Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2012 18:04 - Неразгадани тайни на нашия свят
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 4607 Коментари: 1 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Науката разтвори пред човечеството много врати, като му даде  отговори на важни въпроси. Но  днес, както и преди има тайни, ключът  към чието разбиране все още не е намерен. Кои са те?
Ето ТОП-10 на неразкритите все още тайни на нашия свят.

image

10. Какъв фактор управлява еволюцията? image

  От една страна, на този въпрос отдавно е отговорено, с констатирането на естествения подбор. Това е една от най-популярните теории. Забележете – теория, а не аксиома. Много експерти се съгласяват само с този единствен фактор.
    «Аз мисля, че една от най-големите тайни на биологията днес е въпросът дали естественият подбор е единственият определящ процес, отговорен за генерирането на сложността на организмите, или има и други фактори, които играят роля. " Аз подозирам, че последният вариант ще се окаже правилен", — споделя предположението си Massimo Pigliucci, специалист по  екология и еволюция при Ню-йоркския университет Stony Brook.

 

9. Какво става в «сърцето» на земетресението? image

   За земетресенията се знае много: съставени са хиляди графики на сеизмологичната активност на отделните региони на Земята. И, като че ли, този въпрос няма място в списъка. Въпреки това, натрупаните знания не са пълни. Учените могат да предскажат на каква територия ще се случи катаклизмът, колко ще продължи, колко тежки ще бъдат последиците от него... Но сеизмолозите  не могат точно да обяснят какво става по време на земетресението в недрата на планетата. «Проблемът за фрикционното приплъзване при земетресенията е един от фундаменталните в науката за Земята», — смята геофизикът Tom Heaton. И добавя, че учените през последните 30 години работят упорито, предприемайки опити да разберат основната «физика» на земетресенията.

 8. Кой си ти?

image

  Природата на съзнанието привлича както психолозите и философите, така и други учени. Част от отговора вече съществува и той е удивително прост: повечето наши импулси за едно или друго действие е «записано» в нервните връзки, до които не винаги има достъп съзнателната мисъл. Пък и нужен ли е той? Както и да е, към неизучените области днес се отнася не само подсъзнателното, но и съвсем съзнателното решение: как се формират те? Откъде се вземат?... 
   Идеята, че съзнанието изцяло контролира поведението, е също толкова погрешна, както и идеята, че Земята е плоска, — казват учените. И макар да ни се струва, че ние сами ръководим себе си, това е от липсата на достатъчно знания за подсъзнателните мотиви.

 

7. Как се е появил животът на Земята?

image

       От една страна, на тази тема може да се говори с часове и нито веднъж да не се повтори нещо... Теории, теории. Никой не може точно да каже как преди милиарди години на планетата се е появил  микробиалния живот. Кръгът от предположения е широк: от химическите реакции във водата – до реакциите в камъните. 
   «Има много теории, но тъй като те трудно могат да бъдат потвърдени или отхвърлени, всъщност нито една от тях не бе изцяло одобрена», — обяснява, в какво е същността биоложката от университета New Mexicо Diana Northup.

 

6. Как работи мозъкът?

image

   Някой може да каже, че този въпрос е в списъка на тайнствените незаслужено, защото за мозъка се знае много. Да, много е известно. Но ако се сравни това, което знаем, с това, за което и понятие си нямаме, то, както се казва, ни става мъчително болно. Милиарди неврони, всеки, от които има хиляди връзки... Учените, наистина, споделят, че след 10 години ще създадат изкуствен човешки мозък. Какво пък, ще поживеем и ще видим.
   «Всички мислим, че разбираме мозъка. Поне своя собствен - чрез опита. Но нашият субективен опит  е много беден пътеводител за работата на мозъка», — казва Scott Huettel от центъра по когнитивна неврология при университета Duke.

 5.Къде е останалата част от Вселената?

image

    Представете си, че имате само една малка троха от огромната торта. Горе долу така се чувстват учените, които изучават тайните на Вселената. Казват, че днес космолозите са определили местонахождението на 4% от материята и енергията от цялото количество. Останалите 96% са нещо като останалата торта...
   «Аз наричам това тъмната страна на Вселената», — споделя размислите си за тъмната материя и енергия космологът Michael Turner от университета в Чикаго. С една дума, загадка с много неизвестни.

 

4. Откъда се взема гравитацията?

image

     Гравитацията е една от най – слабо изучените сили от тези, които действат върху нас. «Гравитацита напълно се отличава от другите сили, описвани със стандартни модели, — разказва Mark Jackson, физик-теоретик от лабораторията Ферми в Илиноис.
   Когато се опитвате да изчислите някакви незначителни гравитационни взаимовръзки, на изхода се получава глупав отговор. Математиката просто не работи». Някои теоретици са склонни да предполагат, че отговорът е в миниатюрните безтегловни частици, гравитоните, които «излъчват» гравитационните полета. Впрочем, това даже не е отговор, а само начало на отговора.

3. Има ли всеобщи теории?

image

  Физиците имат «стандартен модел», който обяснява повечето явления. Но този модел се оказва безсилен, когато стане дума за гравитацията, и сбъркан, ако се прилага към високите енергии. Може ли да се изведе теория «за всички случаи на живота», засега е неизвестно. Някои учени смятат, че това никога няма да стане.

 

2. Съществува ли извънземен живот?

image

   Ако има живот на земята – защо да няма и на други планети? Отговорът «да» е доста по-логичен, отколкото категоричното «не».
  Това е мнението и на Jill Tarter: ръководител на изследователския център SETI в Калифорния.
«Човечеството е достигнало нивото на научно-техническата цивилизация едва през последните 200 години от всичките онези 4,5 млрд., откогато съществува живота на земята. Така че с основание  можем да очакваме, че някъде има множество научно-технически цивилизации, които са имали милиони, дори и милиарди години за развитие», — съгласява се с колегата си нобеловия лауреат Франк Вилчек Frank Wilczek.

 1. Как се е зародила Вселената?

image

   Именно този въпрос оглавява списъка на неразкритите все още тайни на нашия  свят. И това е напълно естествено.  «Всички  други тайни произтичат от тази», — казва писателката и вдовица на астронома Карл Сейгън (Carl Sagan ) Ан Драйън (Ann Druyan).
   Изхождайки от общоприетата гледна точка, всичко се е случило след големия взрив от преди почти 14 млрд. години. А всичко е започнало от размер по-малък от точката в края на изречението. Но за един миг  мащабите са нараснали невероятно... Това е «необикновено мощна теория, но ние и понятие си нямаме  какво е довело до  «раздуването» — обяснява астрофизикът от университета във Вашингтона  Ерик Егол (Eric Agol).


http://denis-balin.livejournal.com/1217629.html





Гласувай:
17



1. goran - Калина :) :) :)
19.11.2012 19:45
Незнам за тайнит, но номерацията им наистина прави впечатление ;)

Също думите:
«Всички други тайни произтичат от тази», — казва писателката и вдовица на астронома Карл Сейгън (Carl Sagan ) Ан Драйън (Ann Druyan).

Май една тайна ни е напълно достатачна ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307315
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930