Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2013 09:37 - Мимикрията в природата
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 12662 Коментари: 7 Гласове:
9



   Мимикрия се нарича способността на живите организми да се сливат с околната среда, променяйки своята цветова окраска, за да не контрастират рязко със средата и да не могат да бъдат забелязани. Тази им способност им осигурява безопасност и спокойствие.

image

Първите форми на мимикрия били описани през 1852 г. от Хенри Бейтс - английски  естественик и пътешественик. С подкрепата на Британския музей през 1848 година заминава за Америка и в продължение на 11 години изучава района на Амазонка.  Той се връща през 1859 г. като донася в Лондон богати колекции, предимно зоологически, и издава книга с описание на своето пътешествие - «The naturalist on the river Amazone» (Лондон, 1863).
  
На снимката: Листоопашат или сатанински гекон от  резервата Andasibe-Mantadia, Мадагаскар.   image


Пъстър синдаб на тихоокеанското дъно край бреговете на Северна Америка.  

image


Листвен щурец. Резерват San Cipriano, Колумбия. 
image
Гигантски горски козодой (птица) отпочива на дърво. Бразилия. image

Жаба сред опадали листа. Резерват Amacayacu, Колумбия.

image

Двойка жаби в Националния парк в Перу.


image

Sandhopper върху червен пясък.


image

Mantis върху цвят на орхидея.


image

Мъхнат плоскоопашат гекон. Резерват Montagne d’Ambre, Мадагаскар.


image

Лишеен паяк. Резерват Erawan, Таиланд.


image

Зелено щурче. Коста-Рика.


image

Жаба филомедуза на фона на сухи листа. Южна Америка.


image

Молец върху скала. image

Снежен барс в Хималаите. image

Атлантическа камбала на морското дъно. image

Виетнамска мъхната жаба. image

Раб-арлекин маскиран като морска краставица. Индонезия. image

Осмоного на дъното край Малдивските брегове. image

  Въпросът е "Как животните разбират, че трябва да приемат такава окраска, такава форма за да се прикрият? Как техният организъм се настройва за изменение под влияние на околната среда?"

                                                                                                                                        





Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Е, гекона от Мадагаскар не можах да ...
11.03.2013 10:04
Е, гекона от Мадагаскар не можах да видя. И снежния барс в Хималаите...
Въпросите "Как животните разбират, че трябва да приемат такава окраска, такава форма, за да се прикрият? Как техният организъм се настройва за изменение под влияние на околната среда?", зададени в края на великолепния постинг, имат отговори. Естествено, първият въпрос е по-лесен. Оцеляват онези от тях, които инстинктивно се сливат с окраската на околната среда: или да ловуват успешно, или да се крият от враговете си. Мимикрията се развива и натрупва за милиони години... Предполагам, учените са разкрили и "механизма" на превъплъщенията. Вероятно благодарение на глада и страха организмите отделят багрила или самите повърхностни клетки имат неконтролируемо тази отражателна способност.
Аз пък съм се питал защо жирафите имат дълги шии и си отговорих - за да достигат по-високите клони за листа и плодове. Защо слонът има хобот? Той е толкова тежък, че му е нужен гъвкав орган, за да не свежда и изправя тялото си непрекъснато - би изхабявал много енергия...
И ако ние се мъчим да стигнем до някакви заключения по пътя на логиката, то Природата отдавна се е проявила като ненадминат конструктор и художник... в продължение на стотици милиони години. Всеки неуспешен експеримент е бил осъден да загине... Я да взема да изпия едно кафе, че мозъкът ми прегря да разгадавам божествените възможности на майката Земя! С поздрави... П. В.

цитирай
2. pvdaskalov - Пак съм аз...
11.03.2013 22:48
Разпратих постинга за мимикрията в четирите посоки на света и ето каква реакция се получи от Швейцария. Реакцията на един голям български музикант, който следи изкъсо положението в България, е следната: "Cherwenata napast se pokri kato SDS, BSP,NDSW, GERB,DSB,DPS,Ataka, WMRO i t.n. samo prostijat narod ne go wizda!" Тъй като не очаквах такава реакция, отговорих му, прозрял какво иска да каже: "МИМИКРИЯ, ДРАГИ. МИМИКРИЯ. ЕЙ, УМНА ГЛАВА СИ. А АЗ НЕ СЕ СЕЩАХ, ЧЕ ТОЗИ ПОСТИНГ ВСЪЩНОСТ ИМЕННО ТОВА ПОКАЗВА И НЕ СА НУЖНИ МИЛИОНИ ГОДИНИ, А НЯКAКВИ СИ 23, ЗА ДА ЗНАЯТ КАК ДА СЕ СКРИЯТ. ПОЗДРАВИ ОТ НАС И ЗА АГНЕС!" Извинявай, Криси, че политизирахме този прекрасен постинг. Това стана най-неочаквано... Може би ще има още отзиви. Най-интересните най-чистосърдечно ще представя тук.
цитирай
3. pvdaskalov - Мнение и от Condove, Piamonte Torino, Италия
12.03.2013 06:03
"БЛАГОДАРЯ ТИ. МНОГО Е ИНТЕРЕСНО, МА СИГУРНО НЕ Е ТОЛКОВА ПРОСТО, КОЛКОТО ИЗГЛЕЖДА. МЕТАМОРФОЗАТА, НАПРИМЕР, СЪЩО? НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА БОЖИИ.....И НЕРАЗГАДАНИ ТАЙНИТЕ НА ТВОРЕНИЕТО."
цитирай
4. pvdaskalov - А ето и мнението на мой приятел от София
12.03.2013 19:53
Аз: ЧАКАМ КОМЕНТАР ОТ ДВЕ-ТРИ ИЗРЕЧЕНИЯ. МОЖЕ И ДА Е ДУХОВИТ!
Той: Нека да е утре, че сега ще излизам, нямам време да го погледна, но от пръв поглед мога да ти кажа, че в природата на Земята ние хората някак си не се вписваме, всичко си е балансирано, ние сме излишните, привнесени Бог знае откъде...
Аз: БРАВО! МЪДРЕЦ СИ! ДО УТРЕ!
цитирай
5. krysy - За невидимите...
13.03.2013 10:08
[quote=pvdaskalov]Е, гекона от Мадагаскар не можах да видя. И снежния барс в Хималаите...
Геконът от Мадагаскар наистина се е слял с кората на дървото. Вгледай се в долната част на снимката - муцунката сочи надолу и има триъгълна форма, ясно се очертават очите, зад главата има голямо бяло петно, което обхваща и предните крайници, а опашката е в горната част на снимката.
Снежният барс може да се намери като разделим мислено снимката на две части по вертикала. В лявата половина почти в средата се забелязва главата, а тялото, обърнато наляво сякаш е покрито с пряспа сняг.
Надявам се, сега вече да ги откриеш лесно...
цитирай
6. pvdaskalov - Е, дочакахме коментар и от Азия...
17.03.2013 09:44
Дословно: "Видях файла за мимикрията, но къде да коментирам? Аз нямам регистрация като блогър. Що се отнася до моето мнение и от местото, на което се намирам, бих казала, че само същества с мн. високо IQ владеят този майсторлък. Китайците са добри. Дълго време бяха приели неутрални цветове и не ги забелязвахме по време на нашия соц. възход, но сега греят в златни цветове и се движат на световната сцена като малки дракони." Криси, доволна ли си?
цитирай
7. krysy - Благодаря, pvdaskalov ! :)
17.03.2013 16:07
Много интересни интерпретации на темата за мимикрията, и то направени от интересни личности. Сега си давам сметка, че темата е доста актуална и в социален план.
Що се отнася до коментарите, няма ограничения за хора, които не са регистрирани като блогъри. Просто отварят страницата на дадения постинг и се пише на съответното място за изразяване на мнение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297452
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031