Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 18:04 - Мадонари - изкуството на уличните художници
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 9384 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Обемните рисунки върху асфалта,  е едно от направленията на стрийт арта. Като се използва определен ъгъл на рисуване и перспектива се създава илюзия за обем, благодарение на което рисунките сякаш оживяват...

image 
   Уличната живопис е известна в Европа близо от 500 години. Това изкуство се е зародило в Италия заедно с карнавалите и празничните религиозни шествия. Улиците трябвало да се украсяват, а тъй като електрическите гирлянди още не били изобретени, художниците изрисували улиците с подобаваща украса.  Появила се професията - улични художници, които пътували от град на град и рисували по площади и улици.

image

   Най-често рисували христиански сюжети от Библията и Мадоната - Божията майка. Затова и изкуството на уличната живопис и днес се нарича "мадонари", в превод от италиански език - "художник, който рисува Мадоната".

image

  Някога мадонари  рисували не с цветни тебешири, а с оцветени стърготини, разноцветен пясък и цветя.  Тази техника до сега се е запазила в католическите страни —  Италия, Испания, в Централна и Южна Америка. Останали са свидетелства, че тези картини са били много популярни сред народа. Понякога в този жанр рисували и истински майстори. Известно е, че по този начин се изхранвал Ел Греко, пътешествайки от Италия към Испания.

image

       Постепенно мадонари започва да изчезва от улиците на италианските градове, и като че ли тяхното изкуство било забравено завинаги.
   Преди 50 години се извършва истински преврат в изкуството "мадонари" - хиляди млади художници и студенти от цял свят, преди всичко от Америка и Италия - излизат на улицата с тебешири,  специално произведени за целта в стотици оттенъци.

image     През 1972 година в градчето Грацие ди Куртаноне, Италия се провежда първият фестивал на уличната живопис и при това с такъв успех, че оттогава се провежда ежегодно и е един от най-престижните. Следват фестивали в Германия, Холандия, Франция, САЩ и Канада, и даже в Австралия и Нова Зеландия. Географията на уличната живопис продължава да си разширява — конкурси и фестивали се провеждат в Тайван, в Хонконг, Истанбул. image

     Картините на асфалта стават все по-сложни и  често една рисунка художникът рисува няколко дни, даже и седмица.

image

   image

    Последната  мода в уличната живопис са триизмерните картини,  в духа на компютърната  3D-стилистика. По оживените централни улици на Лондон, Париж, Кьолн, Амстердам и Барселона такива картини вече не са рядкост...

image

    Идеята не е нова - отдавна е известно, че ако по определен начин се изменят пропорциите на рисунката върху асфалта и умело се поставят сенките, то от височината на човешки ръст рисунката става необикновено обемна.


imageimage

  С какво привлича уличната живопис? Първо, с демократизма си - улицата, а не ателието, галерията или музея. Второ, дава уникална възможност на човек, който е далеч от изкуството, да  наблюдава непосредствено процеса на създаване на произведението. Трето - със своята краткотрайност.

image

image

image
Същата рисунка гледана от друг ъгъл.image

     Днес художниците мадонари се ползват с огромна популярност. Най-необичайното свойство на обемните рисунки върху асфалт е, че може да се направи снимка, на която човек, застанал на определено място, може да стане част от композицията.

image

 image

image

Момчето отляво е нарисувано...    

image

   И маркучът е нарисуван! И водата! Мъжът просто държи свити ръцете си над рисунката.

image

image

 

image
източник http://www.vokrugsveta.ru/vs/article/6107/




Гласувай:
17



1. juliet - Поздрави
07.09.2013 18:41
за интересния постинг!:)
цитирай
2. hloris - Мерси:)
08.09.2013 11:07
цяло изкуство си,истински шедьоври,създадени на асфалта:)
цитирай
3. troia - Аз
08.09.2013 14:57
не съм от най-редовните ти читатели, но никога няма да те махна от любими. Винаги като вляза при теб научавам нещо интересно или виждам нещо красиво. Поздрави!
цитирай
4. pvdaskalov - Удоволствието, което...
15.09.2013 00:04
... ми достави този постинг е огромно. Особено "обемните" рисунки.
Поздрави от Пи-Ер
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300273
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031