Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.09.2012 21:24 - Делфините - хората на морето
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10755 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 23.09.2012 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Делфините са едни от най-загадъчните животни на планетата.   Интелектът на тези морски обитатели е толкова висок, че ги наричат "хората на морето".



image
 

Делфинотерапия

      Още древните елини забелязали способността на делфините да влияят благотворно на хората, особено на децата. В основата на тази способност лежи един от съвременните психотерапевтични методи - делфинотерапията. При общуване с делфините състоянието на болните деца се стабилизира, и това се  обяснява не само с дружелюбието и обаянието на делфина, но и с неговата способност да влияе върху биополето на човека. Как точно се случва  все още не е известно. Някои смятат, че това става с помощта на ултразвукови вълни.  Други виждат причината за това необичайно явление в общия прадед на човека и делфина, благодарение на което можем да общуваме на някакво подсъзнателно ниво. 
    Отначало положителният ефект бил забелязан при деца с нестабилна психика, които дълго време прекарвали в компанията на делфини. 
     Най-голямо разпространение този метод има в САЩ и Мексико. А така също и в Израел, Турция, Русия.


image   image

  Учените считат, че делфинът чувства биополето на човека и по някакъв начин му въздества енергийно, сваляйки стреса и умората, възстановявайки душевните сили и вътрешното спокойствие. Научно е потвърдено, че контактът с делфина способства за  лечението на широк спектър заболявания – от аутизма и синдрома на Даун до разстройства на паметта, речта или слуха. При това делфините са и прекрасни диагностици. Например, докато делфинът и детето си играят, умното животно през същото време изследва детето с ултразвукови вълни.  Ако детето е здраво, то делфинът сигнализира със спокойно прищракване; ако е болно - животното започва да издава настойчив звук.


image

Видовете делфини
      Афалината е най-популярния вид делфини. Тя може да скача над водата на височина 5 метра, което е важно за цирковите номера. Существуват четири подвида афалини - черноморска, северотихоокеанска, атлантическа и индийска афалина, които имат незначителни разлики във външния си вид. Както и другите млекопитаещи, живеещи във водата, те постоянно се нуждаят от кислород.  Разбира се, делфинът не спира да диша дори когато спи. Има интересно устройство на мозъка. По време на съня едното полукълбо продължава активно да работи, благодарение на което делфините, спейки, могат да се издигнат над водата и да дишат. Този вид е най-предразположен към човека. Даже в естествената си среда афалините не само проявяват  дружелюбен интерес към човека, но са и известни множество случаи на спасяване на потъващи хора. Дори има случаи на спасяване на хора и от акули. 
image


image

Способностите на делфините

     Мнението за високите интелектуални способност на делфините се оспорва от някои учени. Но има и друга гледна точка.
      Швейцарски учени провели изследвания върху  интелектуалните способности на  животните. Резултатите били неочаквани – първо място по ниво на интелект заема човека, второ - делфините, трето - слона. Маймуната заела едва четвърто място.
    В  какво се проявяват високоите интелектуални способности на делфините? Проведените научни експерименти потвърждават, че делфините не само могат да изпълняват команди, но и могат творчески да подхождат към процеса. Например, ако треньорът е показал на делфина някакъв трик, - с топка или обръч, то делфинът може освен необходимото  движ
ение  да измисля и прави и други трикове с тези предмети. 

image

    Известно е, че  делфините могат да решават не само конкретни, но и абстрактни задачи. Например, делфинът изпълнява даден трик не задължително с помощта на поощрението – под  формата на риба. Той може  също така да реагира на свирка, на вдигната ръка от треньора, ако поне веднъж поощрението с риба се свърже с условния сигнал.

image

    А неодавна бе открито, че делфините са способни да използват оръдия на труда при добиване на храна. Така например, майките учат малките си да търсят храна, като  предварително надяват на носа им  морска гъба, за да не се наранят и не получат изгаряния от рибата камък (лат. Synanceia verrucosa).  А това е признак, характеризиращ висшите примати. 
    А уникалният слух на делфина, действащ на принципа на ехолокатора? Делфинът е способен да различи под водата риба, различни предмети. Затова и има много високо развита слухова памет –  както зрителната памет при шимпанзето. 
   Известно е, че делфините са способни да реагират на определени звуци. И в бъдеще хората се надяват да установят двустранен диалог с делфините. 

image

Механизъм на биосонар

      Удивителна е  способността на делфините към звукоподражание. Трябва да се отбележи, че звуковият диапазон, в който може да общува делфина е много широк – от 3000 Хц до 200000 Хц. При това те са способни  да общуват и възприемат високочестотни звуци – ултразвук.

 

image

Легенди за делфините

image

    Делфините от древни времена предизвикват у хората благоговение и възторг, приписвали им човешки качества.  Делфините били свързвани с нещо мистично и загадъчно, обичали ги, прекланяли се пред тях, обожествявали ги.  

image

     През античната епоха били сътворени множество митове и легенди. В една от тях - за бога на виното и веселието Дионис, морските разбойници, които го пленили, по-късно изплашени от неговата сила и мощ се хвърлили в морето и били превърнати в делфини. Оттогава делфините започнали да ги наричат хора на морето. В друга легенда младият Орион, принуден от злодеи по време на  морско пътешествие, се хвърлил в морето, пеейки прощалната си песен. Но не загинал - на помощ се притекъл делфин, който го спасил.  Разбойниците били наказани, а делфините започнали да ги почитат всички елини.
Аполон, древногръцкият бог на изкуствата, също бил изобразяван яздещ делфин и неведнъж се преобразявал като делфин. Даже бил наречен Аполон Делфийски, в качеството му на покровител на музиката и музикантите.
  Делфинът олицетворявл морето и морската стихия. Повелителят на моретата и океаните Посейдон винаги бил изобразяван с делфини, символизиращи морския дух, сила и благородство. Често в митовете се  упоменават делфините като покровители на корабоплаването и моряците. А след легендата за раждането на богинята Афродита от морската пяна, делфинът станал и символ на красотата и любовта. 

 
image

    Имало поверие, че преди буря делфините се спускат в дълбочините и не се показват на повърхността. Така, те давали знак на моряците да се подготвят за лошото време. Древните елини вярвали още, че делфините спасяват потъващите и пренасят душите на моряците на Острова на Блажените. 
    А ето и една съвремнна легенда, която разказва, че розовите делфини, обитаващи водите на Амазонка, по време на пълнолуние  се превръщат в удивително красиви мъже и съблазняват местните момичета.

image

    За съжаление, даже легендите и митовете не могат да опазят тези прекрасни създания от безжалостното изтребване от моряци и бракониери, и много видове делфини сега са на границата на изчезването. 


image


image



Бойни делфини
image
Боен делфин от програмата  U.S. Navy Marine Mammal Program по прякор KDog, извършва разминиране в Персийския залив по време на войната в Иран

     Бойните делфини са специално обучени за военни действия. Използват се предимно в САЩ и Русия.   За първи път делфините са използвани за военни цели по време на войната във  Виетнам. Тогава те помагат да се заловят повече от 50 диверасанти, които се опитват да прикрепят магнитни мини към американските кораби.  През 2003 г. в Персийския залив 10 делфина помагат да се унищожат 100 мини.  
    Талантите на делфините се използват и за мирни цели: те могат да изследват подводните съоръжения, в частност газопроводите. Забелязаните от тях механични повреди впоследствие се  отстраняват от човека. Използването на тези най-умни животни за мирни цели е много по-продуктивно за науката, много по-полезно и интересно, отколкото във война. 



image

Езикът на делфините

Бива два вида:

  • Език на жестовете (език на тялото) — различните пози, скокове, обръщания, различните начини на  плуване, знаци, подавани с опашката, главата, плавниците.
  • Език на звуците (собствено език) — звуковата сигнализация, изразена във вид на звукови импулси и ултразвук. Примерно: цвърчене, жужене, писък, скърцане, щракане, мляскане, скрибуцане, пляскане, писък, рев, вопли, викове, квакане, свирене.
  • Най-изразително е свиренето, което има  32 разновидности. Всяко от тях може да означава определена фраза  (сигнали за болка, тревога, приветствие и призив «при мен» и т. н.). Учените изследвали свиренето на делфините, прилагайки метода на Джордж Зипф (специалист по езиците от Харвард),  получили същия коефициент както и при човешките езици, т.е. носещ информация.  В последно време  при делфините са открити около 180 комуникационни знака, които се опитват да систематизират, съставяйки речник на  общуването на делфините.  Но, въпреки многобройните изследвания, все още езикът им не е напълно разшифрован.


image


image


image


Картини, нарисувани от делфини

Тези прекрасни рисунки са нарисувани от самите делфини!

image

image

image

image

http://www.akvanari.ru/

 










Гласувай:
10



1. ivoki - KRYSY......
23.09.2012 22:08
ПРЕКРАСНО !
Всяко живо същество има своя аура ! Явно , че тази на делфините е много силна....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300399
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031