Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 14:55 - Преклонение пред Йеронимус Бош
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 31642 Коментари: 24 Гласове:
10

Последна промяна: 05.08.2009 15:01


Йеронимус Бош (2.10.1453 - 9.08.1516 г.), чието истинско име е Йеронимус ван Акен е велик нидерландски (брабантски) художник.

image  image

image  image
Като виден представител на ранния Северен Ренесанс, той съчетал средновековната фантастика в многофигурните си композиции с гротескни демонични образи, родени от безграничното му въображение, както и с фолклорно-сатирични и нравоучителни тенденции и реалистични новости, необикновени за изкуството от това време.

image  image  image

image  image  image
Повечето от картините му изобразявали греховете и моралните падения на хората. За тази цел, художникът използвал образи на демони, полухора, полуживотни и машини, за да пробуди чувството на страх и обърканост и за да изобрази човешкия облик на злото.

image  image  image

image  image  image
Картините му съдържали множество детайлни, символни фигури, някои от които били взаимствани от иконографията. Поетическите пейзажни фонове, смелите жизнени наблюдения, точно изобразените човешки типове и битови сцени, подготвили почвата за формиране на нидерландския битов жанр. Иронията и гротескно-сатиричните форми оказали силно влияние върху творчеството на Питер Брьогел-Стария и други нидерландски художници.

image  image
Стилът на Бош бил уникален, не приличал на стила на съвременниците му Ян ван Ейк и Рогир ван дер Вейден и нямал аналог в нидерландската живопис. Още приживе славата му се разпространила извън пределите на родния му град Хертогенбос. Всъщност Бош прекарал по-голямата част от живота си в този град, разположен в херцогство Брабант, днес в южната част на Нидерландия.

image  image

image
През 1463 г. в града избухнал пожар, на който 13-годишният тогава Бош станал свидетел и при който изгорели над 4000 сгради. Предполага се, че пожарът породил по-нататъшния му интерес към Ада. През 1488 г., когато вече бил утвърден като художник, той се присъединил към „Братството на нашата Дама“ - консервативна религиозна група, в която само от Хертогенбос имало 40 члена и около 7000 - от цяла Европа. Бош създал няколко триптиха върху съединени дървени плоскости.

Триптих: "Градината на земните удоволствия"

image  image  image

image
  Най-известният от тях бил „Градината на земните удоволствия“. Лявото крило на този триптих изобразявал Рая с Адам и Ева и множество чудновати животни, средното - земните удоволствия с много голи фигури и чудновати плодове и птици, а дясното - Ада с ужасяващи наказания за грешниците. Когато двете крила са затворени, от външната им страна било изобразено сътворението на света.

Триптих: "Изкушението на Свети Антоний"

image  image  image

image
Други известни триптихи били: "Изкушението на Свети Антоний" и "Колата със сеното". Повърхността на тези картини била груба. Това контрастирало с традиционния фламандски стил на рисуване, където гладката повърхност се опитвала да прикрие факта, че картината е човешко дело.

Триптих: "Колата със сеното"

image  image  image

image
Към края на живота си, Бош сменил стила си и създал картини с малък брой големи фигури. Художникът никога не датирал картините си и се подписал само на някои от тях. Днес са се запазили само 25 негови творби. След смъртта му, испанският крал Филип II купил много от картините на майстора, които днес се намират в музея Прадо в Мадрид. Освен цитираните произведения, други по-известни творби на Бош са "Корабът на глупаците", "Операция от глупост", "Седемте смъртни гряха", "Завръщането на блудния син" и др.

Триптих: "Страшният съд"

image  image  image

Детайли:

image  image  image  image
Днес, творчеството на Йеронимус Бош изглежда странно съвременно. Четири века след смъртта му, влиянието му се проявило неочаквано при експресионистите, а по-късно - и при сюрреалистите. Някои художници-сюрреалисти (Салвадор Дали, Макс Ернст), повлияни от Бош, са рисували също "Изкушението на Свети Антоний".







Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tili - Перфектно!
05.08.2009 17:34
Точна информация, разкошен и дори разточителен подбор на творби. Who could ask for more! Бсяко нещо което ми хрумва в главата го виждам отразено в следващия пасаж. Да, малките холандци са родени от косъмчетата на четката на Иеронимус Бош. Любим и мъдър гений, представен по великолепен начин! Поздравления!!!
цитирай
2. анонимен - !
05.08.2009 18:23
Тили , знаеш ли защо се казват Малките холандци ?
цитирай
3. martiniki - ...интерес към ада...
05.08.2009 18:55
има нещо в неговите платна, може би точно това нездраво любопитство, което ме държи на разстояние, не го допускам твърде, има нещо кошмарно в неговите картини, не ме е вдъхновявал, но имам приятелка, която е писала, инспирирана от творбите му

...

Изронени тела
сякаш вътък
на катранено пукаща плът
по въжета от смрад
като в пъкъл
пропълзя
прекатурен денят
Обладава черупчесто
време
то издува корем
и в бокал
със води
от вина осолени
пръква сетен отрок
непознал
светлината на горния свят
сгромолясан
като в люлка
във долна земя
от плача му
до жал изкорубен
се извива на жили
греха.
И душите
от срам оцелели
се простират в трапеза-
зърна
от смеха
незаченат,
нелюбен, безсилен
на талази
кънтят
в пропастта.

Диляна Тинева


Поздравления за добрата публикация!
цитирай
4. sphinx - 1. tili
05.08.2009 22:36
Благодаря за суперлативния коментар!!! Радостен съм да чуя толкова добри думи от един художник!!!
цитирай
5. sphinx - 2. gen
05.08.2009 22:38
Любопитно ми е да разбера "защо?". Дано tili прочете въпроса ти и му отговори!
цитирай
6. sphinx - 3. martiniki
05.08.2009 22:46
Наистина някои от картините на Бош са демонични, направо - кошмарни, но мисля, че това е направено с цел. Според мен, в платната му са закодирани множество послания.
Много ме впечатли стихотворението на приятелката ти. Докато го четях, имах чувството, че гледам картина на Бош, нарисувана с думи!!!
Благодаря за поздравленията! :)
цитирай
7. tili - gen, надявам се да не очакваш от мен точна
06.08.2009 02:11
дефиниция на понятието " малки холандци". Във всички случаи не е заради формАта на платната им или за "малкото" им майсторство като художници. Напротив, точно при тях се стига до голяма виртуозност на изображението, особено в натюрмотите, пейзажите и жанровите сцени, които до началото на 17 век почти не са били обект на самостоятелно изобразяване. Малките холандци са малки, защото се занимават с теми, които не влизат в обхвата на "голямото" изкуство, разработващо предимно библейски сюжети за църквите, митологични сцени за кралските дворци и официални индивидуални и групови портрети.Т.е. - за обществена поръчка. С нарастване на благосъстоянието на морска и търговска Нидерландия, все повече се налага нуждата от предмети на разкоша, подчертаващи заможността на частния дом, на богатия собственик. Така се появява това изкуство на по-камерните форми, изпълнено с голямо майсторство. Създава се типичният нидерландски пейзаж с нисък хоризонт, богато разработено облачно небе, типични местни, а не антични архитектурни елементи. Жанровите картини отразяват ежедневния бит на заможния бюргер в цялото му многообразие. От сутрешния тоалет до вечерните гуляи с целия присъщ битовизъм на епохата. Изящните натюрморти отварят широки възможности за реалистично изобразяване на различни повърхности, материи и текстури - от плодовете, месото,рибата, козината и перата на дивеча, през кадифето и броката на драпериите, кристала, виното и среброто до светлината от прозореца, отразена в окото на муха, кацнала на зърно от грозде. В тези картини са закодирани и много символи от бита, които са изгубили вече за нас своето значение. Например - по изображението само на морски дарове и плодове, може да се разпознае петъчната трапеза, която е постна задължително, защото това е денят на Разпятието. Тези и много други са отликите между малките и големите холандци. Рембранд рисува Вирсавия, Терборх - поднасянето на чаша лимонада. Наглед - битови сцени, но в първата е изобразена жената на цар Давид, майката на Соломон, която се къпе на покрива на къщата си. Образованият човек знае, че става дума за прародителите на Исус Спасителя, за когото е предречено, че ще произлезе от давидовия род и сюжетът придобива цялата тежест на историческото си значение за човечеството. При Терборх наблюдаваме просто една битова ежедневна сцена, без особено значение за света, освен за този който е платил, за да остави спомен за собствената си обикновена личност за поколението си.
Малки са заради сюжетите и предназначението на творбите си, но са големи като майстори на живописта. Създатели на нови жанрове без които не можем да си представим по-нататъшното развитие на изобразителното изкуство.
цитирай
8. martiniki - така, е -
06.08.2009 07:46
безспорно е гениален творецм, щом /ми/ въздейства така, значи целта е постигната

поздрав!
цитирай
9. sphinx - 7. tili
06.08.2009 09:49
Боже мили!!! Не знам дали gen ще остане доволен от този "малък" научен труд, но аз съм направо зашеметен!!! :) Научих нещо ново и съм дълбоко благодарен!!! Лек ден! :)))
цитирай
10. sphinx - 8. martiniki
06.08.2009 09:57
Дааа, гениалността му не подлежи на съмнение! А колкото до въздействието на творбите му, сигурно е различно за всеки човек! Но няма съмнение, че въздейства!!!
Успех във всички начинания! :)
цитирай
11. анонимен - ХА-ХА
06.08.2009 10:09
Kak няма да е доволен GEN, като това е другото лице на TILI... Имах си аз...
цитирай
12. анонимен - !
06.08.2009 10:32
Напротив Тили, точно зарад формата на платното се казват Малките холандци.
цитирай
13. eleonoraknyazheva - Впечатляващ пост
06.08.2009 11:25
и интересни коментари. Все едно съм в музей с най-добрите екскурзоводи.:) Благодаря!:)
цитирай
14. tili - Не, gen, това е
06.08.2009 21:14
почти като за отговор на викторина по някоя ТВ. Нещата никога не са толкова елементарни и явлението е твърде сложно и значително, за да се определи задоволително с една дума. Освен това така категорично заявено само едно негово качество, вкарва в заблуждение. Не всичко, което е с малък формат от епохата може да бъде сложено в тази категория. Мисля, че е безполезно да водим такъв спор под постинг за Бош. Развий тезата в блога си и може и да ти оптговоря там. С поздрав и извинение към нашия домакин!
цитирай
15. sphinx - 11. анонимен
06.08.2009 22:40
Що за коментар е това?! И мисля, че не е достойно да се изразява мнение под прикритието на анонимността!!!
цитирай
16. sphinx - 13. eleonoraknyazheva
06.08.2009 22:46
Благодаря за добрите думи! Коментарите са наистина интересни! Аз също съм впечатлен и благодарен за задълбочения трактат на tili. Никога не е късно човек да научи нещо!
цитирай
17. анонимен - !
07.08.2009 07:43
Кой пък е казал, че аз споря.Зададох ти един въпрос .А ти почна да употребяваш думи и с многото думи мъчиш да показваш някаква ерудиция.Омесваш сюжетите като ги квалифицираш на малки и големи.Ами такова понятие си е своего рода глупаво.Малките холандци са група художници, които рисували малко форматни платна.Използвали са предимно дъските на стари плавателни съдове, защото са се убедили в здравината и полезността на дървото прекарало дълго време във водата.Простичко е.А какви са сюжетите --те са точно такива, каквито малко преди тях други майстори са ги рисували с откритата от тях нова техника на маслено- темперната живопис , а те ,Малките холандци просто и безспорно са били сръчни и добри майстори и са ги наложили .Тогава ново забогатялата класа в Холандия се е нуждаела от украса за домовете си и за това са рисували по този начин и в този формат.
А понятие като големи холандци просто не съществува.Рембранд ,Франс Халс или Вермеер са друго нещо и за това не се поставят в тази група наречени Малки холандци макар да разработват и те същите теми в творчеството си.
А за това дали Бош и недерлански или брабандски художник си е малко спорно.А дали не е например фламандски? Ей когото копирате в нета не всичко е вярно.Внимавайте, че понякога става смешно написаното ,което претендира за нещо .
цитирай
18. sphinx - 17. gen
07.08.2009 10:12
Престани да гледаш толкова сериозно на постингите в блога! Всички, или поне почти всички сме тук, за да се забавляваме. Това, което пишем, не са научни публикации. Ако държиш на подобен вид публикации, в Интернет има достатъчно много сайтове, които със сигурност биха удовлетворили "високите" ти изисквания. Вероятно в моите постове има някои неточности, но както вече казах, публикувам ги за забавление и за да насоча вниманието на любознателния читател. Всеки, който има интерес към съответната тема и желае да научи повече, това което съм публикувал би могло да му послужи като отправна точка за получаване на по-задълбочена информация! Надявам се, че се изразявам достатъчно ясно!!!

И пак ще те помоля да отразяваш обширните си познания в собствения блог, който все още стои празен, независимо от обстоятелствата, които са те принудили да го изчистиш. ВодИ битките си на собствена територия, моля!
цитирай
19. анонимен - !
07.08.2009 10:28
А бе пич аз точно това искам да кажа ,че гледам несериозно към живото, но сериозно към картината.И не забравяй ,че картината е цвят а не думи.
Ако искаш да кажеш нещо за картината просто говори за цветовете и .Ама това май е трудно.
цитирай
20. tili - gen, хубаво е че си служиш с
07.08.2009 10:51
"любопитни факти" за технологията на малките холандци. Ще ми бъде забавно да науча още ако имаш нещо под ръка за споделяне, но аз мислех, че става дума за професионален диалог. Такъв дребнотемен спор не ми е по вкуса и аз се оттеглям. Приеми се за победител във викторината. Честито!!!
цитирай
21. panazea - Прекрасен пост
07.08.2009 12:07
за чудесен майстор . Бош е знаел за живота и смъртта повече отколкото ние . Той е своеобразен гений . Би трябвало да се добави картината му " Слепците" .
Изкуството показва ,че няма малки и големи . Има гении и подражатели .
Коментариите са интересни .
Браво Сфинкс !
цитирай
22. sphinx - 19. gen
07.08.2009 14:27
А бе, пич!!! :))) До кога смяташ да раздаваш наставления?! Започва да ми омръзва менторския ти тон! Насочи вниманието и "високите си критерии" към други блогове, моля! Мисля, че подхождаш доста дребнаво към нещата и ако продължаваш така, в бъдеще ще бъда принуден да трия поученията ти! Съжалявам!!!
цитирай
23. sphinx - 20. tili
07.08.2009 14:28
БРАВО!!! Достойно поведение!!!
цитирай
24. sphinx - 21. panazea
07.08.2009 14:31
Благодаря за добрите думи! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2377595
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930