Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 07:56 - Свети архангел Рафаил в помощ на човечеството
Автор: elika Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6310 Коментари: 2 Гласове:
4



За първи път думата „ангел” се споменава в Битие, гл.16 на Библията. Това е пратеника на Бога до Агар, за да ѝ разкрие, че ще роди Измаил. Сегашната представа за ангелите като крилати същества, се различава от ангелите, представени в Стария и Новия завет. Там те, на външен вид, по нищо не се отличават от всички други човешки същества. Понякога само ореола, около тях издавал неземния им произход.     Архангел Гавраил - вестоносец на тайните Божии, войн

Архангел Рафаил - лечител и възкресител Архангел Михаил - предводител на небесното войнство 

Архангел Йехудиил - архонт или войн-молител

Архангел Варахиил - носител на благословията на Бог  Архангел Салатиил - молител и застъпник пред Бог  Архангел   Уриил - водител на душите


image


Седемте Архангели     Архангел Рафаил (на ивритозначава "Господ изцелява" или „Бог лекува”) е един от седемте свети архангели. В християнството и юдаизма е могъщ целител на физическите болести и страдания както на хората, така и на животните.
image

Раждането на Свети архангел Рафаил
В Библията е споменат във второканоничата Книга на Товит (3:16; 12:12-15). Съгласно еврейските предания той е излекувал Авраам от болката, която е изпитвал при обрязването, на което се подлага като възрастен. В исляма архангел Рафаил е този, който ще възвести Съдния ден.

image


  Значение на Свети архангел Рафаил

Св. арх. Рафаил е божественият лечител, архангелът на здравето и лечението и ангел на благосъстоянието и съзидателността, който измолва от Бога изцеление на страдащите от различни душевни и телесни болести.

image

  1. От самото име  Рафаил "Бог лекува" става ясно, че арх. Рафаил  лекува физически, емоционални и духовни проблеми,  церител на недъзите, а понякога е известен като "божествен лекар." Освен Авраам, арх. Рафаил е излекувал Свети Яков, когато бил с изкълчено бедро, след като се борил с ангел.

image



image


Под негово покровителство са всички места, където се подслоняват болни – от болници до индивидуални лекарски кабинети, от доктори до масажисти и терапевти, Свети арх. Рафаил е готов да им помага със своята енергия. Свети арх. Рафаил помага да бъде открита причината за заболяването и дисбаланса в организма. Когато човек изпитва страх, напрежение, болка, страдание, блокирани пътищата на Божествената енергия в организма – да се обърне към Свети арх. Рафаил да му даде душевен мир, за да започне да лекува нараненото тяло, сърце или душа. Да поиска от  Свети арх. Рафаил знаци или сигнали, от които да разбере защо се е появил този дисбаланс и кой е най-добрият начин да го отстрани. Една жена разказва, че когато найният съпруг бил тежко болен, настанен в болница, цялото семейство се тревожело за неговото състояние. Техен приятел им изпратил Рейки енергия и Свети арх. Рафаил се появил в стоята. Незабавно всички изпитали душевен мир.   2. „Книга на Товит” от Стария завет е посветена на арх. Рафаил, защото е написана по внушение Божие, предадено от арх. Рафаил на Товит.  

Историческият Товит, иудеин, отведен в плен в Ниневия, бил придворен доставчик на Салманасар, от което много забогатял и се отдал на щедра благотворителност: гладни хранел, голи обличал, убити сънародници погребвал (гл. 1). От прекосилен труд той ослепял и обеднял. Жена му натяквала: "Де останаха добрините ти — никой не те поглежда?". В бедата си Товит потърсил в молитва помощ от Бога.
В същото време, нейде далеч, в Екбатана Мидийска, Сарра Рагуилова молела Бога да я избави от тежка беда — седем пъти се женила и Асмодей умъртвявал женихите още в първата брачна нощ. Бог чул молитвата и на двамата (гл. 3). „Биде чута молитвата на тия двама пред славата на великия Бог и биде пратен  арх. Рафаил да изцери и двамата.”   На смъртно легло Товит пратил сина си Товия в Рага Мидийска, при Гаваила, за да получи оставените на съхранение при него 10 таланта (гл. 4). По пътя Товия настигнал пътник, с когото продължили заедно. Азария   се казвал спътник. Арх. Рафаил (Азария) се представил   като  младеж, който търси работа на Товит. Ето думите на писанието: „А Бог, който живее на небесата, да насочи към сполука вашия път и ангелът му да ви придружава.”  Така, воден от арх. Рафаил, Товит открил много неща за живота си.

image
  Картината „Тримата архангели и Товия” от Франческо Ботичини

image


image


Картината „Товия и ангелът” от Джовани Саволдо
Трябвало да пренощуват край брега на р. Тигър. Товия слязъл да измие нозете си. Една риба го изплашила. Спътникът му го посъветвал да я улови и извади на брега, да я разпори и запази за лек против слепота жлъчката, сърцето и черния й дроб.

image

Картината „Ангелът и Товия с рибата” от Питер Ластман


image



image


image


image


Товия го послушал. В Екбатана  Азария завел Товия да пренощуват в Дома на Рагуила и го посъветвал да се ожени за Сарра, като му дал и лек, чрез който да прогони бесовете от нея и да избегне съдбата на предишните й женихи (гл. 5 - 8). Сватбата продължила седем дни, през които Азария отишъл в Рага и взел оставените пари (9 гл.). Загрижен за болния си баща, Товия побързал да се върне в Ниневия. Намазал очите на баща си с жлъчката на рибата и той прогледнал. Пристигнала и Сарра от Екбатана с голяма зестра. Младите съпрузи поискали да наградят Азария за помощта, но той отказал и открил, че е Архангел Рафаил: "Аз съм Рафаил, един от седемте свети Ангели, които възнасят молитвите на светиите и възлизат пред славата на Светия" (Тов. 12:15).

image

Архангел Рафаил отзава даровете на Товия

След това станал невидим и отлетял към Царството Божие (гл. 9-12).

image

Свети арх. Рафаил си тръгва от семейството на Товия Прогледналият Товит написал гореща благодарствена молитва (гл. 13), продължил предишния си добродетелен живот, предсказал разрушението на Ниневия и посъветвал близките си да бягат. Товия завел цялото си семейство при тъста си в Екбатана. Там, в благочестие и добротворство, живял до 158 години (гл. 14).
3. В резултат от пътуването си с Toвит, арх. Рафаил станал известен като покровител на пътниците. Той имал отлично чувство за хумор и бил добър спътник. Ето защо  често е изобразяван като пилигрим със шапка, с  бастун и една кратунка, съдържаща   лекарство.


image

4. Арх. Рафаил е едновременно учител и лечител. Той научил Toвит как да излекува баща си. Той ни учи как да се лекуваме, когато се  нараним. Той  лекува раните на цялото човечество и е наречен ангел-пазител на Човечеството.


image

Например, когато човек страда от настинка или грип, може да помоли Свети арх. Рафаил да го излекува и да пази здравето му. НО НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ДА БЛАГОДАРИТЕ ВСЕКИ ПЪТ, КОГАТО ПОЛУЧИТЕ ПОДКРЕПА ИЛИ БЪДЕТЕ ИЗЛЕКУВАНИ ОТ АРХ. РАФАИЛ.

image

5. Според еврейската легенда, арх. Рафаил дал на Ной  знание как да  изгради своя ковчег. След като Потопа утихнал, дал на Ной медицински наръчник.

image


Арх. Рафаил държи книгата със съвети за лечение  
6. Арх. Рафаил помогнал на  цар Соломон при изграждане на най-великия храм. Бог пратил по  арх. Рафаил специален пръстен, който да  предаде на цар Соломон. Този пръстен давал сили на цар Соломон да държи в подчинение  хилядите демони, докато завърши храма. На този магически пръстен е изобразен пентаграм (символ, представляващ петолъчна звезда, начертана с пет прави линии). Затова пентаграмът става един от първите медицински символи.

7. Предполага се, че арх. Рафаил е ангелът, който влязъл в басейна в Бетезда. Първият човек, който влязъл във водата  след ангела бил незабавно излекуван от  заболяванията му (Йоан 5:2-4).  

8.„Безбожникът Патрикий с ослепяла душа, макар да виждал такова страшно чудо, не искал да познае истинския Бог. Той предполагал, че свети Артемон е убил змиите не с Божията сила, а чрез някакво вълшебство. Като не можел да понесе срама и преизпълнен с гняв поради посрамването си и убийството на змиите, той заповядал отново да заловят светия мъченик и да го изправят пред неговия несправедлив съд на изтезание. Тук с гняв казал на светеца: - Ако не ни разкриеш с каква сила уби змиите на великата богиня Артемида и светозарния Аполон, ще те разсека на парчета. - Със силата Христова и с помощта на изпратения от Бога арх.  Рафаил убих вашите змии - отвърнал свети Артемон.” Св. свещеномъченик Артемон, презвитер Лаодикийски честваме на 13 април.

9. Рафаело Санци (1483 - 1520), известният италиански художник, е кръстен на арх. Рафаил.  На една от неговите картини е изобразена Пресвета Богородица с Младенеца Иисус и младия Товия, който държи риба в ръка.
image

Мадоната с Младенеца и рибата   10. През 1918 г. една английска медицинска сестра на име Джой Снел написала книга, наречена „Министерство на ангелите”. В нея  описва как  редовно виждала арх. Рафаил до главите на сериозно болните пациенти. Всеки път, когато  го видела,  знаела, че пациентът ще оздравее. 11. Ричърд Уебстър е автор на повече от осемдесет книги, включително и за арх. Рафаил. 


12. На 3 ден от свещения месец Ел-Наси, се чества Свети арх. Рафаил, третият от Светите архангели и патрон на православната църква билзо до гр. Александрия. По времето на папа Теофил, ХХІІІ патриарх, една благоверна жена пристигнала със своите деца от Рим и носела със себе си икона на Свети арх. Рафаил. Тя наследила голяма сума пари от своя съпруг. Измолила от папата разрешение да построи много църкви. Папата й показал едно малко възвишение пред Патриаршията, което било изравнено със земята и на това място построила нова църква. По-късно издигнала друга църква на името на Свети арх. Рафаил и която била осветена.      Източници: Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Книга „Товит” Healing with Archangel Raphael Икони и снимки: Интернет     © Copyright 2011  All Rights Reserved

 


Тагове:   архангел,   свети,   рафаил,


Гласувай:
4



1. bojo12345 - Много поучително!Който умее да ползва лечението с...
30.09.2011 09:09
Посочените примери на лечение дават добри резултати,когото се помолиш за помощ.Със съпругата ми имаме опит с това лечение.
цитирай
2. veselinka - Много хора имат
01.10.2011 14:36
нужда от неговата помощ и подкрепа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666010
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031