Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2013 11:11 - Жертвоприношения пред олтара на модата
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10444 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 22.03.2013 11:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   

image

  Суета, алчност и похот – именно тези три смъртни гряха, според историците на модата, са провокирали появата на най-спорните нейни стилове и направления.
  Във всички времена хората са искали да се откроят сред тълпата и са се стремили към себеизразяване.  Жените някога са постигали това и с цената на болката и дори заплаха за живота им...
  Учудващо е стадното безмислено увлечение по модата и толерантното отношение на обществото към женското самоиздевателство. Примери в това отношение има доста.

  1. Лотосовите стъпала

  През  X век в Китай бил установен стандартът за женска красота – «лотосови» стъпала. Всичко започнало от една наложница на императора, която имала уникален размер на крачетата си и поразявала със своите танци с миниатюрни обувчици във формата на лотос.  Вдъхновени от това, жените започнали да осакатяват стъпалата си, като чупели и подгъвали пръстите на краката.

image

    На малките момичета стягали краката с бинтове, като по този начин възпрепятствали техния растеж и нормално развитие. 

image

  Ограничените движения позволяла на такава красавица да има слуги и нищо да не прави. За мъжете да  обладават жена с «лотосови» стъпала било много престижно.

image

    Тази практика просъществувала дълго време, чак до 1950 година, когато била забранена със закон.

 

2. «Плешивото» лице

 

image

  През X–XI век в Европа промените в облеклото били в застой.  Модният стил практически не се променял. Производството на тъкани и дрехи било домашно и еднообразно. На знатните жени било необходимо да изпъкнат по някакъв начин, подчертавайки своя благороден статус.

image

  Тогава жените измислили да скубят космите на лицето  и да бръснат косите на челото си, за да изглежда то по-голямо и по-високо, а очите без ресници и вежди – по-благородни и божествени.

image

  Тази ежедневна мъчителна практика била прилагана чак до 1600 година.

 

3. Чопини


image

 На живеещите в Италия през XIV век им провървяло много. Венецианските търговци носели от Китай и Япония необичайни стоки, в това число дрехи и бувки. До появата на сандалите-пейки «гета» по улиците в калта хората ходели с галоши и сабо.

image

 Тогава съобразителни дизайнери измислили чопини – сандали на висока платформа. Тези  обувки били особено популярни сред куртизанките.
image

   И  италианските благороднички носели такива обувки, като се извисявали над простолюдието, повдигайки се минимум на 30 см. Придвижването било доста неудобно и болезнено, нужна била помощта на слугите, но ефектът бил голям.  Едва през XVII век чопини били заменени от обувки с високи токчета.


4. Атур


image

 През XV век жените на Бургундия, възмутени  от еднообразието в модата и липсата на макияж върху «плешивото» лице, въвели в употреба необичайни шапки.

image

   Атурът представлявал сложна рамка с един и или два конуса, покрити с коприна и украсени с камъни, воал, драпировка, която оптически удължава лицето, като го правела да изглежда загадъчно, аристократично и малко нелепо.


image

   Височина му (30–110 см) и тежестта (3–11 кг) никак не ги притеснявали, обратното – придавали на жените особено скръбен, но моден по онова време вид.

image

  Тези  шапчици просъществували повече от 100 години.

 

5. Перуките


image

 През XVII век във Франция станали модни перуките. Причинита за това е, че оплешивяващият Людовик XIV започнал да носи огромни къдрави изкуствени коси. image

   Всички придворни започнали да подражават на «краля-слънце». Перуките, особено дамските, били скъпо струващо удоволствие и представлявали доста сложни високи конструкции във формата на феерични прически, кораби, замъци. Посипвали ги с брашно, за да подчертаят благородството си, поради което, в тях се завъждали червеи и мишки.

image

   Да се сменя често перуката било финансово неизгодно, затова хората не се миели и сресвали по цели седмици, само се обливали с парфюми, и към милите зверчета на главата се присъединявали бълхи и въшки. Хигиената била спасена едва от френската революция 1789 година.

 6. Кринолинът

image

     Образът на преобърната чаша в дамска рокля станал популярен в Европа през XVIII век. Затова се наложил кринолинът, на френски  panier - «кошница». Той се правел от метални и дървени пръчки и от китови мустаци - балени.

image

   Дамите били във възторг, въпреки, че било много трудно да преминават през вратите, а в операта купували билети за две места – за себе си и за роклята.

image


 

 Кринолинът  бил опасна дреха, особено по време на бал. При леко бутване, дамата можела да падне на хлъзгавия под или на стълбата. А пламъкът на свещта или искра от камината можели да подпалят роклята. Но въпреки това кринолинът бил на мода 70 години.
image

 

7. Корсетът

image image

   Корсетите се използвали от жените векове наред. Но през  XIX век в Европа и Америка тази мода достигнала своя апогей, благодарение на всеобщото увлечение по тънката талия.

image

    На момичетата слагали корсети още от  7 годишна възраст.  Поради  продължителното стягане, вътрешните органи се доформирали, което водело до ранна смърт и чести аборти. Тази корсетна зависимост, въпреки обществените протести, оставала популярна до 20-те години на миналия век.

 

8. Турнюрът


image

   Когато тежките кринолини изживели врме си, на тяхно място в края на XIX век се появил турнюрът.  Смятало се неприлично жената да не е закръглена и пищна. И тук не минало без хитри изобретения. Върху турнюра, който представлявал възглавничка, се поставяла  драперия, дълга няколко метра. От това, разбира се, най-мноаго печелели текстилните производители. 
image

  Обикновеният народ не можел да си позволи такъв разкош.

image

     Днешната мода изисква само материални жертви, и то по желание.
     И в никакъв случай не се пренебрегва комфортът и удобството на жената.

image




Гласувай:
10



1. batogo - !!!:)))
22.03.2013 12:57
Безкрайни са проявите на себеНЕуважение...:))))))))))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297346
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031