Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2018 10:49 - Когато приказките си приличат ...
Автор: lyuliak Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1512 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 08.01.2018 13:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди време тук бях пускала тълкуванието на автентичната българска приказка „великанът и трите девойки“… Без никаква милост към „нежната детска душа“ в приказката се разказваше за един човекоядец на име Ох. 

http://lyuliak.blog.bg/lifestyle/2016/03/10/oh-koteto-i-liubovta.1436268

Неочакван паралел и идентична проблематика можем да намерим в приказката на Шарл Перо „Малечко-палечко“.

https://chitanka.info/text/15866-malechkopalechko

Известно е, че Шарл Перо използва народния фолклор като основа на своите световно известни приказки като „Пепеляшка“, „Котаракът в чизми“,  „Червената шапчица“…  В този смисъл, обяснение за известното сходство в сюжета можем да открием в т.нар. бродещи приказни мотиви на европейска територия. Но също така можем, и си струва да се замислим, за приликата в посланието на приказките. Известно е, че вековните знания за духовния свят са помагали на човечеството в много по-тежки от днешните времена да се запази и да продължи напред. Така че, какви знания ни споделя поредната приказка за човекоядци?

Според приказката, също като историята с великана Ох, родителите не могат вече да изхранват своите седем момчета. При това те са родени в рамките на три години, и са твърде малки, за да могат да помагат на семейството в дървосекаческата им професия… 

Колкото и да е странно, в западноевропейската традиция се говори за седем рицарски (мъжки) добродетели. Дали имено те, или други добродетели, но в нашето време е трудно да убедим хората да ги опазят. „Дай ми пари, не ми давай акъл!“ казваме често.  Дразним се, че успяват наглите хора, които не се занимават с милост, уважение, състрадание…

Така и доброто семейство на дървосекача под благовиден предлог „да не ги гледаме как умират от глад“ изпраща своите момчета в гората. Така и ние винаги под благовиден предлог като „религията е отживелица“, „всеки има своя истина“, „прекален светец и Богу не е драг“ … често отпращаме своята съвест някъде да се лута и да не бърза да се върне, та пак да ни „яде“. 

Но хитрият Малечко-Палечко разбрал плана на родителите си и през нощта събрал бели камъчета от реката. Хвърлял ги по пътеката, и така братята намерили пътя за връщане. При това Бог изпратил и знамение над дома им – неочаквана стара заплата на дърваря дошла при родителите и те за известно време накупили много храна. 

Кои са били белите камъчета? В духа на Свещеното писание, Божиите синове и дъщери имат тайно име, познато само на Бога, което те получават написано на бяло камъче. Затова във времената, когато добродетелите все още са били разпознаваеми под собственото си име, съвестта винаги е можела да ни върне към тях. Но питайте днес децата в училище дали разбират какво е „благочестие“, „целомъдрие“ или „милосърдие“? Други понятия пък, като „любов“, „сила“, „знание“ са дотолкова извратени, че обикновено описват страст, насилие и информация. 

Втория път, когато децата са отпратени в гората, родителите са заключили вратата и възможността за набиране на камъчета вече не съществува. Малечко-Палечко се надява на трохите от хляб, които хвърля по пътя, но уви - птиците ги изкълвават. Така и в Светото писание Христос е описал в притчата си как „семената, които паднаха край пътя – птиците ги изкълваха“. Понятията, които не падат на разорана почва, които не падат в душа на Ученик, скоро биват изопачени и изгубени… 

В дома на човекоядеца, когато децата се крият или молят за милост, те намират подкрепа от жена му. Коя е тя? Някога философът Блез Паскал е казал, че душата на човека по природа е християнка. Затова дори у най-големите противници на доброто то има таен съюзник, и това е душата им… Да, често тя е наплашена и затворена, както жената на човекоядеца, но все пак тя помага за спасяването на нашите герои от приказката. 

А кои са седемте рицарски добродетели? Смелост, Справедливост, Милосърдие, Щедрост, Вяра, Благородство, Надежда….  Изненадващо се оказва, че човекоядецът има също така седем деца – седем малки дъщери, но вече кръвожадни като него. Те зловещо напомнят на седем имитации, които царуват вместо истинските ценности… Дъщерите на човекоядеца дори спят с царски коронки. И именно тук идва моментът за спасителната хитрост на Малечко-Палечко. Той слага короните на своите братя и на себе си, а нощните шапки надява на момичетата. През нощта кръвожадният човекоядец убива дъщерите си и пътят за спасението на момчетата е открит… 

Колко е силно това действие, и колко малко милозливост има в него! Защото има неща, които не бива да бъдат щадени. А слагайки короните на главите на истински ценното, то бива спасено дори в най-безнадеждната ситуация… 

Как родителите на седемте момчета се спасяват от беднотията? Шарл Перо ни разказва как Малечко-Палечко се връща с бързоходните ботуши при жената на човекоядеца и успява да я измами да му даде цялото си богатство. След това той става вестоносец на царя и дълги години заработва добра заплата. 

Дали това са „лоши дела“? В някогашното разбиране на приказките нещата далеч не са били еднопластови. Напротив, там злите са зли, и наказанието им е безмилостно. В приказките не става дума за евроценности и за човешките права на горкия човекоядец. Става дума за безкомпромисност към злото, което изяжда плодовете на любовта и въобще съсипва семейството... 

Така че, ако Малечко-палечко успява да вземе от душата цялото й богатство и с него да отхрани седемте добродетели – това в духовния свят е една страхотна постъпка! 

А право да използва ботушите, които съкращават времето и разстоянията, има наистина този, който без да гледа, че е „най-малък“ и презрян от света, е проявил смелост, дух, и съзнание за своята мисия на земята. 

image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - "Смелост, Справедливост, Милосърдие, Щедрост, Вяра, Благородство, Надежда…"
09.01.2018 08:56
Хубаво тълкувание на приказното и на рицарското в човека, благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyuliak
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1212402
Постинги: 706
Коментари: 605
Гласове: 1552
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031