Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 09:57 - КОКОЛОГИЯ - ПЪТЯТ КЪМ СЕБЕПОЗНАНИЕТО, част 6
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 5202 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Когато вратата не е врата

  Представете си, че се разхождате. Времето е прекрасно. В един момент завивате и се оказвате на  непозната улица.  Минавайки покрай елегантна къща, раположена малко по-навътре в красива градина, вие забавяте крачка и се заглеждате, и забелязвате, че входната врата е открехната. Възниква въпроса: «Защо?»

 1. В къщата са влезли крадци. 
 2. Някой от стопаните е забравил да затвори вратата. 
  
 3. Някой от  стопаните на къщата мете антрето.    

Ключ към теста

 

image

    Вратата има двойнствено значение: през нея може да се влезе, а може и да стане бариера. В частност, входната врата  е първата отбранителна линия на дома. Тя отделя обитателите от външния свят, който е пълен с всякакви изненади. Мислейки  за това, защо обикновено заключената врата се оказва отворена, вие превъртате в главата си сценарий на тема уязвимост и незащитеност. 
    На подсъзнателно ниво причината, с която си обяснявате отворената врата, разкрива степента на вашата отвореност и това, до каква степен  позволявате на околните да виждат слабостите ви.

1. В къщата са влезли крадци

     Каквото и да се  е случило, вие знаете точно, че всичко това няма да свърши добре. Тази черта от характера ви се проявява особено ясно, когда работата не върви на добре. Вие никога не се суетите в критична ситуация, но само защото паниката ви парализира от краката до главата.  Следващия път когато се окажете в критична ситуация, постарайте се да не си губите главата. Направете няколко дълбоки вдишвания и бройте до десет. След това може  спокойно да припадате.

2. Някой от стопаните е забравил  да затвори вратата.

     Вие не сте от онези,  които губят присъствие на духа в екстремни ситуации. Точно обратното - толкова сте отпуснати, че можете и да не забележете бушуващия около вас ураган. Вие правите грешки не толкова от зла умисъл, отколкото по невнимание, но с еднакви последствия за себе си и околните. 

3. Някой от стопаните мете антрето.

 

 

        Въпреки абсолютно безгрижния си вид, вътрешно вие винаги сте стегнати.  Умението да бъдете разслабени, но въпреки това бдителни, ви е позволило да станете зрял човек.  Просто не го показвате открито. 

image

 

Да не се връща

    Трудно е да се говори за чувствата.  Да се подбере нужната дума или жест, които биха изразили истинските ни емоции, никак не е леко. Но като че ли най-трудно е да се обясните на човека, в когото тайно сте влюбени.   На някои хора им трябва повече смелост да произнесат  "Обичам те", отколкото при сблъсъка с най-сериозната физическа заплаха.
    Решили сте да  признаете любовта си на човек, по когото отдавна въздишате. Донесли сте на срещата малък подарък, който трябва да  покаже искреността и дълбочината на чувствата ви.  Но когато най-после произнасяте заветните думи, чувате в отговор: «Извинявай, но  не мога да приема от тебе този подарък. Обичам друг човек ». Какъв удар! Само времето може да излекува тази рана. Какво тогава да се прави с този нежелан подарък? Как ще постъпите?

1. Ще го оставите при себе си.
2. Ще го подарите на някого.
3. Ще го изхвърлите.
4. Ще го изпратите по пощата на този, който се отказа от него.

 

Ключ към теста

 

image

    Малко са нещата, на които реагираме така бурно, както на отхвърлената любов.  В отделни случаи  водовъртежът на нашите емоции може да превърне страстното желание в необикновена жажда за отмъщение.  Участта, постигнала отхвърления  символ на вашата любов, свидетелства колко бързо се съвземате и се завръщате към нормалния живот след подобни сътресения. Вашата  реакция съвпада  със способността ви да се примирявате с различните житейски неуспехи и да не се поддавате на униние. 

 

1. Оставяте го при себе си.

   Вие сте истински стоик, който смело гледа в лицето действителността, и като истински  стоик, предпочитате пред очите ви да стои символа на душевната ви болка дотогава, докато времето не заличи следите. Вие можете честно да признаете болката в себе си, така както знаете, че сте достатъчно силни, за да се справите с нея. Но тази проява на силен характер, може да се интерпретира и като желание да отмъстите на  обидилия ви човек с постоянното напомняне за това, колко силно е наранил сърцето ви.

 

2. Ще го подарите на някого.

    Вие се стараете да извлечете нещо полезно дори и от най-болезнената ситуация, избавяйки се от ненужното напомняне за миналото и същевременно доставяйки радост на някого. Успявате доста бързо да забравите постигналите ви разочарования.  И макар този път да не е станало както ви си е искало, навярно някъде има човек, който ще се влюби във вашето, безспорно, добро сърце.

3. Ще го изхвърлите

        На вас може да ви се струва, че заедно с подаръка може да се изхвърлят всички, свързани с него спомени и страдания. Обаче в действителност, вие сте от онази категория хора, които повече от всички се вкопчват в болката и обидата и не могат да се разделят с миналото.  От болката и спомените не можете да се избавите, но можете да се научите да живеете с тях.

 

4. Ще го изпратите по пощата на този, който се отказа от него.

     Вие отстоявате своето, даже ако за това е нужно да се  пренебрегнат желанията на човека, когото до неотдавна сте обичали. Впрочем, за човек като вас подобен подход може да се окаже най-ефективния и безболезненият, тъй като ви позволява да кажете по заобиколен начин думите: «Направих това,  което исках. Останалото не зависеше от мен.»

      Вие отсъждате  
image

 

     Съдебната зала е мястото, изпълнено с тревога и неизвестност, където се води битка на интелектите, където границата между правилното и неправилно често се размива, а връзката между закона и справедливостта се губи в жонглирането. 
    Ако бяхте актьор, който играе в драма, чието действие се разгръща в съдебната зала, кой от персонажите бихте изиграли?
1. Адвокат
2. Детектив
3. Обвиняем
4. Свидетел

image
    На езика на психологията актьорът се  асоциира с вашата социална личност, лицето, което си слагате, когато имате работа с външния свят.  Представяйки се като актьор, вие можете свободно да изиграете онази роля, в която действително се виждате най-добре. А това разкрива  как обикновено  реагирате при кризисни ситуации.

 1.Адвокат.
     Обикновено запазвате невъзмутим вид и рядко допускате някой да види как се обливате в пот.  Но вие имате и друго лице, което се показва само когато сте под голям натиск - тогава забравяте за самообладанието и избухвате, ако ситуацията налага това.  Съчетанието от спокойна готовност и огнена страст ви помага да излезете и от най-отчайващите ситуации. 

2. Детектив.
     Вие не допускате да ви завладее хаосът и объркването. Хората усещат и уважават тази ваша невъзмутимост и са склонни да търсят помощ от вас, когато са в затруднение.  Това означава, че неприятностите дори и да ви следват - не ви стряскат, те само ви правят още по-спокойни.

3.Обвиняем.
     На пръв поглед изглеждате твърд и безгрижен, но нещо ви липсва, за да доведете битката до край. Когато ситуацията се втвърди, вие губите време да преразгледате първоначалното си  мнение и се самообвинявате, вместо незабавно да се заемете с решаването на проблема. Вероятно, във ваш интерес би било да се обедините с някого, който е по-практичен в решаването на проблемите.

4.Свидетел.
   Изглежда, че във всяка конкретна ситуация вие сте готови за сътрудничество и помощ, но вашата гъвкавост и желание да угодите стават за вас източник на друг вид проблеми. Опитвайки се  да се разбирате с всички, вие ще се окажете непоследователни и ненадеждни. Не се безпокойте толкова много за това дали вашите заявления ще зарадват хората или ще ги разстроят. Единственото, което трябва да доказвате е вашето собствено Аз.

 

image  



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306909
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930