Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2013 19:48 - Музата на Ботичели
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 12744 Коментари: 11 Гласове:
27

Последна промяна: 30.12.2013 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


Музата на Ботичели – Симонета Веспучи
   Три красиви, но трагични истории за любовта ни е завещала ренесансова Италия. "Любовта, що движи слънцето и другите звезди" - споделя Данте, написал "Божествена комедия" само за да възпее своята Беатриче. "От светлите предутринни лъчи небето с нова радост засиява – че то сияе с нейните очи. " - възкликва Петрарка, прекланящ се пред своя "ангел със златни къдрици" - Лаура. За третата история се знае малко, защото тя никога не е била изразена със силата на словото. Дори нещо повече, "обектът на стpастта" - Симонета Веспучи - така и не разбрала, кой е човекът, пpославил я във вековете, който превърнал нейния нежен одухотворен лик в един от най-пленителните женски образи на всички времена. Тази Симонета - вълшебна като мечта, загадъчна и прекрасна - рисувал на своите картини най-своебразният художник от Ренесансовата епоха - Сандро Ботичели.
Музата на Ботичели – Симонета Веспучи

  Истинското му име било Алесандро да Мариано ди Ванни ди Амедео Филипели. Бащата на Алесандро починал още когато бъдещия художник бил съвсем малък. Затова го отгледал брат му Антонио - весел и добродушен, който обичал да си похапва и пийва. Затова приятелите му го наричали Ботичело - "бъчвата", а малкият му брат - слабият и строен като топола Сандро - Ботичели, "от рода на бъчвите". Шеговитото прозвище, забавно поради това, че изобщо не подхождало нито на фигурата, нито на характера на Алесандро, бързо се запомнило и постепенно заменило фамилното му име, още в годините когато  се учел на живопис. 
File:Sandro Botticelli self-portrait.jpg
  Сандро Ботичели Автопортрет. Фрагмент от фреската "Поклонението на влъхвите" 1475 г., галерия Уфици Флоренция 
  За младостта на Ботичели се знае много малко. Той бил затворен и мечтателен младеж. Още в ранните му творби се проявила меланхолията на бъдещия гений - Ботичели никога не рисувал щастливи и усмихнати лица. Героините му излъчвали светла, пленителна тъга, която им придавала особено очарование.
   Това било доста странно, тъй като младежките години на Сандро съвпаднали с разцвета и могъществото на Флоренция. По онова време Медичите, фактически управници на града, го превърнали в "царство на музите и изкуствата", кралство на празниците и развлеченията. Във Флоренция се редували безкрайни пирове, конни надбягвания, ловни състезания и карнавали, "златната младеж" се състезавала в конкурси за най-добро оръжие и дрехи, по остроумие и стихоплетство. Лоренцо Великолепни, двадесетгодишният "баща на града", сам пишел стихове, отлично познавал античната и съвременната литература, покровителствал науката, философията и изкуствата - живопис, поезия, скулптура. Именно той поканил във Флоренция Леонардо да Винчи, той първи оценил таланта на младия Микеланджело.

Файл:Lorenzo de Medici.jpg Лоренцо Медичи, Велоколепния
  Самият той - некрасив, слаб, дребен - никога не участвал в състезанията.   Но затова пък по-малкият му брат Джулиано, с чиято сила, ловкост и красота се гордеела цяла Флоренция, блестял на турнирите и баловете, покорявайки със своята елегантност, гордата си осанка и рицарска храброст. За Джулиано пишели стихове и поеми, придворните художници го представяли в образи на антични герои. От него били очаровани всички флорентински дами - от знатните до обикновените гражданки. Впрочем, и едните и другите знаели, че нямат никакъв шанс да спечелят благосклонносттта на принца - сърцето на  Джулиано било отдадено на Прекрасната Симонета.
   (296x465, 20Kb)
Сандро Ботичели Портрет на Джулиано Медичи 1478-82 г.,Национална галерия по изкуствата, Вашингтон
Сандро Ботичели Портрет на Джулиано Медичи 1478 г..


   В Симонета били влюбени всички. От времето когато Марко Веспучи довел своята нежна жена някъде от север, тя се превърнала в царицата на всички празненства в града, призната "богиня на любовта и пролетта". Меката и нежна красота на Симонета буквално омагьосвала. Разкошни коси се спускали като течно злато около тялото й, а когато ги прибирала в прическа образували ореол около главата. Тънките й ръце, дългата шия, малката гръд били признати за еталон във Флоренция, Художниците често я рисували, но не могли да предадат  истинската й прелест. Никой от живописците не успял да пресъздаде нейната усмивка - леко учудена, тъжна, пълна с нежност и печал.
   (325x440, 27Kb)
Сандро Ботичели, Портрет на младо момиче (Симонета Веспучи) 1475-80 г

   Симонета знаела каква власт има нейната красота. В краката и били двамата Медичи - всемогъщият Лоренцо и красавецът Джулиано, посвещавали и стихове и поеми, боготворели я. Но тя знаела, че това няма да продължи дълго.  "Флорентинската Венера" била "охтичава", и с всеки изминат ден здравето й се влошавало все повече.
   Единствената утеха на Симонета била нейната романтична привързаност към Джулиано. "Прекрасният принц" блестял заради нея в състезания  и турнири, а придворните поети посвещавали химни на "романтичната любов на Марс и Венера". "Те ще бъдат винаги заедно, винаги ръка за ръка...".
Пророчеството се оказало трагично. Симонета умряла на 23 април 1476 година, едва на 23години. А след две година, на същия  ден, смъртта покосила и Джулиано Медичи - 25-годишният принц станал жертва на заговорници, които се опитвали да завземат властта във Флоренция.


Сандро Ботичели Венера и Марс 1483 г.
 (488x446, 55Kb)
Сандро Ботичели , Венера - фрагмент от картината 1483 г.

  Тези две трагедии поразили като гръм Флоренция, и Симонета и Джулиано станали герои на легенди. Но най-много от всички бил потресен Боттичели. Симонета, която дори не забелязвала скромния художник, станала за него идеал за красота, а смъртта й само добавила липсващите щрихи в образа, създаден от въображението на Алесандро.

 (446x544, 47Kb)
   Отсега нататък от неговите картини изчезнали неизразителните женски лица. От тях тъжна и леко учудена гледала  вече Симонета. Тя станала Венера в "Раждането на Венера" - крехка, нежна, грациозна, току що сътворена от слънчевата светлина, пяната на вълните, диханието на вятъра и аромата на цветята. Тя била Флора - тъжна, замислена, сякаш дошла от другия свят. Мадоните, Светиците, Грациите гледали от картините на Сандро с нейните  очи, усмихвали се с нейната мека очарователна усмивка. Златистите й коси се сипели по раменете им, а кротката им покорност пред съдбата ги правела трогателни и беззащитни.

File:Botticelli-primavera.jpg
Сандро Ботичели, Пролет (Primavera) 1482 г., галерия Уфици

  Като че ли Ботичели в мига на завършването на картината "Пролет" бил обзет изцяло от святата вяра в това, че красотата ще спаси света. И тази мисъл, изказана от Достоевски през XIX век, ще затвърди вечната жизненост на това твърдение.
Изкуствоведите спорят помежду си до днес, едни смятат, че Симонета е  самата Пролет, други – че е в образа на Флора, а трети – че всички женски образи пресъздават Симонета. Само в едно те са единодушни - че в образа на Меркурий Ботичели е изобразил Джулиано Медичи.
File:Botticelli Sandro Primavera dt1.jpg

Фрагмент от картината - Пролет

 (330x467, 52Kb)     (202x699, 26Kb)

Фрагмент от картината - Флора                                                                                                          Фрагмент от картината - Меркурий


 
File:Sandro Botticelli - La nascita di Venere - Google Art Project - edited.jpg

Сандро Ботичели, Раждането на Венера 1485 г.

   В «Раждането» Сандро Ботичели е нарисувал Афродита Урания - небесната Венера, дъщерята на Уран, родена от морето. Литературните източници за пресътворяването на образа й били произведенията на Полициано, Вергилий и Омир. На картината е пресъздадено не самото раждане на богинята, а последващия момент - вече родената Афродитa  достига брега, където я посреща една от грациите.
Ботичели завършил «Раждането на Венера» през 1485 година,  9 години след смъртта на Симонета.

File:Sandro Botticelli - Madonna and Child, c. 1470.jpg

Мадоната с Младенеца, 1470, Национална галерия Вашингтон

File:Sandro Botticelli - The Virgin and Child Enthroned (Bardi Altarpiece) - WGA2722.jpg
Мадоната  с Младенеца на трона, 1484, Берлинска картинна галерия

File:Sandro Botticelli 065 E4.jpg

Сандро Ботичели, Мадоната с книгата 1483 г.

File:Sandro Botticelli - Mary with the Child and Singing Angels - Google Art Project.jpg
Мадоната с Младенеца и ангелите, 1477, Берлинска картинна галерия

File:Botticelli, madonna della melagrana 01.jpg


Сандро Ботичели «Мадоната с нара 1487 г., галерия УфициFile:Magnificatio.png«Мадона  Магнификата», 1483, галерия Уфици

  Краткото време, през което Симонета живяла във  Флоренция, било финала на "златния век" на града. Със смъртта на  Симонета и последвалата скоро след това гибел на Джулиано се променил самият дух на епохата и започнал залеза на флорентинския Ренесанс.
  Ботичели умрял на 65 години, и бил забравен  за дълги три века. Едва през XIX век
прерафаелитите открили за света очарованието на неговите картини, техният тънък лиризъм и хармония. "Поетът с четката", "първият художник на впечатлението" бил най-после оценен по достойнство и даже станал модерен. Хората  просто се влюбили в творчеството му - в плавността на линиите, меките тонове, в нежността, човечността и одухотвореността на неговото изкуство. Но повече от всичко завладява  неизразимо прекрасното и печално женско лице - лицето на Симонета Веспучи.

Фреските на Ботичели в Сикстинската капела - детайли от стенописа "Животът на Мойсей"
File:Sandro Botticelli 034.jpg

File:Sandro Botticelli 035.jpgГласувай:
27
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. krysy - Роникс,
30.12.2013 21:27
ronix написа:
Коя е съпровождащата музика?
Благодаря за информация!

Музиката е от епохата на Ренесанса, музикалното изпълнение е на лютня - старинен музикален инструмент.
Качвам клип с подобно изпълнение
цитирай
2. анонимен - Благодарности за невероятния п...
31.12.2013 07:54
Благодарности за невероятния постинг. Прочетох с огромен интерес.
Щастлива Нова година!
цитирай
3. krysy - Благодаря, Куш!
31.12.2013 09:24
kushel написа:
Благодарности за невероятния постинг. Прочетох с огромен интерес.
Щастлива Нова година!

Щастлива и успешна Нова година и за теб, и за семейството ти!
цитирай
4. tili - Благодаря за удоволствието!
31.12.2013 10:14
Здрава и успешна Нова година!
цитирай
5. joysii - Много неща от Вашия постинг ми бяха ...
31.12.2013 12:00
Много неща от Вашия постинг ми бяха известни, но е удоволствие да се прочете отново всичко, поднесено синтезирано и въздействащо.
Поздрави. Щастлива Нова година!
цитирай
6. krysy - Тили, благодаря!
31.12.2013 13:08
tili написа:
Здрава и успешна Нова година!


Щастлива Нова година!
цитирай
7. krysy - Тили, благодаря!
31.12.2013 13:08
tili написа:
Здрава и успешна Нова година!


Щастлива Нова година!
цитирай
8. krysy - joysii, благодаря за хубавите думи!
31.12.2013 13:10
Пожелавам Ви здраве, радости успех през Новата година!
цитирай
9. troia - Много
01.01.2014 15:49
интересен постинг.
Щастлива и весела да е новата година за теб и твоето семейство!
цитирай
10. krysy - troia , благодаря ти!
01.01.2014 23:06
troia написа:
интересен постинг.
Щастлива и весела да е новата година за теб и твоето семейство!

цитирай
11. litatru - :) Здравейте!
27.06.2015 15:30
Харесва ми, че споделяте с нас интересни събития от отминали епохи!
Поздравление и за вълшебната мелодия!
Поздрави - Литатру!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 1410599
Постинги: 210
Коментари: 687
Гласове: 2859
Архив
Календар
«  Юни, 2017  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930