Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2012 10:50 - Нефертити
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10315 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 19.09.2012 10:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Царицата на Египет
image

    Не могат да бъдат разгадани всички  тайни на египетската царица Нефертити, но учените и днес продължават да работят в тази насока.Въпреки това, на основата на вече намерените скулптурни изображения, папируси и други артефакти от древноегипетската епоха, стана възможно да се  осветят някои моменти от живота на тази необикновена жена.

      ОБЩОПРИЕТАТА БИОГРАФИЯ НА
НЕФЕРТИТИ

 Според някои исторически сведения се предполага, че бъдещата царица била родом от държавата Митани и произхождала от знатен род.

image

   Родена през 1370 година пр.н.е. Истинското  й име било Тадухепа  и още на 12 години срещу значително количество злато и скъпоценности била изпратена от своя баща цар Тушрата (1370-1350 г.пр.н.е) в харема на Аменхотеп III.

image

Статуя на фараона Aменхотеп III в  British Museum  
  Фараонът скоро починал и според установените по онова време традиции, всичките му жени преминали в наследство на неговия приемник - синът му Аменхотеп IV (по-късно Ехнатон).

image

Фараонът Ехнатон

  Красотата на Нефертити или Нефер-Нефер-Атон привлякла  вниманието на младия фараон. Тогава бил сключен брак, и наложницата от харема станала пълноправна съвладетелка на Древен Египет.

image


image Нефертити прави жертвоприношение на бог Атон, Музей Бруклин   По време на брака Нефертити вземала активно участие в реформирането на религиозната система и имала влияние върху политическите взаимоотношения между Египет и другите страни. Своеобразното мислене, острият ум, властност и твърдост покорили фараона, и той следвал съветите на младата си жена по  много управленски въпроси. 

image Ехнатон, Нефертити и три от дъщерите им, Египетски музей - Берлин 
  По време на брака Нефертити родила шест дъщери, но, за съжаление, съпрузите така и не дочакали наследник.  Именно с това историците свързват повторния брак на Ехнатон с младата Кия, която впоследствие му родила син, известен в историята, като Тутанхамон. Нефертити загубила своя висок ранг, и на нея предали за възпитание сина на нейния мъж. Само след една година тя била върната обратно от съпруга си.  
  Съюзът на Ехнатон и Нефертити бил възстановен , но скоро след това, фараонът бил убит и египетската красавица на 35 години, станала едновластна владетелка, под именето Сменхкара ( според една от хипотезите). Царуването й продъжило не повече  от 5 години и завършило с трагичната гибел на жената-фараон от ръцете на прогонените жреци. Тялото й било обезобразено , а  гробницата била разрушена и ограбена. 

image

 Нефертити

 Външният  облик на Нефертити можем да си представим по запазените скулптури и изображения. Според тях, жената имала миниатюрна и стройна фигура до края на живота си, и дори раждането на шест деца не се отразило на нейното изящество. Нефертити имала чиста линия на лицето и волева брадичка, нетипична за коренните жители на Египет. На нейните черни извити вежди, пухкави устни и изразителни очи биха могли да завиждат много жени даже и днес. 

image

 Що се отнася  до психологическия портрет на Нефертити, то той е доста размит.  Според едни източници красавицата се  отличавала с непокорен нрав и жестокост, а според други, била покорна и вярна жена, която във всичко подкрепяла своя съпруг. Възможно е, в съвместяването на абсолютно противоположни характери да се състои уникалността на личността на неповторимата древноегипетска царица. Съвременните психолози, анализирайки данните за Нефертити, предполоагат вероятносттта, тази жена да е притежавала определени качества, смятани в онова за чисто мъжки. Освен това, намират своето подтвърждение и предположенията за високата образованост на царицата, нещо твърде рядко за Древен Египет и нещо характерно  само за мъжете.

image
   Съществуват и различни догадки за това, кое повече привличало Ехнатон към нея: красотата й, нейният търсещ ум и мъдрост, или майсторството й в любовното изкуство. През цялото време на брака, даже с появата на новата млада жена, фараонът не изпускал своята бивша съпруга  от живота и ложето си. 
image

 Митовете или засега неустановени факти за живота на Нефертити:

 1. Неотдавна британски учени намериха мумия, чиято външност практически е напълно идентична  на външното описание на древноегипетката царица. Ако това действително е така, то би се опровергало предположението за нейната ранна и трагична смърт.
2. Нефертити не била чужденка, а била родна сестра на Аменхотеп IV, който впоследствие станал Ехнатон. Такъв факт е напълно реален, тъй като в Древен Египет браковете между братя и сестри, а също и бащи били напълно законни и разпространени.  Но както показала историята, това довело до израждането и измирането на много династии.
3. След като Нефертити приела статуса  на втора жена, тя така и не простила на мъжа си. За да взема по-малко участие в любовните утехи, тя обучила на любовното изкуство една от дъщерити си. Така на 11години момичето станало любовница на баща си.
4. Бракът на Нефертити и Ехнатон бил чисто политически и фараонът не изпитвал никакви трепетни чувства към своята съпруга. Той повече се интересувал от  острия й ум и хладна пресметливост в разрешаването на различните държавни въпроси. Има и предположение за хомосексуални връзки на Ехнатон и, че втората му жена Кия, била избрана именно заради сходството си с мъж.
 5. По времете но брака им, в сърцето на Ехнатон имало място само за Кия. Нефертити не могла да се справи със съперницата си, а изображенита на сцени на щастливото семейство били били просто един фарс. След многобройни опити да си върне благосклонността на мъжа си, Нефертити  се примирила и се заела с възпитанието на сина на Ехнатон и Кия, който трябвало да стане мъж на една от нейните дъщери.


image

 

 

Царица Кия. Фрагмент от канопа на Кия, XIV в. пр. н.е., Музей Метрополитен

 

6.  Нефертити съвсем не била плаха и послушна жена. Тя не само постоянно въздействала върху слабохарактерния си съпруги, но и си позволявала да държи много наложници. При което, самолюбието й не знаело граници, и можела да поиска унищожаването на всички роднини на  мъжа си , ако някой предизвика недоволството й.

 

image

  Естественно, не всички изложени предположения  трябва да се възприемат като реални факти, тъй като не са намерени 100% подтвърждения. Във всеки случай, името на древноегипетската царица Нефертити още дълго време ще вълнува световната история. С всяко поколение ще се намират все нови и нови учени, които ще се опитват да разкрият тайните на тази неповторима жена.
image

източник http://archeonews.ru/egipetskaya-carica-nefertiti/


 
Бюст на Нефертити-Берлински музей., 1345 г.пр.н.е.   
*** 
Изминаха сто години от времето, когато е намерен знаменитият бюст на Нефертити, жената  на египетския фараон Ехнатон (ок. 1351—1334 пр. н.е.). Във връзка с това събитие се подготвя голяма изложба в Новия музей в Берлин, която ще се открие на 6 декември 2012 и ще продължи до 13 април 2013.

image

Изложбата под надслов «В света на Амарна» се открива в същия ден, в който през 1912 год. немският археолог Лудвиг Борхард намира този бюст в Амарна. Експозицията ще представи 600 експоната, като главният ще бъде, естествено бюстът на Нефертити, изложен за първи път в Новия музей през 1924 г. 

 















Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2309113
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930