Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2013 19:00 - Зенобия - царицата воин на Палмира
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10360 Коментари: 2 Гласове:
21

Последна промяна: 16.07.2013 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


imageimageimage
  Зенобия Септимия (240—274) е втората съпруга на царя на Палмира Оденат II, който, признавайки се за васал на Римската империя през 258 година, получил от императора пост главнокомандващ на Изтока и бил изпратен срещу Сасанидите. След като разбил персите, Оденат приел титлата Август и присъединил към  царството си Палмира обширни територии от Сирия.
image
Луций Септимий Оденат
Lucius Septimius Odaenathus
Първи владетел на Палмирското царство 260  — 267 год

   След убийството му през 267 година, Зенобия поела управлението от името на малолетния им син Вабалат. Зенобия е била високо образована жена. Неин учител и наставник бил философът неоплатоник Лонгин, който бил и възпитател на сина й. По-късно го назначила за министър  и главен съветник по държавните дела. Той успял да  я убеди да провъзгласи независимостта си от Рим.
  След като император Галиен отказал да потвърди на сина й титлите, дадени на Оденат, Зенобия обявила независимост от Рим и за кратко време подчинила на своята власт цяла Сирия, източната част на Мала Азия и Египет.

image

  
По това време император Галиен бил убит, а наследилият го Клавдий II умрял от чума. Император станал Аврелиан.
  Но за всичко по ред...
  През III век един от най-красивиет градове на Изтока била  Палмира.

image

image

image
   
 
Разположен в края на сирийската пустиня между две велики империи - Римската и Персийската – този малък оазис процъфтявал като търгувал, защитавал пътищата на керваните и давал убежище на уморените пътници от различни страни. През Палмира преминавали най-важните търговски пътища към Финикия, Емеса, Дамаск, Египет и даже Индия и Китай. Но този прекрасен, разкошен град бил разгромен от римляните  само за една нощ – заради  неговата неподкупност.

image
image


   Още към 114 година Палмира станала провинция на Римската империя, макар и със значителна политическа  и икономическа свобода.
  През 260 година персийския цар Шапур I взел в плен римския император Валериан, екзекутирал  го, разгромил легионите му и окупирал голяма част от Римска Сирия. Персийските войски достигнали до стените на Палмира. Римляните се обърнали към  Оденат  с молба на всяка цена да задържи града. Той не само успял да разгроми персите, но и преследвал остатъците от войската им чак вратите на тяхнта столицата. В палмирската кавалерия редом с Оденат била и неговата жена Зенобия, която «Историята на императорите» описва като «най-благородната и красива от всички жени на Изтока».

imageimage

  В Зенобия течала арабска кръв, смесена с кръвта на много други  народи, в това число и арамейска. Самата Зенобия се смятала за потомка на Птолемеите и даже на  самата Клеопатра, макар да не са запазени доказателства за това. Но е известно със сигурност, че тя владеела египетски език и била поклонничка на египетската култура. Според някои източници майка й е била египтянка. image
image

  Като благодарност за разгрома на персите новият  римски император Галиен провъзгласил Оденат за вицеимператор на Изтока, т.е. втория човек в Римската империя. Оденат бил издигнат за командващ всички римски легиони в Азия. Той получил пълна власт над  Сирия, Арабия и даже Армения. Палмира станала важен град в Азия, столица на Близкия Изток.
  Но дружбата с римляните била краткотрайна. Авторитетът на владетеля на Палмира растял с всеки изминат ден, растяло и неговото могъщество. Рим вече не можел открито да го обяви за враг. Оставал стария изпитан способ — убийството. През 266 година Оденат и неговият по-голям син от предишния му брак били поканени в Емеса и предателски убити. По-малкият му син от Зенобия бил само на десет години и никой не го броял за наследник. Но римляните не предвидили това обстоятелство, че Зенобия била не само красавица, но и една от  най-умните и енергични жени на древността.
image
     Тя издигнала на престола малкия си син Вабалат и се обявила за царица на Изтока. Зенобия била умна жена, енергична, образована, храбра и много честолюбива. Тя решително отказала да признае Аврелиан за император и обявила Рим за враг. Военачалниците се заклели във вярност на прекрасната царица. На нейна страна преминала многобройната, известна с храбростта си, палмирска армия. Римските гарнизони светкавично напуснали сирийските градове. Зенобия привлякла  като съюзници персите и други източни  народи, и започнала завоевателна политика - палмирските войски нахлули отначало в Мала Азия, а после в Египет, завземайки Александрия.  
  Ненапразно Зенобия съпровождала мъжа си във всяка битка – тя доказала, че е  отличен воин. Съвременниците й  казвали, че «от двама мъже Зенобия е по-добрия мъж». В онова време това бил един от  най-добрите комплименти. В доислямския Изток присъствието на  жена на бойното поле се смятало за покровителство от боговете  и вдъхвало смелост у воините...
imageimage Царица  Зенобия
  Към 269 година, Зенобия разширила значително  своето царство. Сега владенията й се простирали от Египет на юг до  Босфора на север. По нейно време Палмира се украсила с разкошни сгради, в царския двор били поканени гръцки художници и учени.
imageimage   Michelangelo (Buonarroti) - Zenobia, Queen of Palmyra
   Но колкото и да била храбра Зенобия, окончателният изход от войната бил предрешен. Палмирският оазис не можел да обезпечи огромната армия с всичко необходимо  за водене на продължителна война. Палмирските съкровища  били недостатъчни, за да се изхранят  многобройните съюзници.
image          Изображение на царица Зенобия върху римски монети
            image  image
  
Да, впрочем, и съюзниците не винаги били верни и надеждни.  Римляните подкупили едни, други - подплашили, трети - разгромили. Обширната територия, завзета от Зенобия, била конгломерат от различни, често враждуващи помежду си държави, и верните на царицата отряди били пръснати на хиляди километри.
image image

   Военните победи и засилващото се влияние на Зенобия разтревожили Рим, и император Аврелиан решил да тръгне срещу нея.

image

Царица Зенобия мобилизира войските си преди решителното сражение с римския император при Емеса, (1752), Джовани Батиста Тиеполо.

     Войната била тежка и продължителна, но, в края на краищата, римските войски, предвождани от императора достигнали Палмира. Аврелиан изпратил на Зенобия писмо с предложение да се предаде  и с обещание да й прости и да се отнася почтително към нея.  Зенобия отговорила гордо и високомерно, че царица Клеопатра предпочела да умре, но не и да  живее с  «такива» почести.

image
Царица Зенобия пред император Аврелиан, 1717, Джовани Батиста Тиеполо, музей Прадо.

 
Тогава Аврелиан подложил Палмира на желязна обсада. Той залавял отрядите, изпратени  за помощ при персите и арменците, подкупил конните отряди на сарацините и арменците и успял да ги привлече на своя  страна.  Накрая той успял да  победи тази могъща жена. Когато Зенобия се опитала да избяга през нощта при персите, била заловена от изпратена по дирите й конница и предадена в ръцете на  Аврелиан.

imageimage
Никола Пусен. Царица Зенобия, намерена  на брега  на Аракс, 1634   Като установил мир в целия Изток, Аврелиан се върнал като победител в Рим,  отвеждайки  Зенобия със себе си заедно с другите пленници.
image
  По пътя  към Рим Зенобия изгубила сина си – Вабалат заболял и починал.По време на триумфа на императора, Зенобия, окована в златни вериги, вървяла  пред колесницата на императора. Тя изнемогвала под тежестта на множеството украшения с огромни скъпоценни камъни, но  вървяла гордо, с високо вдигната глава.
image

imageimage
Colombel - Zenobia, Queen of Palmyra
imageimage
   Отговаряйки на онези, които го упрекнали за това, че той, толкова  храбър  мъж, водел на своя триумф една жена, като някой  пълководец, Аврелиан в писмо до римския сенат и народ се изказал така  за нея: «Наистина, онези, които ме упрекват, не биха намерили достатъчно похвали, ако знаеха, каква жена е тя, колко е умна, колко  е непреклонна  в своите решения, колко е взискателна към войниците си, колко е щедра, когато е необходимо, колко е сурова, когато е нужна строгост».
imageimage
Херберт Шмалц. Царица Зенобия се прощава с Палмира.
  Аврелиан запазил живота на Зенобия и й подарил имение в околностите на Рим край Тибур (съвр. Тиволи). Зенобия отново се омъжила за един от римските сенатори. И макар да  живяла кратко, потомците й останали в Италия и били доста известни.
  Едва съвзела се  от поражението, Палмира въстанала отново. Привържениците на царицата завзели властта и издигнали на трона бащата на Зенобия - Антиох. Аврелиан се върнал и за втори път превзел  Палмира, сравнил със земята  градските стени, разрушил част от храмовете и напълно разграбил града. Всички съкровища на храмовете били откарани  в Рим и предадени в  храма на бог Юпитер.

image
   
  Една част от жителите на  града били избити, друга -  отведени в робство и Палмира опустяла. Градът никога не възвърнал предишното си величие. От него останали само  руините на внушителни древни постройки - храмове, театри, базар, триумфални арки и колонади.

image

image
Легендарната Царица Зенобия-Зубейда бен Захайя бет Ярхайя
Интересни факти

  • Името на Зенобия на латински е Iulia Aurelia Zenobia Septimia. Името на Зенобия на арабски е al-Zabba’ bint ‘Amr ibn al-Zarib ibn Hassan ibn Adhinat ibn al-Samida.
  • До началото на XX века името на царицата се изписвало като Зеновия. 
  • В чест на Зенобия е наречен астероид (840) Зенобия, открит през 1916 година.



Гласувай:
22



1. анонимен - Била съм в Палмира.
19.07.2013 18:14
Невероятно усещане!
цитирай
2. hinki - :)
10.09.2013 23:23
Много интересен разказ.
Благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307046
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930