, когато върху пръстите им въздействали с електроди, които президвиквали малка болка. 
Музиката активизира сензорните пътища, които приглушават болевите усещания, и способстват за умственното  и емоционално въвличане.


10. Подобрява вкусовите качества

image  Возможно е, скоро производителите на вино да пишат на етикетите каква музика е най-подходяща за техния продукт.  В едно неотдавнашно изследване учените изяснили, че определен тип музика може да подобри вкусовите качества на виното с цели 60 процента.
В изследванията, участниците, които пробвали вино, заявявали, че бялото вино било по-освежаващо ако на масата звучи  ободряваща игрива музика. Вкусът на червеното вино се променял с около 60 процента, когато посетителите слушали "мощна и тежка музика".

 





Гласувай:
12



1. neprosvet - А когато започнат да ни навестяват господата Паркинсон и Алцхаймер...
01.09.2012 09:58
дали музиката ще помогне?:)))
цитирай
2. krysy - :)
01.09.2012 10:16
neprosvet написа:
дали музиката ще помогне?:)))

Това не е задължително да се случи!
А ако, не дай, Боже, стане...ще слушаме много и хубава музика!...
цитирай
3. chosen - :)
01.09.2012 10:42
Само за номер 4 не съм много съгласен, познавам хора, които слушат силно усилена музика и след това на всяко изречение са "А, кво каза?" :)
цитирай
4. kardamom - :)
01.09.2012 11:15
аз за себе си, с ръка на сърцето мога да заявя:- не бих могла да живея без музиката...
тя присъства в живота ми постоянно..
поздрави за хубавите теми, които споделяш с нас!
хубав и усмихнат ден!
цитирай
5. yotovava - Много верни веща има тук,
02.09.2012 09:33
а доколкото съм чувала - доматите обичат Моцарт :)))))))))))))

Поздрави
Валя
цитирай
6. ivoki - ОТ ЛИЧЕН ОПИТ !
04.09.2012 00:46
Нямаше ме в къщи известно време и друг поливаше растенията ми в стаята, но само толкова. Като се прибрах, бяха залинели. Аз цял ден слушам музика ..... Само за няколко дни всички се оживиха и освежиха..... Растенията са много сензативни.... И още. След една огромна болка се бях изолирал и постоянно слушах Реквием от Моцарт. Мисля, че това много ми помогна да приема болката. Винаги слушам, когато ме боли, "Лакримоза" http://www.vbox7.com/play:1bf3068d,а когато ми е добре на душата и имам мир и емоции в мен е хор от Набуко от Верди http://www.vbox7.com/play:1bf3068d ......
цитирай
7. krysy - Благодаря за споделеното, ivoki!
04.09.2012 19:36
ivoki написа:
Нямаше ме в къщи известно време и друг поливаше растенията ми в стаята, но само толкова. Като се прибрах, бяха залинели. Аз цял ден слушам музика ..... Само за няколко дни всички се оживиха и освежиха..... Растенията са много сензативни.... И още. След една огромна болка се бях изолирал и постоянно слушах Реквием от Моцарт. Мисля, че това много ми помогна да приема болката. Винаги слушам, когато ме боли, "Лакримоза" http://www.vbox7.com/play:1bf3068d,а когато ми е добре на душата и имам мир и емоции в мен е хор от Набуко от Верди http://www.vbox7.com/play:1bf3068d ......

Написаното от Вас е още едно доказателство за мощното въздействие на музиката върху всичко живо. Аз също си помагам с музика в хубави и в тежки моменти. Обичам музиката на Моцарт, но онази, която звучи мажорно. "Лакримоза" би задълбочила болката ми, но кой знае, може така да се постигне катарзиса.
Изслушах с удоволствие и двете неща.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307400
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930