Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2018 02:32 - Честит празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий!
Автор: indi Категория: Изкуство   
Прочетен: 1073 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

" Методий решил да подари хубаво украсена тояга на един от тези хора, които той и брат му учели. Всички се надявали, че ще я подари на най- добрия измежду учениците и гледали кой ще е той. А Методий я дал на най- лошия ученик .И казал :" Учителят учи най- кратко своите най- добри ученици. Най- дълго остава с най- слабите. Защото бързите бързо си отиват... "
....................................................................................................
"Илюзия е, че мислите са в главите ни. - заключил тогава Св. Кирил - Главите ни и ние целите сме в мислите. Ние и нашите мисли сме като морето и теченията в него- нашето тяло е течение в морето, а мислите са самото море. Така тялото прави място за себе си в света, промъквайки се през мислите.Душата пък е корито и на едното, и на другото... "
....................................................................................................." Даубманус привежда следния разказ за създаването на славянската азбука : Езикът на варварите никак не се поддавал на укротяване. През една дълга тринеделна есен братята седели в килията и напразно се опитвали да изпишат буквите, които по- късно ще се наричат кирилица..
Работата не им споряла. От килията се виждала добре половината от октомври и в него тишината, един час ходене дълга и два широка. Тогава Методий обърнал внимание на брат си на четирите стомни, които стояли на прозореца на тяхната килия, но отвън, от другата страна на решетката.
- Ако на вратата ти е пуснато мандалото,как ще стигнеш до една от тези стомни ? - попитал.
Константин строшил една от стомните, внесъл отломките парче по парче през решетката на килията и тук събрал наново в едно цяло стомната, лепейки я с плюнка и глина от пода под нозете си...
Така сторили и със славянския език : разбили го на парчета,внесли го през решетките на кирилските писмена в устата си и залепили отломките... "

от " Хазарски речник" на Милорад Павич

image




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: indi
Категория: Изкуство
Прочетен: 953122
Постинги: 368
Коментари: 915
Гласове: 5519
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол