Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2013 09:58 - Загадъчната съдба на древните библиотеки
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 19955 Коментари: 10 Гласове:
20

Последна промяна: 07.01.2013 16:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

    Древните библиотеки, които съдържали цялото  познание на античните цивилизации, още тогава били наричани  хранилища на мъдростта, приюти на мисълта, аптеки за душата. Но сякаш някаква мистична предопределеност съпътствала съдбата на част от тях: едни били безвъзвратно унищожени, а други  скрити така изкусно, че не могат да се намерят и до днес...  

 Ниневия

image

    Библиотеката на Ашурбанипал е най-голямата запазена библиотека на древния свят и най-древната от всичките известни библиотеки. Била събирана в продължение на 25 години в асирийската столица Ниневия по заповед на цар Ашурбанипал (VII в. пр.н.е.) Служила и като държавен архив.
image
  Ашурбанипал се отличавал с големия си интерес към древните текстове и знанията като цяло. Предшествениците на Ашурбанипал притежавали малки дворцови библиотеки, но нито един от тях не е имал такава страст към колекционирането. Царят изпращал писари в различните региони на страната, за да изготвят копия на всички текстове, които могат да открият. Понякога, по време на военни походи Ашурбанипал успявал да завземе цели клинописни библиотеки, които също били доставяни в двореца му.
image

Глинена табличка с фрагмент от мита за Гилгамеш (Табличка N 11, върху която се описва историята на потопа; сега се намира в колекцията на Британския музей.) 

    В много случаи древните паметници на месопотамската писменост са се запазили само в копия, направени по заповед на този владетел. Някои от представените текстове имат хилядолетна история. Самият Ашурбанипал се гордеел с това, че е бил единствения асирийски владетел, който умеел да чете и пише. На една от табличките е намерен негов личен запис:
   "Аз изучих това, което ми донесе мъдрият Адапа, овладявайки всички тайни на писменото изкуство, започнах да разбирам от предсказанията на небето и на земята, участвах в дискусиите на учените мъже, предсказвах бъдещето заедно с най-опитните тълкуватели на предсказанията по дроба на жертвените животни. Аз умея да решавам сложни задачи, постоянно чета таблички на такъв сложен език, като шумерския, или такъв труден за тълкуване, като акадския, запознах се със старинни записки върху камък, които са съвсем неразбираеми."

Записките на самия Ашурбанипал (вероятно, съставени от най-добрите писари) впечатляват с високи литературни качества.

  

Пергам
image

  В Пергам - столицата на едноименното царство в северо-западната част на Мала Азиия през II в. пр. н.е. се научили да правят пергамент (преди ръкописите съществували като папирусни свитъци), и книгите придобили форма, близка до съвременната. Технологията на неговото производство била усъвършенствана непрекъсато.
image

   Из целия античен свят се носела славата на Пергамската библиотека, в която се пазели повече от 200 хиляди ръкописа и манускрипта. Това уникално книгохранилище се намирало на Акропола под защитата на богинята на мъдростта Атина. Но даже такова застъпничество не могло да спаси библиотеката от тотално разграбване, когато Пергам, загубвайки своята независимост, станал римска провинция. Пълководецът Марк Антоний  подарил почти всичките книжни съкровища на Пергам на египетската царица Клеопатра, опитвайки се да я умилостиви, тъй като по вина на римляните изгоряла значителна част от Александрийската библиотека.

Александрия

image
 
На лавиците на Александрийската библиотека били събрани най-редки египетски папируси, свитъци от Изтока, пергаменти, ръкописи на Платон, а също недостигнали до нас произведения на Аристофан, Омир, други знаменити автори.
  Библиотеката била част от Александрийския музейон - главния научен и учебен център на Александрия Египетска. Смята се, че именно тук Архимед изобретил водната помпа, Ератостен измерил диаметъра на Земята, Евклид написал своя главен труд "Начала” (15 книги), съдържащ основите на античната математика, а Клавдий Птолемей написал "Алмагест” - енциклопедия на астрономичните знания на древните. Тук е работила Хипатия (Ипатия) - жената-математик, астроном и философ. 
   Но и тази великолепна съкровищница на античната мисъл загинала безвъзвратно.
   През
391 г. римският император Теодосий I (този същият, който забранил Олимпийските игри, защото били езичечески) провокирал  погром над библиотеката, която воинствени активисти на ортодоксалната христианска църква представяли като "храм на сатаната”.
Последната точка поставили воините на халифа Омар, завзели Александрия през 641 г.Дори когато на халифа доложили, че някои от заграбените ръкописи не противоречат на Корана, завоевателят заповядал да бъдат хвърлени в огъня... Великолепната библиотека, събрала  фондовете на Пергамската библиотека, а също личната библиотека на Аристотел и други знаменити мислители, била изцяло унищожена...

image

Съвременната Александрийска библиотека

 

 

Москва

  Покрай варварски унищожените, има и скрити библиотеки. Най-известната от тях е тази на Иван Грозни, в основата на която лежи голямата сбирка от книги, донесени в Москва като зестра на племенницата на последния византийски император Константин XI - София Палеолог, станала жена на великия княз Иван III - дядото на Иван Грозни. По неизвестна причина малко преди смъртта си Иван III скрил книгите в кремълските катакомби.

image

   Синът му Василий III открил книгите случайно и ги показал на богослова Максим Грек, който изпаднал във възторг след като се запознал с тях. Но историята фатално се повторилао: преди смъртта си Василий III също скрил книгите в подземието на Кремъл. И отново те били открити от наследника - сега вече Иван IV.

image  Иван Грозни

 

За разлика от баща си и дядо си, Иван Грозни постоянно четял византийските книги, попълвал сбирката и се погрижил за реставрирането на овехтелите екземпляри. А после, сякаш по някакъв таен зов, царят също скрил библиотеката си, толкова надежно, че вече повече от четири века не могат да я открият. 

Самарканд
image

   В онзи исторически момент, когато Константин се готвел да стане византийски император, на хиляди километри от Босфора, в далечния Самарканд, се решавала съдбата на още една велика библиотека от Средневековието - библиотеката на Улугбек, внука на знаменития завоевател Тамерлан. Именно при Тамерлан Самарканд се превърнал в архитектурен бисер, чиято слава се носела из целия Изток и далече зад неговитне предели. Освен това той събрал най-ценни книги и ръкописи от Мала Азия, Турция, Персия, Индия...

image

   По-късно уникалната библиотека преминала у внука на Тамерлан Улугбек. 

image

   Улугбек се славел като един от най-просветените владетели на Средневековието, събрал около себе си плеяда знаменити учени на Изтока, например, Казъзаде Руми, когото съвременниците наричали Платон на своето време, а също Али Кушчи, с прозвището Птолемей на Изтока. Голяма част от времето си Улугбек посвещавал на научни занимания, преди всичко в построената от него обсерватория. Главният труд на Улугбек "Нови астрономични таблици” съдържащ сведения за 1018 светила, практически не се отличавали от съвременните.

Обсерваторията на Улугбекimage

   Далеч не на всички в двора се харесвали научните и просветителски занимания на Улугбек, който през 1447 г., след смъртта на своя баща Шахрух, станал глава на династията на Тимуридите. Заговорът назрявал. Предателите успели да привлекат на своя страна дори сина на Улугбек Абдулатиф.  Улугбек предчувствал бедата. Той разбирал, че, идвайки на власт, невежите фанатици могат да унищожат създадената научна база. Обсерваторията била обречена, но библиотеката трябвало срочно да се спасява. Улугбек извикал при себе си Али Кушчи, и той му разкрил, че в планините, недалече от Кеш, откъдето е родом, има много пещери, в които библиотеката може да се скрие.  Книгите - няколко хиляди тома били поставени в ковани съндъци, и една тъмна нощ керванът се отправил на път...
    През октомври 1449 г. Улугбек бил предателски убит. Скоро била разрушена и обсерваторията. Много учени напуснали Самарканд. 


image
Али Кушчи, Птолемей на Изтока

   
Казват, че след гибелта на Улугбек Кушчи заминал с кервана в Турция, където останал до края на дните си. Той отнесъл със  себе си част от книгите. Основната част от библиотеката останала в тайника. Кушчи вече не можал да се върне за нея... 
  С течение на времето следите на библиотеката окончателно се загубили. Нейното местонахождение си остава една от неразгаданите тайни на Изтока. 

 image





Гласувай:
21



1. tikoev - Много интересен пост. Поздрави!
06.01.2013 10:30
Много интересен пост. Поздрави!
цитирай
2. анонимен - !!!
06.01.2013 11:25
!!!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Калина!
06.01.2013 11:54
Беше ми интересно да прочета, благодаря ти и светъл Йордановден! :)
цитирай
4. ivoki - Браво!
06.01.2013 12:43
МНОГО ПОЛЕЗНО !!!
цитирай
5. mariniki - !!!
06.01.2013 15:22
уникално...
цитирай
6. ramus - популярно, общо, но...
06.01.2013 18:39
... но полезно. И дори и от този материал, макар и чрез общ преглед, лесно става ясно как историята се повтаря без оглед на географски или исторически разлики. Няма пощадено знание, постижение, няма широк мироглед, който да не е потъпкан от фанатиците - или "тясно-скроените хора". Навсякъде по планетата хората на познанието се отличават най-общо с "широта" - на мироглед, на разбиране, на вникване... Въпроса е - че дори единици и индивидуалисти, тия последните са водили човешкото развитие, дори гонени, убивани и проклинати, те са основния локомотив на цялото социално битие.
Тия - мнозинството, масата... са най-статистически влиятелния фактор на планетата - през всички времена и епохи, по всички географски ширини. И именно те - са най-унищожителния фактор... и досега.
Това е толкова лесно да се види навсякъде - дори и сега, дори в ежедневието, дори и в блог.бг.
цитирай
7. saportok - Унищожени са. Всичките. По неясна ...
06.01.2013 19:21
Унищожени са.Всичките.По неясна причина те са втората глава,която пада,след тази на царете.
Поздравления за постинга!
цитирай
8. ramus - до 7
07.01.2013 09:09
saportok написа:
Унищожени са.Всичките.По неясна причина те са втората глава,която пада...

----------------
Не са унищожени всички - дори от тия, които са споменати в основния текст.
А има и други хралинища на писмено знание, които не са описани в този материал.
Колкото до "причината" заради която те задължително са на прицел на завоеватели и тълпи - съвсем ясна е тя.
Проста и ясна - страха на "малкия човек", умножен и катализиран в ярост и омраза в явлението "ТЪЛПА", насочен и задействан в определена посока (от съответни "хитреци") е най-важното и мощно оръжие за социални промени. В по-ново време им казват революции и дори във Франция по времето на тяхната революция е толкова показателно всичко което тук пиша. Силата на тълпата е нейната пробивност, произхождаща от задействаната ярост и агресия и резонираща на първосигнално ниво. Именно първосигналното е онова, на което резонират в тълпата. И при него вече са отпаднали всички други "висши ментални функции" - разум, логика, анализ, съпоставка, адекватност, реализъм, практицизъм, критичност...
Всичко това отпада веднага при доминиране на първосигналността - породена от страха най-вече. Дори у всеки човек, всяка форма на проява на страха чрез защитните му реакции, веднага потиска висшите му ментални функции. В групи това се увеличава синергетично...

Няма по-елементарен пример за несъответствие, както тоя - между "фанатик" и "човек на познанието". Всъщност само хората на познанието са наясно какво и кое е явлението, наречено "ФАНАТИК" - кое го поражда, как се появява, динамика и значение на процесите... и т.н. По принцип много от думичките, които се говорят и пишат в социалната популярна комуникация дори нямат ясно и дълбоко значение за използващите ги. Но пък тази неяснота и повърхността са им достатъчни...
Това само по себе си е показателно за нивото - на осмисляне, разбиране, вникване...
Това е показателно и за това КОЙ КОЛКО "ШИРОКО и Дълбоко" е скроен...
Но това е вече тема за съвсем друго място и друг тип комуникация.
цитирай
9. kudran - А за Ереванската библиотека...
07.01.2013 16:56
Нищо не каза за Натамаданаран, мисля че така се казваше. И тя е палена и разграбвана и е една от древните и много богати библиотеки.
цитирай
10. krysy - За Матенадаран!
07.01.2013 18:31
kudran написа:
Нищо не каза за Натамаданаран, мисля че така се казваше. И тя е палена и разграбвана и е една от древните и много богати библиотеки.


Матенадаран е Институт за древни ръкописи, носещ името на св. Месроб Машдоц в Ереван. Тук се намира едно най-големите хранилища на древни ръкописи в света. Институтът Матенадаран е създаден на базата на национализираната през 1920 г. колекция от ръкописи на Ечмиадзинския манастир. Началото на тази колекция датира от V век и е свързано с Месроб Машдоц (ок.361—440), създателя на арменската писменост.
Фондовете на Матенадаран наброяват повече от 17 хиляди древни ръкописи и повече от 100 хиляди. старинни архивни документи. Заедно с 13 хиляди арменски ръкописи тук се пазят повече от 2000 ръкописа на руски, иврит, латински, арабски, сирийски, гръцки, японски, персийски и други езици.
http://www.matenadaran.am
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297418
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031