Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2014 13:00 - 20 впечатляващи места в Пернишко - част 1
Автор: kraishte Категория: Туризъм   
Прочетен: 5241 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.12.2014 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimage

Туризъм в Пернишко! Сигурно ви звучи странно. И нормално да е така – с изключение на Трънското ждрело, почти нищо друго в областта не е популярно сред туристите. Ако никога не сте посещавали този край на България вероятно представата ви е че няма какво да се види и не си струва пътуването само заради ждрелото. А всъщност в Пернишко има стотици места, които си заслужава да бъдат посетени, но повечето от тях са абсолютно неизвестни. Благодарение на все по – масовото използване на Интернет, през последните няколко години се наблюдава повишаване на интереса към този район и някои от обектите излизат от анонимност.  

Множество природни и културно – исторически забележителности са пръснати из планините на Краището. В почти всяко населено място /около 170 на брой/  в област Перник има запазен старинен православен храм. Релефа на Пернишко е почти изцяло планински, а от общо 39-те български планини, 18 са изцяло или частично разположени в този край. Всеки един от  първенците на тези планини си заслужава да бъде посетен и човек да се наслади на морето от планини около него.

1.  Подземен музей на минното дело, град Перник

image
Изключително място, което неслучайно от 2013 година е част от 100-те национални туристически обекта. На Балканите няма друг подобен обект, а в Европа има само още 4. Музеят представлява истинска мина, която вече не функционира. Създаден е през 1986 година и представлява част от първия български рудник, който е работил от 1896 до 1966 г. Дължината на галериите е 630 метра, а посетителите навлизат дълбоко под земята. В дългите коридори има множество ниши, в които са разположени около 30 експоната, показващи развитието на минното дело в България. В началото нишите, които се редуват отляво и отдясно, пресъздават най - старите методи на въгледобив и следват хронологичен ред. В края на музея са представени най - съвременните машини и методи на укрепване на галериите.
image
imageimageimageimageimageimage
image


 

1.      

1.       2. Църквата „Света Петка”, град Брезник

image

Църквата се намира в подножието на хълма Бърдото. Най - източната част от храма е от Средновековието, изградена XV - XVI век. Църквата има голям и много добре поддържан двор, в който са изложени  десетки археологически предмети. Може да се каже, че там е направен нещо като мини археологически музей.

image

2.       3. Храм – кладенецът в село Гърло, община Брезник

image

Подземният храм-кладенец е разположен над Брезнишкото село Гърло, на около 300 -400 метра вляво от стената на язовир Красава. Открит е при разкопки през 1972 г. от проф. Димитрина Митова – Джонова.  Южната част от храма е вкопана в земята. Коридор с дължина седем метра, с  тринадесет каменни стъпала отвежда в кръгла зала , в чийто център е изграден кладенец с дълбочина 5 метра. Според  датировката на проф. Джонова съоръжението е на около 3200 години и се оказва по-старо дори от мегалитните паметници, оцелели по нашите земи на територията на Странджа, Сакар, Източните Родопи и всички подобни обекти на територията на Македония, Гърция и Турция. Малко под храма има останки от римска баня, а близо до село Гърло, на метри от пътя за кладенеца може да бъде видяно средновековно християнско гробище, което е обявено за паметник на културата.

 

3.       4.Гигински манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“

image

Намира се на изключително живописно място в планината Черна гора, на около 1000 метра надморска височина. От село Гигинци до манастира има 4 километров  черен път, като наскоро бе спечелен проект за изграждане на асфалтов път. Манастирът е бил пред разруха в края на 90-те години, когато отново става функциониращ. Същинската строителна и ремонтна дейност по възстановяването му, обаче започва през 2007 година. Манастирът става все по – популярен и привлича хиляди поклонници от цяла България.

 image

image

4.    
   5.
Големи връх, Ерулска планина

 image

Ерулската  е една от 39-те български планини, най – високата точка, на която е 1481 метра, с което се нарежда на 19-то място по височина в България. От първенеца Големи връх се открива невероятна гледка във всички посоки. При добра видимост могат да бъдат видяни повече от 30 български и сръбски планини, включително  Витоша, Верила, Осогово, Рила и Стара планина. Варианти за изкачване са селата Ерул и Горна Секирна, като вторият маршрут е по – лек и отнема около 3-4 часа в двете посоки.

 image
image

5.       6.Филиповската пещера

 image

Филиповската пещера наподобява станалата хит сред туристите пещера Утробата в Родопите. Началото и представлява един уникален тунел, а от входа се открива невероятна гледка към стръмните склонове на планините Стража и Ездимирска. Пещерата е дълга 83 метра. За обикновените туристи, обаче е достъпна  само началната част. Първите 10-ина метра представляват тунел с ширина около 2 и височина 4 метра, след което има голяма зала с няколко разклонения. До края на залата не е необходимо специално оборудване, но след това не е разумно влизането на неподготвени хора.

image

Пещерата се намира близо до село Филиповци, разположена е на около 15-20 метра над пътя, но откриването и е доста трудно.

6.     
  7.
Връх Драговски камък

 
image

Връх Драговски камък /1118 метра/ e част от Гребен планина, която в по - голямата си част се намира на сръбска територия. Намира се между трънските села Врабча и Филиповци. Гледан отдалеч Драговски камък прилича на пирамида. Наричан е още "Трънският Матерхорн". Най - подходяща изходна точка за изкачване е първата махала на село Врабча. Поема се надясно след махалата и се изкачва каменисто възвишение обрасло с гора. След като се изкачи се върви само по билото и след около 20 минути се достига до върха.

 image

 

7.       8.Драговско врело

 image

 Драговското врело отговаря на критериите за ждрело. Представлява река, която минава през много тесен планински проход, дълъг над 1 километър, който в най - долната си част е широк не повече от 5 метра. През цялото протежение на прохода реката е създала десетки водопади и водоскоци, дълбоки вирове и причудливи форми в скалите.  Драговското врело се намира близо до Драговската махала на село Филиповци. До махалата се достига по път, който започва малко след края на селото в посока Трън. Пътя свършва в самата махала, след което се поема по силно обрасла пътека по десния бряг на реката. Върви се около 15 минути. Точно преди водопада има карстов извор, от който тече леденостудена вода. Малко след извора започва поредица от водопади и водоскоци.

8.      9.Врабчански водопад

 image

Въпреки, че е висок не повече от 4 метра Врабчанският водопад е живописен и в последните години привлича много туристи. Намира се в трънското село Врабча, на няколкостотин метра от границата със Сърбия. Впечатляващо е и мястото около него. Местният дядо Владо сам е изградил нещо като парк около водопада и е направил пътека от каменни стъпала. Ентусиастът е разчистил целия район от буйната растителност, почистил е коритото на реката, грижи за чистота, а освен всичко е изградил десетки масивни дървени маси и пейки, иззидал е барбекю и е оставил прибори. Понякога дори до барбекюто има нацени дърва. Водопадът е разположен до огромна отвесна скала, която в единия край е с форма на гигантско човешко лице. На метри от буйната вода има естествен скален тунел и малък карстов извор, а високо в скалата е разположена пещера с три входа.

image

9.      
10.
Ябланишко ждрело

 image

Ждрелото е недалеч от село Банкя, на 5 километра от град Трън. Този природен феномен е образуван от преминаването на река Ябланица между стръмните склонове на планините Гребен и Ездимирска. Дължината на пролома е няколкостотин метра, а скалите от двете страни на реката почти се докосват на много места. От село Банкя има екопътека, с указателни табели, а по протежението на самото ждрело са изградени десетки дървени мостчета и парапети, някои от които се извисяват на височина 20 метра.
Най – впечатляващото място от Ябланишкото ждрело е Зелени вир.
image
Тук малък водопад пълни огромен вир. По нагоре по пътеката има още няколко малки водопада, а водата е изваяла чудни форми в скалите.

image

   

 Още интересни места в Пернишко може да видите на тази страница.

   

 

 

 

   

 

       


Тагове:   Пернишко,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kraishte
Категория: Туризъм
Прочетен: 15069
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930