Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2012 12:17 - Най-красивите библиотеки в света
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10517 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 20.10.2012 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

 Библиотеките не са нещо скучно и архаично. Напротив! Те не само са съкровищници на знания, а сами по-себе си могат да бъдат нещо възхитително! Някои от тях са истински произведения на архитектурното изкуство. В това ни  убеждават снимките на библиотеки от различни кътчета на земята и различни периоди от историята...

1. Biblioteca Apostolica Vaticana, Ватиканска Апостолическа библиотека, Рим, Ватикана


image   Една от най-старите библиотеки в света. Официално е основана  от папа Николай V през 1448 г., но в действителност първите дни на библиотеката датират от времето на ранната християнска църква. Библиотеката притежава едни от най-значимите колекции на исторически текстове и древни ръкописи в света. Днес в нея има около 60 хил. манускрипта, около милион печатни книги и повече от 100 хил. гравюри и географски карти. Сбирката на библиотеката непрекъснато се попълва и обновява.
  Помещенията са украсени с фрески и картини на италиански майстори (в т.ч. Гуидо Рени). На една от стените има римска фреска от епохата на Октавиан Август (63 пр.Хр. - 14 сл.Хр.). Читалната зала е разположена в Голямата Сикстинска зала.

 2. Wren Library, Cambridge,Англия, Кембридж


image

  
Библиотеката Рен е библиотеката на Тринити Колидж в Кеймбридж и е проектирана от Кристофър Рен през 1676 г., завършена през 1695. Тя е една от първите библиотеки, изградени с големи прозорци, за да бъде по-комфортно на читателите. Залата е украсена с дърворезба на Гибънс и с гипсови бюстове на бележитие писатели през вековете. Библиотеката съдържа много забележителни редки книги и ръкописи.

3. University Club Library,
Ню Йорк, САЩ

  

image

  University Club Library е разположена в зданието на частния клуб University Club of New York в Манхатън. Клубът е основан от випускници на Йелския университет през 1861 година, но в зданието в стил италиански Ренесанс той се премества едва след 1899 година. Главната гордост на University Club of New York е библиотеката с удивителните фрески на тавана, които са работа на американския художник Хенри Сидънс Моубри. 

image


4. Yale University’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library, Ню-Хейвън, щат Кънектикът, САЩ

image

  Yale University’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library се намира на териорията на Йелския университет, където е събрана една от най-големите колекции на редки ръкописи и книги. Строителството на това здание започнало през 1960 година с пари на семейство Бейнеке по проект на архитекта Гордън Буншафт. Сбирката на библиотеката наброява около 500 хиляди книги и няколко милиона ръкописи. 

image


5. Suzzallo Library at the University of Washington
Сиатъл, щат Вашингтон, САЩ

image

  Suzzallo Library at the University of Washington е сърцето на университета на щата Вашингтон в Сиатъл и най-разпознаваемото здание на територията на кампуса. Библиотеката е наречена в чест на Henry Suzzallo, който бил ръководител на университета до 1926 година. Архитекти на сградата са Чарлз Беб и Чарлз Гулд, които решили да построят библиотеката в готически стил. Строителството станало на няколко етапа и било завършено едва през 1990 година.  

image


6. Admont Abbey Library, Едмонт, Австрия

image

   Библиотечната зала Admont Abbey Library била построена през 1776 година по проект на архитекта Йосиф Хюбер. Това е  най-голямата манастирска библиотека в целия свят. Таванът представлява седем купола, украсени с  фреските на Бартоломео Алтомонте, на които са изобразени етапите на развитието на човешкото знание. Абатството притежава повече от 1400 ръкописа, най-старият от които е ръкописът на Свети Петър  от Залцбург. 

image

 


7. Library at El Real Monasterio de El Escorial
Мадрид, Испания

image

  Тази библиотека е разположена в зданието на манастира Ескориал, който по съвместителство е и дворец, и резиденция на испанския крал Филип II. Библиотеката на Ескориал отстъпва само на ватиканската и съхранява ръкописите на Свети Августин, Алфонсо Мъдрия и Света Тереза. Тук се намира най-голямата в света сбирка на арабски манускрипти, на илюстровани сборници с химни и трудове по естествена история и картография още от Средновековието. Повечето от изложените тук книги са копия, а оригиналите се пазят в архива на същата сграда. Стенописът на тавана, изпълнен от  Тибалди и неговата дъщеря, символизира седемте науки: граматика, риторика, диалектика, аритметика, геометрия, астрономия и музика. На двете главни науки - теологията и и философията са посветени  крайните стени. 

image


8. Josй Vasconcelos Library
Мексико, Мексико

image

   Библиотеката е открита на 16 май 2006 година и е провъзгласена за едно от най-модерните здания на XXI век, Още през 2007 година, поради дефекти в конструкцията, тя е закрита. След ремонта през  2008 година библиотеката е отворена отново. Зданието е с площ 38 000 квадратни метра, и и неговата първоначална стойност била $98 милиона, затова в пресата тази библиотека често е наричана Megabiblioteca или Megalibrary. Интериорът е украсен със скулптури на мексикански художници. Една от тях, Gabriel Orozco"s Ballena ("Кит") се превръща в символ на дома на знанията, тъй като се намира на най-видното място.   

image


9. Real Gabinete Portuguкs de Leitura
Рио-де-Жанейро, Бразилия

image

  Библиотеката Real Gabinete Portuguкs de Leitura се намира в Рио де Жанейро и се гордее с най-голямата сбирка на португалска литература извън пределите на Португалия. Зданието е построено между 1880 и 1887 година. В библиотеката са събрани повече от 350 000 книги, включително и много редки  еземпляри от XVI, XVII и XVIII век. Дизайнът на зданието е в готически стил. В централната зала се издига паметник от сребро, слонова кост и мрамор "Олтар на Отечеството", поставен при откриването на библиотеката. 

image


10. Thomas Fisher Rare Book Library at University of Toronto
Торонто, Канада

image

   Thomas Fisher Rare Book Library е дом на редки и специални колекции книги, а също и ръкописи и други материали. Днешното здание е открито през 1973 година. Библиотеката е наречена в чест на Томас Фишер, който пристигнал от Йоркшир в Канада през 1821 година. В нея се пазят повече от 600 000 книги и 2500 оригинални ръкописи. Освен това, всяка година се попълва с работи на студенти и преподаватели от университета. 

image


11. George Peabody Library
Балтимор, щат Мериленд, САЩ

image

   George Peabody Library, известна преди като Library of the Peabody Institute, се намира в Балтимор. Книгите на библиотеката са широко достъпни за всички, както е завещал нейният основател Джордж Пибоди. Библиотеката е открита през 1857 година, като изразходваните средства за нея са около $300 000. Основата на колекцията отразява научните интереси и увлечения на XIX век и съдържа около 300 000 книги. Особено популярни тук са отделите за религия, британска история, изкуствата, архитектуратаамериканската история, биографичната литература, романските езици и литература, география, разузнаване и пътешествия. 

image


12. Strahov Theological Hall
Прага, Чехия

image

  През 1670 година философът и теологът Jeronэm Hirnheim станал настоятел на Strahov. Най-голямото му дело, което се запазило и до днес е построената през 1679 година библиотека. Тя съхранява повече от 200 000 старинни книги от XVI-XVIII век, а също около 3000 ръкописа и 1500 първи отпечатъци.


13.Библиотека Abbey of Saint Gall (Абатство Санкт-Гален, Швейцария)
image

  Библиотеката е истински паметник на средновековния интериорен дизайн.  В миналото книгите са били смятани за огромна ценност. Този, който владеел книгите, владеел хилядолетните знания, и вековната мъдрост и неизчерпаема сила. Затова библиотеките били смятани едва ли не за свещени места. Именно по тази причина на тяхното оформление придавали не по-малко значение, отколкото на украсата на религиозните храмове. Абатството съществувало от 719 г. и в продължение на векове то било главното бенедектинско абатство в Европа. Неговата библиотека е една от най-богатите средвновековни библиотеки в света. Заради своята уникална красота от 1983 година ЮНЕСКО включва библиотеката Abbey of Saint Gall в Списъка на Световното културно наследство. 

  14.Waldsassen Abbey Library,Германия - Бавария image     Waldsassen Abbey е цистерциански манастир, разположен в Бавария , Германия , близо до границата с Чехия .
  Библиотеката на манастира е завършена през 1726 г. в края на бароковата епоха и началото на стила рококо. Богатите рафтове побират хиляди книги. Десет резбовани колони поддържат балюстрадата на мецанина. Тези колони са оформени като алегорични фигури - гротескни мъже, огънати под тежестта, която носят, но също така те са и обременени от човешките слабости като суета, невежество и самохвалство. Дело са на  Карл Стилп, местен скулптор, който ги създал през 1725 г. Днес те са придобили топла златна патина.
  Библиотекатата се поддържа от монахините от цистерианското Сестринство.

image

 


  15. Melk Monastery Library, Meлк, Aвстрия   image
   Бенедиктинският манастир в Мелк (нем. Stift Melk)  е разположен в Долна Австрия. Библиотеката е второто по значимост помещение на манастира след манастирската църква. Манастирската библиотека е разделена на две помещения, украсени през в 17311732 година, както и мраморната зала, с фрески на Паул Трогер. На фреските е изобразена алегория на вярата — жена, която държи книга и седемте печата, агнец и щит с гълъб, заобиколена от ангели и четири алегорични въплъщения на добродетелите: благоразумие, справедливост, сила на духа и умереност. Библиотечният фонд съдържа 1888 ръкописа и 750 инкунабули — книги, отпечатани преди 1500 година.


16.Александрийската библиотека, Египет

image

   Царската библиотека е построена в началото на III в. пр. н. е. в Александрия, Египет и е била най-голямата библиотека в античността, и най-големият за своето време център на знанието и науката. Основана е по време на управлението на египетския владетел Птолемей II.  Предполага се, че в нея са се съхранявали между 400 000 и 700 000 пергаментови свитъка.В библиотеката работят много учени от епохата на елинизма, в това число Евклид, Ератостен, Аполоний Родоски и Хипатия.

image
   На 23 април 2002 г. в Александрия е открита голяма съвременна библиотека, чиято цел е да възстанови старото величие и да осигури свободен достъп до знанията на всички желаещи. Във финансирането на строителството участва ЮНЕСКО. Строителството на новата сграда продължава 12 години. Единадесететажната ултрамодерна постройка е с формата на срязан косо цилиндър, замислен като символ на Слънцето - знака на Древен Египет. На една от стените могат да се видят букви от всички съществуващи в света азбуки. В огромната и светла читалня, предвидена за 3500 посетители, може да се получи всяка книга и веднага да се направи разпечатка или запис на компактдиск на част от нея. Равнищата за четене са 7, а новата сграда с площ 40 130 кв м.
 image

 

 


 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. calliope - Привет!
20.10.2012 13:27
Прекрасен постинг. Личи, че доста търсене е паднало, но резултатът е впечатляващ и материалът е доста подробен. Напълни ми очите и ме вдъхнови за един литературен следобед. Хубав уикенд, krysy, и добро настроение.
цитирай
2. faktifakti - Уникални библиотеки.
20.10.2012 15:22
Истински паметници на културата и знанието.
цитирай
3. ivoki - ПРЕКРАСНА ИНФОРМАЦИЯ И ПОСТИНГ!!!
20.10.2012 20:22
ЖАЛКО , ЧЕ МАЛКО ХОРА ВЕЧЕ ЧЕТАТ.... :-(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299677
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031