Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2013 20:10 - Най-големите карнавали по света
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10501 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 14.01.2013 20:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Карнавалът е празник, разпространен главно в католическите страни и е свързан с началото на Великите пости .
Името му идва от латинския израз carni levamen, "освобожение на плътта" или carnes levare, "премахване на месото", защото след празника започват постите. Корените му са далеч в миналото още в дионисиевите тържества и  най-старите ритуали за "прогонване" на зимата (пролетни празници се срещат у почти всички култури).

imageimage

   Обикновено карнавалите продължават няколко дни, през които жителите на града излизат маскирани по улиците и се събират, за да пеят и танцуват. Типични са големите процесии с характерни облекла, традиционни карнавални фигури и музика, карикатурни образи и др. "A Carnevale ogni scherzo vale", "По време на Карнавала са позволени всички шеги", казват италианците.   Първите карнавали се появили в Италия.  


Венецианският карнавал
 Италия


image

    Най-известният и най-старият карнавал в света. Всяка година през февруари цяла Венеция се облича в костюми от кадифе, брокат и коприна и си слага различни маски.
   Карнавалът се открива с най-стария венециански празник —

image
Festa delle Marie — тържество в чест на освобождението на местните девойки от пиратски плен. Програмата на карнавала включва: представления на комедия дел арте, шествие на стотици Арлекини, Пиеро, Коломбини и други прочути герои, Празник на конфетите. Но мнозина бързат да отидат на карнавала, за да  участват в един от маскените балове, които се провеждат в старинните дворци. 
image
  
«Балът на Казанова», маскарадът на вода и, накрая, най-главното представление «Златната нощ» пренасят участниците от XXI век няколко столетия назад в миналото, на карнавала в средновековна Венеция, където цари веселие и всеки е свободен да прави каквото си иска. Ето защо яркият пищен костюм и маската са необходимо условие за участие в маскарада.
Време на провеждане – Февруари.

Карнавалът в Рио-де-Жанейро
Бразилия

image

  «За да се види истинската Бразилия, трябва да се присъства на най-главния й празник - карнавала», — казват кариокас, жителите на слънчевия Рио. И те, разбира се, са прави. За четири дни, от 20 до 24 февруари, Рио-де-Жанейро става световна столица на неудържимо веселие.
  Смята се, че началото на карнавалната традиция положил португалският Весел празник, който донесли в Бразилия имигрантите от Мадейра и Азорските острови. В първия ден на празника всички трябвало да се шегуват, да поливат минувачите с вода, да се мажат с въглищен и  тебеширен прах, да се пръскат с брашно. Следващия ден всички танцували и се веселели. Днес танците са главния елемент на карнавала, неговия чар.

image
  В дните на карнавала на централната алея на Рио се провежда горещо състезание на школите по самба.  За час и половина облечените в ярки пъстри костюми от пера и коприна танцьори трябва да покажат подготвения номер - постановка, който са подготвяли цяла година. 
image
   
Карнавалът се открива със символичен ритуал — кметът на Рио предава ключовете от града на Краля на празника, показвайки по този начин, че през това време главно задължение на всеки е да се весели и да танцува до изнемога. Под звуците на карнавалния марш «Разпери крилете», написан специално за празника, именити танцьори дефилират по алеята съпроводени от популярни музиканти, актьори и други знаменитости.
Време на провеждане – Февруари.

Карнавалът Марди-Гра в Нови Орлеан
САЩ

image
   
Марди-Гра се появил в Нови Орлеан като малко тържество във Френския квартал по случай пристигането на пролетта. Неговото главно правило е веселие с пълна сила. Тържествената процесия се движи по улиците на града, а  Кралят и Кралицата в екстравагантни облекла хвърлят монети, бонбони и забавни дреболии.
image

   Марди-Гра е безкрайна поредица от цветни паради, екстравагантни шествия и изпълнения на музиканти. Най-ярките от тях са парада на Бакхус, посветен на митологичните богове, и Индианския парад, участниците в който дефилират в доста смели облекла, украсени с пера и скъпоценни камъни. Зрителите също трябва да се погрижат за костюмите си.
image
   Според традицията те трябва да са или пурпурни (символизира справедливостта), или златни (символизира сила), или зелени  (символизира вярата) — «национални цветове» на карнавала вече повече от сто години. Не бива да се забравя, че Марди Гра е и знаково събитие в света на джаза. Знаменити в цял свят оркестри, такива като Mahogany Brass Band, също вземат участие в карнавала.
Време на провеждане – януари-февруари


Карнавалът на остров Гран-Канария
Испания, Канарските острови


image
   
Един от най-шарените карнавали в Испания се провежда на остров Гран-Канария. Празничните изпълнения сменят карнавалните  шествия, а танцовите конкурси се провеждат направо на улиците. 
image
 
Но главното събитие на празника е изборът на Кралица на карнавала, който се извършва в градския парк Санта-Каталина . Представянето на всяка претендентка на сцената се съпровожда от цял спектакъл с танци, специални цветови ефекти и оригинални фокуси.
image
    Присъствието на такива звезди, като Глория Гейнър и Грейс Джонс, увеличава неговата популярност. В продължение на три седмици Лас-Палмас не спи, а уличните кафенета работят денонощно. За края на тържеството и за наближаващите пости свидетелства церемонията по погребението на сардината — символа на разюздания живот и веселието. В този ден участниците в траурната процесия, облечени в черно, носят през целия град огромно чучело на сардина, а вечерта го изгарят. От този  момент в Лас-Палмас се прекратяват шумните събирания и уличните празненства, а неговите жители започват да се готвят за Великден.
Време на провеждане – Февруари.

Карнавалът в Пелопонес
Гърция

image
   Този пъстър весел карнавал се смята за най-големия по цялото Средиземноморие. Неговата история е на повече от 160 години, а броят на участниците с всяка година нараства. За няколко месеца най-големият град на Пелопонес Патра се превръща в сцена за костюмирани спектакли, огнено шоу и празнични изпълнения.
image
    По улиците мимове, облечени като древногръцки богове, музиканти и танцьори развличат зрителите. За децата се  провеждат забавни конкурси, тематични представления и весел маскарад. Възрастните могат да отидат на костюмиран бал, където жените се допускат само с маски и «домино» — дълги наметала с качулка.
image
  
В един от последните дни на главната градска улица се провежда тържествен парад, а карнавалът завършва с фойерверки и изгаряне на парцалената кукла на Краля на карнавала, което става на пристанището.
Време на провеждане – януари-март.

Кьолнски карнавал
Германия

image

  По време на този карнавал Кьолн, а заедно с него и цяла Германия се променя.
  Отмереният ритъм на живот на бюргерите е сменен от карнавалната суматоха и празничната бъркотия. През така наречения «женски четвъртък» жените, които се събират на централния площад, «превземат» кметството, обявявайки по този начин началото на карнавала.

image
   
В продължение на няколко дни по  улиците на града преминават празнични шествия, тематични спектакли и изпълнения на  музиканти. Но всичко това е само загрявка преди истинското действие – главния парад, който става през «розовия» понеделник.

image
    По централната улица се движат платформи, на които танцуват, пеят и демонстрират своите ярки костюми жителите на града. Те хвърлят на тълпата разни сладкиши и веселят зрителите със стихчета и песни. Веселбата не  затихва до Пепелната сряда, която се смята за ден на покаяние, когато карнавалът свършва, а хората се връщат към обичайния си начин на живот.
Време на провеждане – Февруари. 

Карнавалът в Ница
Франция
image     На Лазурния бряг пролетта идва в средата на февруари, когато в Ница стартира  най-пъстрия карнавал «Краля на Маскарада» .
От 13 февруари до 1 март по улиците се провеждат карнавални шествия, разгръщат се истински цветни битки, а веселяци, облечени с пъстри костюми, хвърлят в тълпата ароматни розови листа. Всичко това, разбира се, става под погледа на Негово величество Краля на карнавала.

image   Именно по това време тук разцъфтява мимозата , чиито опияняващ аромат се разнася навсякъде. Вечерите светската публика се развлича със светлинно шоу, в което участват огромни карнавални фигури, направени от папие маше. 
Време на провеждане – февруари-март.
image
  
         Аналогичен празник у нас са кукерските игри.

image
   Кукерите са българските карнавални фигури — мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По-стар обичай в периода между Месни и Сирни заговезни (Сирница) в Източна България и между Коледа и Богоявление в Западна България.  Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили и да пропъдят студа, а за плодородие и здраве извършват обредни (символични) действия като оране, сеитба и други.
image
   Обичаят по нашите земи води началото си още от траките, от дните, посветени на тракийския бог на веселието Дионисий и посрещането на земеделска нова година, свързана със заораването на нивите. Кукерството празнува отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.
image




Гласувай:
10



1. ivoki - ПРЕКРАСНО !!!!
14.01.2013 22:35
ПРЕКРАСНО !!!!
цитирай
2. krysy - Благодаря! :)
15.01.2013 09:08
ivoki написа:
ПРЕКРАСНО !!!!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299964
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031