Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 17:13 - Бонсай. Занимателно и красиво.
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 25485 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image

БОНСАЙ (япон. bonsai, от bon — плосък поднос и sai — отглеждам), японско изкуство за отглеждане на миниатюрни дървета.

    Смята се, че традицията е възникнала в Китай преди повече от две хиляда години и е запазена там и до днес, както и във Виетнам и Тайланд.

image

    По стените на императорските гробници от VIII век в провинция Шанси са изобразени мини-градини в керамични съдове, които още в онези времена са били смятани за особено ценен подарък сред аристократите. Това изкуство било наричано пензай. Япония се запознала с първите образци на пензай в началото на VII век, когато в двора на императрица Суйко пристигнало пратеничество от Китай. Сред многобройните дарове за японския владетел имало и пензаи. Японците започнали да ги наричат по-своему — бонкей (пейзаж на поднос). Бонсай бил популярен сред всички слоеве на японското общество.  Появил се в Япония в епохата Камакура (1185-1333) заедно  с дзен-будизма, вече към края на епохата Едо бонсай се култивира широко сред различните слоеве на обществото.

image

  В бонсай предпочитат вечнозелените видове (бор, кедър, кипарис), а също и широколистни (вишна, клен, бук). Невъзможно е да се посочат точните размери на идеалния бонсай, но като ориентир може да се посочи букът, който в природата достига 30 м височина и 2 м в диаметър, може да се намали 60-80 пъти. Борът, най-популярното дърво бонсай, рядко достига в естествени условия 20 м височина, в бонсай може да се намали  30 пъти.

image



   Изкуството на бонсай е сложно и изисква голямо търпение за  да се отгледа миниатюрното растение, което да повтаря облика на възрастното дърво. Нерядко за създаване на такова дръвче са нужни десетилетия. 

image

image

  При правилно отглеждане бонсай може да живее няколко стотин години, преминавайки от едно поколение към друго. Един от най-известните бонсаи е борът, принадлежал на военния управител на Япония от XVIII век, третия шогун Токугава Иемицу.

 image


  В бонсай съществуват два главни стила: класически (котен) и литературен, поетичен (бунджин). При първия стил стволът на дървото при основата е по-дебел, отколкото нагоре, а при втория – обратно. Този стил е доста по-труден за отглеждане. В бонсая се търси не  просто копиране на природата, а изразяване на определено настроение. Във всеки случай бонсай трябва да изглежда естествено и да не разкрива намесата на ръцете на своя създател.

 image

 Бонсай е с най-различни форми, главното условие е да напомня възрастното дърво. Различават се и по размери: от 5 до 120 см. Могат да се формират от различни растения, някои от които на пръв поглед даже не подхождат за тази цел.

image

  ОСНОВНИ ТИПОВЕ БОНСАЙ

Чокан(Chokkan) image Формален прав стил— в този традиционен стил стъблото  е право, удебелено към корена.

Мойоги (Moyogi) image Неформален прав стил, при който клоните и стволът може да са леко изкривени. Върхът винаги е прав и е върху перпендикуляра от мястото, където започва корена.

 

Шокан (Sokan) image «Раздвоен ствол» —  композиция, отличаваща се от останалите с два ствола. Могат да бъдат  различни по размер и образуват една корона.
Шакан (Shakan) image Наклонен стил - отличава се от формалния прав стил по това, че дървото расте под ъгъл спрямо земята.
Кенгай (Kengai) image Каскада - имитира дървета край вода или в планината. Върхът на дървото се намира по-ниско от саксията и почвата в нея. 
Хан-кенгай (Han-Kengai) image Полукаскаден стил. При него върхът на дървото остава на нивото на почвата в саксията.
Нецунагари (Netsunagari)   Стил, имитиращ дървета, при които част от ствола е потопен или засипан с почва. Клоните на такова дърво растат, напомняйки отделни дървета.
Бунжинджи (Bunjingi)(литературен стил) image «Стилът на учените мъже» се характеризира с право стъбло на дървото, с минимум клони.
СЕКИДЖОДЖУ Секийоджю (Sekijoju) image Секиджоджу — «корен върху  камък» — дървото (често смокиня) расте върху камък, а корените му причудливо го оплитат.
Ишиджуки (Ishitsuki) image «Растящ на камъка» е стил, сходен на секиджоджу, но в този случай корените на дървото растат в пукнатините на камъка. Тъй като мястото за корените  е малко, този стил се използва като  илюстрация за издръжливостта на дървото.
Хокидачи (Hokidachi) image  «Стил метла» — прилага се при разклонени дървета. Стволът остава прав, а клоните растат около него на 1/3 от височината на дървото, вследствие на което листата образуват сферична форма.
Йоше Уе (Youse-Ue) image «Йоше Уе», или група дървета — стил, при който отглеждат повече от 9 дървета в една композици. Броят може да варира, но никога не е равен на 4. Често в саксията се засаждат дървета от един вид, а красотата на композицията се заключава в съчетаването на височината и възрастта на тези дървета.
Икадабуки (Ikadabuki) image Многостеблен стил, който се отличава с това, че имитира дърво паднало в блатото, основата му има формата на сал и е образуван от лежащото на земята стъбло, от което израстват дръвчета с различна големина.

 
image

image

  

image


 image

image

image

  image

image

  image

image

 image


image

 

image

 

image

 Първоначално бонсаи украсявал японските домове и градини. В епохата Токугава парковият дизайн получил нов тласък: отлеждането на азалии и кленове става любимо занимание на богатите. Отглеждането на растения джуджета (хати-но-ки — «дърво в саксия») също се развивало, но бонсаите по това време били много големи.

image

 image

 

image

 

image

 

image

    За бонсай използват обикновени дървета, които остават малки благодарение на постоянните подрязвания и различни други методи. При това съотношението на размерите, кореновата система е ограничена от обема на саксията, и надземната част на бонсай съответства на пропорциите на възрастното дърво в природата.

image

 

image

     Растението бонсай винаги трябва да се отклонява малко от центъра на саксията. Това се  прави не само за по-доброто възприятие. Централната точка символизира мястото на докосване на небето и земята. Друг важен принцип на естетиката на бонсай е  триъгълната структура, необходима за визуален баланс и за изразяване на взаимоотношенията на трите полюса или сили: универсалната (даваща живот) сила, силата на човека и силата на самото растение. Традиционно се смята, че истинският бонсай трябва да носи три главни качества — истинност, доброта, красота (япон. син-дзен-би).

image

 

image

image

 Една от най-големите колекции бонсай се намира в градината на японския император. Някои растения тук са на повече от 300-400 години.

image

 

image

 

image

 

image

 

image

interestingnews.ucoz.ru

www.bugaga.ru

 

image

 

 

 





Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. esen - Благодаря за невероятната крас...
27.10.2012 21:37
Благодаря за невероятната красота!
цитирай
2. faktifakti - Уникален постинг.
27.10.2012 21:52
Поздрави.
цитирай
3. mmmmmmmmm - Мноооооооооооооого ми е пирятно
20.11.2012 16:12
при теб!Но все нямам време..............

Красива вечер!:))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307400
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930