Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 11:30 - Защо Исландия вече не е в новините! Страхотна информация за патриоти и националисти!!!
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 33002 Коментари: 27 Гласове:
45

Последна промяна: 02.11.2011 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
             image

31 октомври 2011, понеделник
ЗАЩО ИСЛАНДИЯ ВЕЧЕ НЕ Е В НОВИНИТЕ.   image Това не е моя статия, но хората трябва да знаят как стоят нещата и какви други възможности има пред страната ни, а не само това което непрекъснато се говори и как да се отървем от зависимостта и изкуствено създадената финансова криза.


Италианска радиопрограма относно течащата в момента революция в Исландия е шокиращ пример за това колко малко нашите медии ни казват за останалия свят. Може би американците помнят, че в началото на финансовата криза от 2008 Исландия банкрутира. Причините бяха споменати бегло, но след това този малко познат член на ЕС остана на заден план.

Докато една след друга европейските страни се провалят или рискуват провал, заплашвайки еврото, с въздействие върху целия свят, последното нещо, което биха искали властите, е Исландия да стане пример за това. Ето няколко причини:

Пет години неолиберален режим направи Исландия (320 хиляди души население, без армия) една от най-богатите страни в света. През 2003 всички банки в страната бяха приватизирани, и в усилията си да привлекат чуждестранни инвеститори предложиха онлайн банкиране, чиято минимална цена им позволи да предложат относително висока възвръщаемост. Сметките, наречени АйсСейв, привлякоха много английски и холандски малки инвеститори. Но с увеличаването на инвестициите се увеличи и външният дълг на банките.

През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%. Световната финансова криза от 2008 нанесе финалния удар. Трите главни исландски банки – Ландбанки, Кауптинг и Глитнир, се срутиха и бяха национализирани, докато кроната изгуби 85% от стойността си спрямо еврото. В края на годината Исландия обяви банкрут.

Обратно на очакваното, кризата доведе до това исландците да възстановят суверенните си права чрез директна демокрация на участието, която в последствие доведе до нова конституция. Но това се случи след много усилия.

Геир Хаарде, министър-председателя на коалиционното правителство на социалдемократите, издейства заем от 2,1 милиарда долара, към който скандинавските страни прибавиха още 2,5 милиарда. Но Исландия беше принудена да приеме драстични мерки. МВФ и ЕС искаха да поемат дълга и, твърдейки, че това е единствения начин страната да се разплати с Холандия и Великобритания, които бяха обещали да обезщетят гражданите си.

Протестите и демонстрациите продължиха докато правителството не подаде оставка. Изборите се проведоха през април 2009, довеждайки до лява коалиция, която отрече неолибералната икономическа система, но веднага се съгласи с изискванията и Исландия да изплати 3,5 милиарда евро. Това изисква всеки Исландски гражданин да плаща 100 евро на месец (или около 130 долара) за 15 години, с лихви 5,5%, за да изплати дълг на частни компании, причинен от други частни компании. Това беше камъчето, което преобърна колата.

Случилото се след това беше необикновено. Идеята гражданите да плащат за грешките на финансовите монополисти, цяла нация да бъде обременена да плаща частни дългове, беше разбита, променяйки връзката между гражданите и техните политически водачи и в последствие обръщайки водачите на Исландия на страната на избирателите им. Държавният глава Олафур Рагнар Гримсон отказа да ратифицира закона, който би направил гражданите на Исландия отговорни за дълговете на банкерите си, и прие призивите за референдум.

Разбира се, международното общество увеличи натиска върху Исландия. Великобритания и Холандия заплашиха с ужасни репресии, които биха изолирали страната. Когато исландците отидоха да гласуват, чуждестранните банки заплашиха да спрат всяка помощ от МВФ. Британското правителство заплаши да замрази исландските спестявания и банкови сметки. По думите на Гримсон „Казаха ни, че ако откажем условията на международното общество, ще се превърнем в Куба на Севера. Но ако бяхме приели, щяхме да се превърнем в Хаити на Севера.” (Писала съм много пъти, че когато кубинците виждат ужасното състояние на съседите си от Хаити, считат себе си за късметлии.)

На референдума от март 2010, 93% гласуваха срещу изплащане на дълга. МВФ веднага замрази заема си. Но революцията (макар и да не беше излъчена в Щатите) продължи своя ход. С подкрепата на едно гневно гражданско общество, правителството разследва отговорните за финансовата криза. Интерпол издаде интернационална заповед за арестуването на бившия президент на Кауптинг, Сигурдур Еинарсон, докато останалите виновни банкери избягаха от страната.

Но исландците не спряха там: те решиха да издадат нова конституция, която да освободи страната от пресилената власт на интернационалните финанси и виртуалните пари. (Тогавашната конституция е била написана през 1918, когато Исландия извоюва независимост от Дания, като единствената разлика с датската конституция бе в думата „президент” вместо „крал”.)

За да напишат новата конституция, исландците избраха 25 от 522 партийно независими, но препоръчани от поне 30 души граждани. Този документ не беше дело на шепа политици, а беше написан в интернет. Срещите на авторите бяха излъчени онлайн и гражданите можеха да изпращат предложения и коментари, ставайки свидетели на раждането на документа. Въпросната конституция ще бъде предложена за одобрение на следващите избори.

Някои читатели може би помнят, че земеделският колапс на Исландия от 9 век е описан в едноименната книга на Джаред Даймънд. Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки, както вчера новия глава на МВФ, Кристине Лагарде подвърди. На гръцкия народ беше казано, че приватизацията на обществения им сектор е единственото решение. Тези на Италия, Испания и Португалия са заплашени от същото нещо.

Те трябва да забележат Исландия. Отказвайки да се подчинява на чужди интереси, тази малка страна заяви силно и ясно, че хората са независими.

Затова Исландия вече не е в новините.


Автор: Дийна Страйкър
Превод: Мая Лилов
а

Източник: nikolaijambol.blogspot.com/2011/10/blog-post_31.html#links


                             
                           image




Гласувай:
45



1. rizar - E, Doktore
02.11.2011 15:50
Нали знаеш, че няма проблем за банкгангстерите, наречени за по-кратко БАНКСТЕРИ да наложат Новия световен ред , КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО.

300 000 са неимоверно малко хора и световното правителство, засега ги е включило в Златния милиярд.
Същото с малките Скандинавски страни , които общо имат малко над 20 млн. население.
В Арабския свят също има малко повече над 20млн. "богопомазани" - монархиите на Арабския п-в - Саудитска Арабия, Оман, Катар, Кувейт и ОАЕ. Тия вместе са малко над 30 млн. Това обаче не може да включи близо 1 млрд. араби и бербери мюсюлмани към благоденстващите. 30 към 1000 е много жалка работа.
Ако сложиш Скандинавци, 300=те хиляди и 30 млн. , нямат и 60 млн . бре човек - една Италия.
А Златния милиярд са Великобритания, Франция, Германия, ЩАС-и, Италия, донякъде Испания, Портогалия, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия, Люксембург, Япония , Ю Корея, Австралия, Канада и Н. Зенландия./
Хайде и малко източноевропейци за мезе- Словения,Чехия, Унгария, Полша, Хърватско .
На ъгъла са православните, които вече са вкарани в Западния коловоз- Гърция, РУмъния и България и гравитиращите около тях малки балкански държавички.
Сега и Украйна иска да се набута в Ес но за тях все още не няма място.
цитирай
2. анонимен - Дийна Страйкър греши.
02.11.2011 16:04
http://grapevine.is/Features/ReadArticle/A-Deconstruction-of-Icelands-Ongoing-Revolution
цитирай
3. анонимен - Пълно с неистини
02.11.2011 17:09
.....малко познат член на ЕС........ Никога не е била член на ЕС
Не милиони, а милиарди....
цитирай
4. doktora757 - . . . . . малко познат член на ЕС. . . . . . ...
02.11.2011 19:00
анонимен написа:
.....малко познат член на ЕС........ Никога не е била член на ЕС
Не милиони, а милиарди....


Коригирах го, вероятно е било неправилно преведено.
цитирай
5. vencivaleri1951 - Вижте пък аз какво си мисля.
02.11.2011 20:01
Нали консул/на добра воля/ на Исландия беше /може още да е/ Цветелина Бориславова. Ня банкерка, банкерка , ама соят и комунистически. Генералска щерка, снаха на чл на ПБ на ЦК на БКП. Гадже отказал се от служба зараз БКП:) абе червена от всякъде. Да не би тя да е изнесла революция на острова?
цитирай
6. doktora757 - Нали консул/на добра воля/ на Ис...
02.11.2011 20:39
vencivaleri1951 написа:
Нали консул/на добра воля/ на Исландия беше /може още да е/ Цветелина Бориславова. Ня банкерка, банкерка , ама соят и комунистически. Генералска щерка, снаха на чл на ПБ на ЦК на БКП. Гадже отказал се от служба зараз БКП:) абе червена от всякъде. Да не би тя да е изнесла революция на острова?


Точно така, правилно си забелязал връзката. Тогава исландския предприемач и милиардер Тор Бьорголфсон (с еврейски прозиход) купи на безценица нашето БТК и после го продадоха с голяма двойна печалба. Цялата съмнителна по много параграфи сделка по приватизацията на БТК мина през банката на Бориславова. Бьорголфсон според публикации е бил свързан с руската мафия и производството на наркотици http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=811&Itemid=27 А скоро след аферата Бориславова продаде своя дял от Си Банк (за замитане на следите) и насочи биснеса си другаде, а Бойко Борисов пък обяви, че вече не са заедно и няма нищо общо с нея; айде бе!?! Приказки за наивници!.....
цитирай
7. doktora757 - Не е ясно дали някои от избягалите и ...
02.11.2011 20:42
Не е ясно дали някои от избягалите и разследвани банкери (споменати в статията) и големи играчи по финансовата афера с фалита на цяла държава да са свързани с Тор Бьорголфсон.......
цитирай
8. epicfail - ЕВАЛА !
02.11.2011 21:30
Ето така левите го бутат на "демокрацията", банките и капитализма.
цитирай
9. анонимен - . . . . . малко познат член на ЕС. . . . . . ...
02.11.2011 23:22
doktora757 написа:
анонимен написа:
.....малко познат член на ЕС........ Никога не е била член на ЕС
Не милиони, а милиарди....


Коригирах го, вероятно е било неправилно преведено.


Не преведено си е напълно правилно, просто статията бъка със несъответствия виж линка, който ти е пратил ан2
цитирай
10. анонимен - Отговорът:
03.11.2011 02:58
http://grapevine.is/Features/ReadArticle/A-Deconstruction-of-Icelands-Ongoing-Revolution
цитирай
11. balkanpolitics - зз
03.11.2011 05:21
Гледам че чифутските (еврейските) помии са се надпреварвали да оплюят революцията в Исландия. На кретените мога да им кажа само че 107 държави се опълчиха срещу тях и задокеанската сатанистка помия. А и БРИКС бая обърка плановете с това вето за Сирия. Ще подскачате още малко и край. Новия световен ред е вече само далечна илюзия и народите са готови да воюват срещу него. Само 14 кучета подкрепиха сащ и израел дори и България гласува въздържал се против волята на сащ пр признаването на Палестина в Юнеско.
цитирай
12. vmir - Да пратиш инвеститорите си за зелен хайвер у нас изглежда тарикатско, но то си има и последствия.
03.11.2011 09:21
На първо място, прогонваш настоящите и бъдещи кандидат-инвеститори, на второ място, вдигаш цената на заемния капитал (т.е. - лихвата), като резултат приспиваш дълбоко икономиката, свиваш производството, после потреблението, забравяшш, че си голямата работа, спираш да се развяваш по света, кротваш в къщи, гледкаш си сапунките и културно си духаш супичката. Е, не е задължително да караш "Бентли", разбира се.

По-лошото е, че когато Гърция, а после и други последват този пример, световната финансова криза ще премине в стопанска стагнация, еуфорията от осъждането на банкерите (някои от тях съвсем основателно) ще доведе до неколкократно повишаване на лихвите, защото цената на капитала слабо зависи от спекулациите, а е пряко зависима от рисковете при финансирането, които пък се вдигат с нарушаване на договорките и изкушенията към бутона "delete" за ужким виртуалните дългове.

В тази същата игра България трябва да избира между ролята на прошляк, който се възхищава на тарикатите, нарушили правилата и договорките с надеждата, че и тя ще попапка чужди парички, които няма да върне, или да застане на страната на прецаканите инвеститори и договорките им.
цитирай
13. анонимен - ЗАЩО ИСЛАНДИЯ ВЕЧЕ НЕ Е В НОВИНИТЕ...
03.11.2011 09:51
АМИ И И И... МНОГО ПРОСТО О О О О О...

ПРЕДЛАГА И ПРОВЕЖДА НОВ МОДЕЛ ЗА ИКОНОМИЧЕСКО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ. ПРИ ТОВА РАЗЛИЧЕН ОТ НАСИЛА НАЛАГАНИЯТ ИМ ОТ ВЪН. ОТДЕЛЕН Е ВЪПРОСЪТ КОЛКО Е НОВ ТОЗИ МОДЕЛ. И КОЛКО ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ ДА ГО РЕАЛИЗИРАТ. ЯВНО ПРОСТО ГИ ВАДЯТ ОТ НОВИНИТЕ :-)

ИЗВОДЪТ ЗА НАС.

СПОРЕД МЕН, ПЪЛЕН ОТКАЗ ОТ СЕГАШНИЯ МОДЕЛ НА ИКОНОМИЧЕСКО И СОЦИАЛНО РАЗВИТИЕ. КОНСОЛИДИРАНЕ НА ХОРАТА ОКОЛО НОВА ПАРАДИГМА ЗА СПИРАНЕ НА КРИЗАТА И ПЛАВНО РАЗВИТИЕ. ДАЛИ ГО МОЖЕМ??? НЕ СЕ СЪМНЯВАЙТЕ!!! ИМАМЕ НАУКАТА И НАШАТА ПРАКТИКА. ДРУГОТО Е ВЪПРОС НА ЖЕЛАНИЕ И ДЕЙСТВИЕ. ИМА И ДРУГИ УСЛОВИЯ НО ТЕ СА ПОСТИЖИМИ.

Т
цитирай
14. asthfghl - ...
03.11.2011 10:35
> През 2003 дългът на Исландия беше равен на 200 пъти стойността на техния БВП, но през 2007 беше 900%

И с математиката не е наясно авторката. 200 пъти е 20000%. Само след 4 години става 900%, което е 9 пъти, т.е. над 22 пъти НАМАЛЯВАНЕ на дълга!?
цитирай
15. asthfghl - ...
03.11.2011 10:41
> Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки,

И кой точно начин? Така и не разбрахме как възнамеряват да изплатят невъобразимо огромния си дълг? Със "свобода"? Хайде да слезем на земята - дългът е реално нещо, свободата - социална концепция, която съществува в съзнанието на хората. Прекрасно е, че си пишат нова конституция, но как това ще им оправи сринатата икономика? Не стана ясно.
цитирай
16. vmir - "Нов модел" в случая е опит на неграмотник да каже нещо.
03.11.2011 10:43
Какви модели, какви 5 лева, след като отказваш да си плащаш поети задължения? Ама, поели ги били банкерите, политиците, филанкишията, бла бла - а па га ядохте кифтетата и си ги поръчвахте с бюлетина от онзи, който ви ги обещава по-големи, тогава ви беше кеф, а? Да не би банкерите да ги опапкаха стотиците милиарди, а? Че сега да се правите на шушумиги, че това били виртуални пари, дето с натикскане на бутонченто и ги нямало вече. За тарикатите може да ги няма, но парите, които банкерите предоставят, все едно в кеш или в електронен вид, са спестявания на хора, които събират за образование на децата си, за дом, за почивка, лечение или за други свои нужди.
цитирай
17. анонимен - Всеки народ заслужава управниците си, в това число и банкерите си.
03.11.2011 11:54
Измамата е точно в това,че НЯМА НАЧИН ДА НЕ СИ ПЛАТИШ. В международното законодателство има начини това да се случи и правителства, които ги е еня за народа им се възползват от тях. Останалите реват с пълно гърло " Да си платим на банките и корпорациите, че те после да платят на нас".Парите, които уж дават банкерите ги няма - никога не ги е имало. Това много скоро всички ще го видят защото както се движат нещата много от игрите им вече не могат да останат скрити
цитирай
18. анонимен - ...
03.11.2011 14:44
Докторе, свали го това от блога си, че се орезиляваме - тая Страйкър, остави фактологическите грешки, тя концептуално не е в час - представя като изводи желаното за действителност! Послушай ме, свали го.

В. Фъртунов
цитирай
19. doktora757 - Докторе, свали го това от блога си, ...
03.11.2011 23:33
анонимен написа:
Докторе, свали го това от блога си, че се орезиляваме - тая Страйкър, остави фактологическите грешки, тя концептуално не е в час - представя като изводи желаното за действителност! Послушай ме, свали го.

В. Фъртунов


Най-лесното е да го сваля, но бих искал да чуя повече аргументи в полза на една или друга теза, защото случаят е интересен от много посоки, а и примерът може да бъде полезен и за България. С нещо случващото се в Исландия ми напомня за експеримента на икономиста Силвио Гизел в едно малко градче в Австрия, където махат парите и въвеждат революционен икономически модел без банкови лихви и други ракови образувания в икономиката! Експериментът надминава всички очаквания в положителна посока, но банкерите се усещат застрашени е провалят този показателен опит за промяна и пробив в статуквото! Подобни събития обаче назряват навсякъде по света (дори само да вземем като пример движението "Да окупираме Уолстрийт") и това ще го видим много скоро!......Убеден съм, че ще бъдем свидетели на революционни събития и сблъсъци с неизвестен край.
цитирай
20. tit - Не можеш да премахнеш алчността, като премахнеш парите - факт!
04.11.2011 00:14
В онова градче хората не са били алчни - така са били възпитани. Като са ги освободили от гнета на алчните са заживели мирно и спокойно...

Всъшност, въпросът опира до това - кой има интерес да се оперира с пари и ценности? Онези, които ги имат!
Защото те са стока и като всяка стока, се нуждаят от пазари.
Човек може де живее спокойно с парче земя, насред която има кладенец. Да се изхранва и облича. Обаче - данъците са в пари и той ще - не ще, трябва да продава. Колелото се завърта и няма край!:))
А може и да наближава - краят!:)
цитирай
21. epicfail - > Днес тази страна се възстан...
04.11.2011 01:22
asthfghl написа:
> Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки,

И кой точно начин? Така и не разбрахме как възнамеряват да изплатят невъобразимо огромния си дълг? Със "свобода"? Хайде да слезем на земята - дългът е реално нещо, свободата - социална концепция, която съществува в съзнанието на хората. Прекрасно е, че си пишат нова конституция, но как това ще им оправи сринатата икономика? Не стана ясно.



Дългът е на банките, съотвено на хората, на които са били отпуснати заемите. Не на целия исландски народ. В Гърция стана точно така - държавата фалира де факто без частния сектор да е засегнат.
цитирай
22. cicero7 - > Днес тази страна се възстан...
04.11.2011 11:47
epicfail написа:
asthfghl написа:
> Днес тази страна се възстановява от финансовата си криза по начин, точно обратен на смятаните за неизбежни мерки,

И кой точно начин? Така и не разбрахме как възнамеряват да изплатят невъобразимо огромния си дълг? Със "свобода"? Хайде да слезем на земята - дългът е реално нещо, свободата - социална концепция, която съществува в съзнанието на хората. Прекрасно е, че си пишат нова конституция, но как това ще им оправи сринатата икономика? Не стана ясно.



Дългът е на банките, съотвено на хората, на които са били отпуснати заемите. Не на целия исландски народ. В Гърция стана точно така - държавата фалира де факто без частния сектор да е засегнат.


През 2009г. Исландия отчита отрицателен икономически растеж /рецесия/ в размер на 6.7%, през 2010г. рецисия е в размер на 4% /по данни на Евростат/, а през 2011 г. се очаква ново свиване на исландската икономика - за сравнение тежко болния член на Еврозоната Гърция през 2009г. свива икономиката си с 3.5%, а през 2010г. с 3.7%! Абсурдно е да се твърди, че при фалит на държавата и/или банковия сектор, реалната икономика няма да пострада. Без кредитиране бизнеса няма от къде да си набави свеж капитал и развитието му се забавя, спира или даже върви назад. Изпадане в неплатежоспособност на една държава пък е още по-страшно за една икономика - инфлация, растяща данъчна тежест, обща макроикономическа и политическа несигурност и т.н. Гръцката икономика тази година ще се свие за 4-та поредна година и то с 3-4%, именно поради тежкото финансово положение на държавата /огромен бюджетен дефицит/ в следствие на отлагането на неизбежите реформи.
цитирай
23. kostadin - Да не би банкерите да ги опапкаха ...
04.11.2011 18:40
vmir написа:
Да не би банкерите да ги опапкаха стотиците милиарди, а? Че сега да се правите на шушумиги, че това били виртуални пари, дето с натикскане на бутонченто и ги нямало вече. За тарикатите може да ги няма, но парите, които банкерите предоставят, все едно в кеш или в електронен вид, са спестявания на хора, които събират за образование на децата си, за дом, за почивка, лечение или за други свои нужди.

Съжалявам ,че така елементарно си представяш" добрите" банкерчета
цитирай
24. анонимен - Директна Демокрация
05.11.2011 00:42
Директна Демокрация не е непозната идея в България, но така наречения ни народ толкова неистово е затъпял, че не пропива и думичка от съществото и! Стрях ме да не стане така, че възраждането да мине и през Африка дори, но не и в България.
цитирай
25. анонимен - Директна Демокрация
05.11.2011 00:43
ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ е първата обществена Идеология, предлагаща работеща методология за постигане на истинското участие на всички граждани на Държавата в управленските и механизми, създавайки четирислойна възходяща експертна координация с общ експертен координационен център с лесна взаимозаменяемост.

Няма злоупотреби, защото те са възможни само еднократно и корекциите са лесни.

Няма мандати, има пряк контрол и намеса на гражданите във всички слоеве.

Няма Ръководители, има одобрени от предишния слой Координатори.

Няма еднолични пълномощия, има общи решения и пълна лична отговорност.

Няма партийни назначения, има експертност. Няма ходатайство, има квалификация. Всичко е подчинено на принципа за Общополезност. Общество, в което всеки сам определя своята полезност за цялото.

Двата основополагащи принципа на Директна ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ, ОБЩОПОЛЕЗНОСТ и БЕЗМАНДАТНОСТ са гаранция за осъществяване на по горе описаното.

Тъй като държавата е на гражданите, а не на политиците, гражданите взимат всички решения и избират не политици, а експерти. Всички важни решения се взимат от гражданите, чрез гласуване и референдуми, а експертите обслужват цялата тази система и въвеждат в изпълнение волята на собствениците на държавата или иначе казано гражданите и. Контрол над цялата тази система се осъществява директно от гражданите върху всеки един пост в системата. Гаранция за работеща такава система са отмяната на мандатите защитаващи избраниците и редовно провежданите референдуми.
цитирай
26. анонимен - Даааа, това е много добър пример с ...
05.11.2011 17:09
Даааа, това е много добър пример с Исландия, спор няма, в света има и други такива. За съжаление добре ги крият или оплюват пред нас. Въпросът е приложимо ли е това у нас. Исландия е стара демокрация, където хората от много години живеят така, имат създадени ценности и морал, които са дори повече от закон. Ние тук за съжаление имаме по-различна картинка.Първо 500г. робство, после някакви наченки на демокрация и 45г. тоталитаризъм. От там до сега нещо, което наричаме демокрация, но то се превърна в някакъв вид Франкенщайн на демокрацията. Та какво имаме сега - население, което гледа турски сериали, Биг Брадър и да не изреждам. А когато трябва да направи избор или отказва щото не е представено, или си взема 50-те лева, или е умряло от страх да не му вземат трохите, които получава.Няма усещане за общност някак си. Та браво на Исландия, но ние май не сме дорасли дотам.
цитирай
27. evalten - Крайно време е да следваме добрите примери
09.11.2011 14:36
В света и сега има примери как се отстоява националното достойнство. Без настоящите лъжеводачи и лъжепророци, без тяхната лъжеопозиция и лъжеалтернатива, ВСИЧКИ ПРОДУКТ на управляващата от 67 г. комунистическа, червена, партийна номенклатура, водещи българите към дъното на Европа и не само, където не след дълго те ще бъдат малцинство в собствената си страна и ще бъдат записани в Червената книга на застрашените и изчезващи видове.
Реалната истина я няма нито в сапунените сериали и чалга предавания, нито в псевдо сериозни и ангажирани политически и патриотични предавания, рубрики и колонки на казионните тв, електронни и печатни издания, обслужващи и притежавани единствено от горните.
Тя, истината е между редовете, в специализирани предавания и издания на утвърдили са се автори, сайтове и граждански сдружения и движения към, които би следвало хората с отворено съзнание да се насочват и да се приобщават, за да се получи Критичната маса, която ще предопредели историческата промяна към т.нар. Демократично общество.
Крайно време е да започнем да различаваме истинските лидери от лъжливите.
В тази връзка трябва да се търсят отговори на следните въпроси за тези, които са били, са или ще бъдат избирани в дадена власт:
"Като какъв е осъмнал преди 21 г. и къде е сега?",
"Кой е бил за и кой против НАТО и ЕС",
"От коя партия е тръгнал и в коя е сега и кои са водачите на същата, ако е млад човек?",
"В какви коалиции е влизала неговата партия?",
"Има ли прозвище от даден списък или се предполага, че фигурира в такъв".
На тези пък и на други подобни въприси, ако може да си отговори обикновения човек/избирател/електорална единица, само тогава може нещо реално да очаква от своя избор.
Иначе се получава едно сляпо вярване /както е казано в Библията "Блажени са вярващите"/ на политици, които са поставени/назначени на дадено място и ги отстрелват/отсвирват или издигат на друго по "отговорно", според техните заслуги.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046683
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031