Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2013 20:02 - Сирените
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10260 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Сире́ните в гръцката митология са морски същества, които олицетворявали измамливата, но очарователна морска шир, под която се крият остри скали или плитчини. Сирените са миксантропични по природа, това са полуптици-полужени (в някои източници полуриби-полужени), които са наследили от баща си (речния бог Ахелой или морското божество Форкис) дивата стихия, а от майка си - музата (Терпсихора или Мелпомена или от Астеропа) — божествения глас. Неминуема гибел носела всекиму срещата със сирените, обитателките на морските острови.  image

  Нещо зловещо се криело в тези загадъчни същества - сирените. Те не нападали мореплавателите, не преследвали техните кораби, нямали отровни стрели. Но имали нещо друго - божествено красиви гласове, които били необикновено примамливи и се носели надалече над гладката морска шир. Който чуел песента на сирените, се хвърлял омаян в морето, привлечен от техния призивен зов и загивал.
image

   Първите запазени сведения за сирените са от "Одисеята" на Омир. Те живеели на остров между земята на Цирцея и морските чудовища Сцила и Харибда. С пленяващите си песни сирените примамвали пътниците, които забравили всичко на света, доплували до  вълшебния остров и загивали. Островът бил осеян с костите им. Сам Одисей се спасил от коварните сирени благодарение на предупреждението на Цирцея: запушил с восък ушите на своите спътници, а самият той се завързал здраво за мачтата. 

image

  На сирените били пресказано, че ще загинат когато някой пътник мине покрай острава им, без да се поддаде на изкушението. Затова, когато доплавал корабът на Одисей, те се хвърлили в морето и се превърнали в скали, или захвърлили перата си се удавили.

image

  Впрочем, сирените се споменават и в митовете за Аргонавтите, които минали невредими покрай острова, благодарение на вълшебната музика на Орфей.

image

 
Френският композитор Клод Дебюси е една от най-вдъхновяващите фигури в музиката на ХІХ и ХХ век. В произведенията си той пресъздава мислите и настроенията с една нова чувствителност.
Сред чудесните оркестрови ноктюрни на К.Дебюси има пиеса, която се нарича "Сирените". В нейната музика няма нищо зловещо,това е ярка пиеса-картина, в която звучи и необозримото пространство на морските далечини, и красотата на изумрудените води, и шумът на вълните, и звучащото над целия този очарователен пейзаж прекрасно пеене на сирените, изпълнявано от женски хор. В образа на сирените са  въплътени красотата и смъртта, възторгът и гибелта - една от вечните теми на изкуството. 


image

Не слушай ничий съвет освен полъха на вятъра, който ни разказва историите на света.
Клод Дебюси








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivoki - На о. Тасос има един залив наречен ...
16.03.2013 22:38
На о.Тасос има един залив наречен "Залива на нимфите" .Легендата казва, че там се е случила историята с Одисей.
цитирай
2. krysy - Възможно е...
17.03.2013 15:57
ivoki написа:
На о.Тасос има един залив наречен "Залива на нимфите" .Легендата казва, че там се е случила историята с Одисей.


Тъй както самите сирени, така и местата, където те са се подвизавали са митични. Затова за тяхно обиталище могат да претендират много места. Според едни легенди техният остров се намирал близо до Сицилия или край бреговете на Южна Италия, според други недалече от острова на Цирцея - Еея, който и до днес не може географски да бъде локализиран. Допускам, че на много от гръцките острова има подобна легенда, за която ти споменаваш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297346
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031