Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2013 21:36 - Празникът Холи
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 14814 Коментари: 6 Гласове:
13

Последна промяна: 30.03.2013 23:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

   Празникът Холи е най-веселият и най-запомнящият се ден в Индия. Там го нарича още Пхагвах, а извън Индия е известен и като «Фестивал на цветовете». Името му не  е измислено случайно. През този ден боите наистина са изключително много - истинско буйство на цветовете. 

image

    В празничния ден индийците се посипват един друг с цветен прах или пудра и се обливат с оцветена вода. Впрочем, праховете са направени от лечебни аюрведически билки: ним, халди, билва и още много други. Така индийците съчетават  приятното с  полезното.

image 

   Смята се, че колкото повече човек е оцветен, т.е. посипван с прах и обливан с вода, толкова повече е благославян с добри думи. А на следващия ден по улиците могат да се видят и червено- зелени кучета, или розовожълти крави. 
image
 

   Корените на празника са далеч назад в миналото, и никой не помни откъде точно Холи води своето начало. Във връзка с това съществуват няколко версии.

image

    Според една от тях някога в Индия живял принц Прахлада, който ревностно се прекланял пред върховния индуистки бог Вишну. Бащата на принца - царят, имал сестра Холика, зла и завистлива жена. Но тя си имала една особеност – можела безопасно да влезе в огъня. И водена от злобата си, коварната Холика предложила на Прахлада в името на Вишну да мине заедно с нея през огъня. За всеобщо учудване, той останал невредим, а злата Холика изгоряла. 

 И ето в чест на победата на доброто над злото, индийците всяка година на този празник изгарят чучело на Холика. 

image 

   Според друга версия: веднъж богът на любовта Кама се опитал да попречи на медитацията на един от върховните индуистки богове - Шива. В гнева си, Шива за миг изпепелил Кама с третото си око, и от него останала само безтелесната му същност. Но малко по-късно Шива се смилил, и по молба на своята жена и жената на бог Кама, позволил на бога на любовта за три месеца всяка година да си възвръща тялото. 


image

Един от трите върховни индуистки богове - Шива

image 

    И през това време всичко започва да цъфти и да се радва. И хората също изразяват любовта си на този празник. За младите хора  Холи  е възможност да прекарат весело заедно, защото в делничните дни строгите индийски традиции забраняват това.

Разгарът на празника

image
 
image

image
image

image

 Буйното веселие отчасти се обяснява и с това, че на празника се поднася напитката «бханг». Това е мляко, смесено с различни подправки или мед, и задължителна добавка от листа или сок от коноп.

Бханг

image 

   Холи се провежда в деня на последното пълнолуние на месец март, и подготовката за него започва рано. От всички краища се носят дърва на мястото, където ще се изгори чучелото. При това голяма заслуга има онзи, който вземе чужди дърва без да иска разрешение за това.
   Огньовете се запалват  под грохота на барабаните и в мига, когато чучелото на злата Холика пламва, започва всеобщата веселба, танци и песни. 

image 

    Празникът свършва на следващия ден точно в 16 часа. Но споменът за радостните мигове, индийците ще пазят дълго в сърцата си - точно една година.  До следващия празник Холи.

image

 

  След година всичко се повтаря!    
 Тази година Холи дойде в Индия на 27 март.






Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pvdaskalov - Криси, как е възможно?
29.03.2013 01:27
Как е възможно в една и съща вечер да пуснем материали, отнасящи се за един и същи етнос? Нали нашите цигани са отколешна отломка на индусите? Може би съм уморен, но не разбрах кога е този празник, нито какво означава "холи". Ако е на английски - ясно, но на тамошния език? Малко ми прилича на нашия Великден, заради цветоусещането. И песента беше приятна. Лека нощ...
цитирай
2. marrta - Ама че интересно и чудесно поднесено
29.03.2013 08:23
не беше ми минавало през ум, че някъде хората се багрят като великденски яйца - холи значи. Те са цветохолици!:))
цитирай
3. pvdaskalov - Ай. как...
29.03.2013 09:55
Как ми хареса това "цветоХОЛИЦИ". Криси, трябва да се гордееш със своите приятели!
цитирай
4. krysy - pvdaskalov
29.03.2013 18:49
pvdaskalov написа:
но не разбрах кога е този празник, нито какво означава "холи". Ако е на английски - ясно, но на тамошния език? Малко ми прилича на нашия Великден, заради цветоусещането. И песента беше приятна. Лека нощ...


Пролетен празник, който се празнува в деня на последното пълнолуние на месец март. Тази година бе на 27 март.
Названието на празника, най-вероятно идва от Холика, злата мащеха, която се опитвала да унищожи принца - прочети още веднъж първата легенда. Холика сама е изгоряла в огъня, т.е. злото е унищожено. Или с други думи, хората се радват не само на настъпващата пролет, но и на унищожаването на злите сили. Подобни традиции има и в други култури - Пролетните карнавали в католическия свят (провеждани в доста градове в Европа), които имат корени още в средновековието, нашите кукерски игри...
цитирай
5. krysy - :)
29.03.2013 18:51
marrta написа:
не беше ми минавало през ум, че някъде хората се багрят като великденски яйца - холи значи. Те са цветохолици!:))

Чудесно сравнение! Много ми допадна.
Благодаря!

цитирай
6. etyna - Ех,
08.04.2013 13:15
че цветен празник!
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299778
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031