Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2012 21:43 - Красавиците на племето химба от Намибия
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 16154 Коментари: 4 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 
     В северната част на страната, близо до границата с Ангола, в провинция Каоколенд живее поразителното племе химба. Напоследък  от време на време те започнаха да допускат до себе си хора от "външния” свят, а след няколкото репортажа за тях, които се появиха в най-големите световни  списания и в Discovery, немалко хора пожелаха да ги посетят в техните селища. Гостите са привлечени и от удивителната красота и особената, странна грация на жените химба.


image



  image

image

  Всъщност това в съвременна Африка почти не може се намери:  първобитният начин на живот за тези хора е съвсем естествен, а не показен. Това не  са източноафриканските масаи, които вече много  десетилетия практически живеят от подаянията на пристигащите туристи, и стремглаво хукват да се преобличат в "първобитните” си дрехи, щом зърнат на хоризонта праха, вдигнат от колелата на туристическия автобус.  А химба са си такива наистина: водят полууседнало-полуномадско родово племенно съществуване в зоните на почти напълно безжизнената пустиня, в условията на жесток воден  дефицит. Не защото  не са успели да стигнат до цивилизацията, а защото и днес предпочитат да живеят именно така и почти не се нуждаят от онова, което никога не са и имали. Хората  химба действително са такива, каквито може да ги види всеки дошъл при тях. И първата среща може да стане още в малкото градче Опуво, столицата на Каоколенд, в супермаркета може да видите ето такава сцена - една дама химба е дошла за покупки.

image

  Химба живеят от животновъдството. Всъщност, единственото което имат са мършавите, твърде непретенциозни и издръжливи крави от особена порода, готови, почти като камилите, цели седмици да оцелеят без вода. Когато в редки и особени случаи продават този добитък, химба се сдобиват с малко пари. Е, и зачестилите гости все пак понякога купуват дребни и прости сувенири. И тогава те идват в града – за царевично брашно, захар, малко лакомства за децата. Съдове – освен съдините от тиква, понякога заменяни от големи пластмасови бутилки от минерална вода, – те не ползват. И въобще не страдат от липсата на тези атрибути на цивилизацията.

image

  Нови Наоми Кембъл от момичетата химба могат да се направят с десетки. И къде ли гледат модните агенции?..

image

  Има само два предмета, които са станали за тях предмети от първа необходимост и са широко използвани в бита. Първо, това са различните видове чесала и гребени, с които жените химба с часове разчесват особените "помпони", увенчаващи техните капризни и сложни прически.

image

    И второ, - разноцветните найлонови торбички от супермаркета, с които те са готови да украсяват себе си и своите поразителни тоалети, и да пазят в тях всичките си неща, и да привързват децата си към колана, и още да ги използват в хиляди случаи, понякога доста неочаквани...

image

  

image 
  Химба отдават голямо значение на прическата, облеклото и украшенията. Момичетата на 14 са готови да се омъжат и затова сплитат косите им на множество плитчици, които почти изцяло закриват лицата им. При омъжените жени прическата е същата, но лицето е открито. Косите са придържани от сложно украшение, направено от кожа.  Момичетата носят две провиснали над очите плитки. Момчетата - само една отзад или изобщо нямат.
image
   Селищата - т.нар. краали са истинско царство на жените. От кожите на антилопи, газели, кози и крави правят мъжките и женски набедреници.  На вратовете си жените носят пищни украшения от кожа, желязо, месинг, носят също и разни висулки, гривни, украшения на краката - и всичко това, направено собственоръчно.
image
    Химба пазят всички свои традиции и вярвания. Браковете им са полигамни, като и до днес е запазен обичаят да си разменят жените по време на празници. Ако мъж убие жена си, той заплаща на нейното семейство компенсация в размер на 45 крави. Ако жената убие мъжа си, то семейството на мъжа не получава нищо.  Властите не наказват виновните, считайки това за вътрешна работа на племето.
image   image 
  Необикновената външност на химба (и това, че жените от племето почти не носят дрехи) ги прави любими модели за фотографите.   image   image   image    

image

     Химба живеят почти без вода: всяка капка се използва само за пиене, къпането с вода е нещо немислимо. Хората тук от незапомнени времена оцеляват благодарение на вълшебното мазило, на което дължат и своя прочут червеникав оттенък на кожата: смес от краве масло, разнообразни растителни елексири, фина пудра добита от ярко червената вулканична пемза "окра". С това мазило жените мажат цялото си тяло и косите си по няколко пъти на ден. Мазилото помага да се поддържа необходимото ниво на хигиена, защитава от слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми. По удивителен начин кожата на жените се запазва съвършено гладка. И те миришат доста приятно... Същият този супер крем служи като основа на традиционната прическа. Дългите "кичури" се увеличават чрез наслагване на двойно повече чужди коси: обикновено мъжки, най-вече от бащата на семейството - старейшината.

image

   В колибата си 15 годишната Мария показва как маслото се смесва с различните съставки и как момичета химба го използват.

image

image

    Всеки жител на селото има освен рожденото си име още и  "европейско" име. Децата го получават, когато се учат в подвижните безплатни училища, организирани от държавата: почти всички ходят да се учат и практически всеки умее да смята, може да напише своето име, да каже няколко английски думи и фрази. След първите два-три класа продължават да се учат много малко деца. Да изпрати детето си в града, в "голямото" училище, може да си позволи само богатото семейство: учението, жилището, облеклото, храната в града струват общо колкото седем крави за една година. Но понякога това се случва. Соня (с шортите  и жълтата блузка), която е на 19 години вече от няколко години живее в града. Сега е дошла да навести сестрите и братята си като е довела и приятелка  на гости.

image

image

   Старейшината на рода - онзи, който безрезервно владее съдбините и живота на всички жени и мъже от рода, глава и баща на огромното семейство, населяващо цялото село. Именно той при необходимост ще се свърже с духовете на предците, ще предскаже времето, ще излекува болния, ще накаже виновния, ще защити обидения. И косите в причесите на жените са неговите.

image

 А това е главната жена на старейшината.  

image

Местните сувенири:

image

   Контактът на цивилизациите: децата бързо намират общ език помежду си.  

image

  Една малка 10 годишна красавица.



image

 

planeta.moy.su






Гласувай:
9



1. minavamottuk - Страхотно
17.10.2012 00:52
Страхотно
цитирай
2. joysii - Впечатляващо.
17.10.2012 10:06
Впечатляващо.
цитирай
3. mmmmmmmmm - Много
17.10.2012 15:58
интересно!:)
цитирай
4. eksplozia - :)))
17.10.2012 17:02
чудесен постинг:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306458
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930