Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2013 21:11 - Измерване на глупостта
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 7238 Коментари: 4 Гласове:
35

Последна промяна: 10.09.2013 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Две неща са безгранични - вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.   А.Айнщайн

image

«Земята си има граници, човешката глупост е безгранична», – писал Гюстав Флобер,

   Той забелязвал глупостта навсякъде, дори и в съчиненията на Волтер. В последните години от живота си се увлякъл по съставяне на «Енциклопедия на глупостта», включвайки в нея хиляди примери. Но не успял да я довърши, защото неочаквано починал на 58 години, както някои предполагат, поради крайно разочарование от хората.

image

   Изглежда, обичайните средства за разкриване на ума, като тестовете за установяване на  IQ (коефициент на интелигентност), изобщо не могат да обяснят алогичното и ирационално поведение на хората, което толкова е дразнело Флобер. Човек може да бъде много умен и много глупав едновременно. Защо умни хора вземат глупави решения? Това е причина за много наши беди и нещастия. Резултатите от най-новите изследвания може би ще помогнат обществото да се избави от много грешки.
  Фактът, че умът и глупостта са противоположните точки на скалата на интелекта, хората осъзнават доста късно. Еразъм Ротердамски, теолог от епохата на Възраждането, смятал  глупостта (на латитнски – stultitia) за отделно понятие. По думите на Матейс ван Боксел, холандски историк, едва към средата на XVIII век глупостта започнала да се счита за недостатък на ума.  Това е епохата на Просвещението, когато умът се оказал на почит. Утвърдила се идеята, че всеки човек е господар на съдбата си.
   Количествено умствените способности на хората днес се определят чрез измерване на IQ. Смята се, че този  коефициент позволява реално да се предскаже нашия успех в учението и в кариерата.   Върху коефициента на интелигентност влияят различни фактори. Около една трета зависи от обкръжението и обстановката през детството: къде се учи детето и как се храни. Около  40% – от гените.

image Интелектуална пустиня

     Една интересна теория, принадлежаща на Джералд Крабтри - учен от Станфордския университет, търси причините за явлението „глупост" в така наречения „еволюционен дрифт". Според нея дистанцирането на човечеството от природата и изолирането му от влиянието на естествените еволюционни фактори е довело до най-грубо казано масовото „изглупяване" на Homo Sapiens, на което сме свидетели днес.(Trends in Genetics, т. 29, с. 1)

   В предцивилизационните общества хората с по-ниско ниво на интелигентност са имали по-ниски шансове за оцеляване и респективно техните генотипи просто са отпаднали в процеса на еволюция. Днес обаче конформисткият и колаборационен характер на съвременното човешко общество позволява тези по-неспособни (т.е. по-глупави) индивиди да преживеят един вид „на гърба" на по-интелигентните представители на вида ни. 

image


   Много колеги на Крабтри обаче отхвърлят неговите разсъждения и дори ги определят като ненаучни. Те намират противоречие в методите за измерване на интелигентността, които той използва. Вече споменатите IQ тестове например въпреки популярността си са доказано неточни в това отношение - съществуват редица примери за хора с нисък резултат (от порядъка на 80 точки да речем), които въпреки това говорят по няколко езика.
  Неотдавнашните изследвания, показват, че коефициентът на интелигентност не измерва всички негови аспекти. Резултатите от IQ теста се изкривяват от такива фактори като дислексия, образование, култура.

Рационалният интелект  

 

   Очевидно, за да може да се оцени човешкия интелект в цялост, е нужна по-точна система за измерване от масово прилаганите в момента IQ тестове. Учените вече работят усилено върху разработването на такава система и засега работното й наименование е RQ (rationality quotient) т.е. „Тест за рационалност". Един от най-обещаващите проекти в това отношение е дело на Кейт Станович от Университета в Торонто.
    RQ тестовете ще са ключови например за определянето на така наречената „способност за оценка на риска", т.е. доколко умеем правилно да преценяваме изхода от различни вероятности.
   В общия случай високият IQ резултат не е непременно гаранция за интелигентност.. Според Дилан Евънс - учен, изучаващ връзката между интелект и емоции, „Съществуват много интелигенти хора, които са чисто и просто глупави".    

     Именно неспособността правилно да се оценяват фактите и да се вземат правилни решения толкова са дразнели Флобер. За разлика от френския писател, учените се стремят да не употребяват думата «глупост» като термин. По думите на Бедели, това е ненаучно. Обаче тезата на Флобер за това, че даже най-светлите умове понякога действат съвсем алогично, привлича все повече внимание. «Има умни идиоти», – казва Дилан Еванс, автор на книги, психолог, изучаващ емоциите и интелекта. 

image   

  

  
   Коефициентът за рационалност ще позволи да се определи способността ни да оценяваме степента на опасност или риск.   Недооценявайки рисковете, човек взема погрешни решения, без да забележи това.
  От какво зависи дали е висок или нисък RQ на даден човек? Станович изяснява, че, за разлика от коефициента за интелигентност, RQ зависи не от гените или от храненето в детството, а от така нареченото метамислене, способността да се преценява достоверността на информацията, която притежаваме.   Високо рационалните хора са усвоили методи, които им позволяват  по-точно да преценяват своите способности. Един от тези методи е да се отговори на въпроса интуитивно, а после, преди да се вземе окончателното решение, да се обмисли и противоположен вариант на отговора. Това упражнение позволява да се тренира осъзнаването, че ти далеч не всичко знаеш.
  Но даже хора, по природа с висок RQ, при някои обстоятелства вземат погрешни решения. «Понякога се налага един умен човек да действа ирационално под натиска на околните», – казва Ферел.
 Всеки човек от собствен опит знае, че най-често погрешни решения се вземат под влиянието на емоциите. 

 

image

    Не е ясно дали ще бъде завършено от някого започнатото от Флобер изследване на глупостта.
  
Вече самото осъзнаване на собствената глупост ни прави по-умни, по-рационални. Еразъм Ротердамски и други мислители от епохата на Възраждането разбирали, че глупостта може да управлява света. В края на книгата си «Възхвала на глупостта» Еразъм написал: «Глупостта господства и във мен».

image

 



Източник: scsf.ru.







Гласувай:
35



1. marrta - Неизмерима величина, разширява се като вселената, може да завлече и погълне всичко...много е лакома
10.09.2013 21:33
Самото осъзнаване на собствената глупост е вече мъдрост.
цитирай
2. troia - Моят дядо
11.09.2013 20:44
е казвал, че на 10 умни глави трябва да има една проста, която да им дава акъл, защото простите хора по-бързо се ориентират в живота.:))
цитирай
3. batogo - !!!:)))
13.09.2013 12:15
Умният разбира причините, глупакът се бори с последствията... Поздрав за постинга!
цитирай
4. pvdaskalov - Имам приятел - компютърен специалист...
15.09.2013 00:15
... който признаваше пред мен - много отдавна, че бил толкова мързелив, че намирал най-лесните решения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306904
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930