Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2010 21:24 - СВЕТОВНОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 2118 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Световните културни пътища кръстосват земното кълбо от изток на запад, от север на юг; те преминават през Азия, Африка, Европа и Америка – и така очертават едно ново по-широко разбиране за културното наследство на човечеството.Пътища като Пътят на коприната, Пътят на Инките, Пътят на ароматите и други представят транснационални и междуконтинентални пространства за обмен, динамика и междукултурен диалог между съвременни многокултурни общества. Тази тема ме  привлича от месеци. Всъщност, всичко започна от Пътя на коприната.  Човекът, който ме провокира е един японец - Икуо Хираяма.
 
  Кой е той? Дългогодишен посланик на добра воля на  ЮНЕСКО, общественик, посветил живота си на опазване ценностите на мира и културното наследство по света, световно известен художник, изрисувал стотици платна от Пътя на коприната.

   Икуо Хираяма е ученик в Хирошима, когато през1945 г. атомната бомба разрушава града. Стотици хиляди остават като сенки върху камъните в епицентъра на взрива. Той самият дълги години се бори със заболяване, причинено от радиацията. Оцелява от лъчевата болест като започва да рисува. Става художник.  Това, което преживява през Втората световна война, го мотивира да се ангажира с опазването на мира и художественото наследство на човечеството. Професорът работи за възстановяването на Пътя на коприната, свързвал някога Източна Азия със Западна Европа.   По този път разнообразни културни влияния са достигали Япония през вековете, и са оставяли белег върху нейната култура.   Решен да изследва тези влияния, Хираяма предприема повече от 100 експедиции по Пътя на коприната.

   Професор Хираяма вярва, че цивилизациите на миналото са оставили на света неоценимо наследство - произведенията на своето изкуство.    Днес много от тези произведения са изчезнали или се рушат, забравени от всички.    Грижата за тях е отговорност на всички. В делото на Хираяма се съединяват необикновеното и обикновеното. Той прокарва мостове между епохи и народи, и отдалечени географски региони.

  Има особена символика в това, че за крайна точка от своя Път на коприната Проф. Хираяма избра Балканите и България – със създаването на Център, носещ неговото име, което същевременно се оказа и неговото последно дело.

  Тази идея ме плени и реших да започна моето пътуване по Пътя на коприната. Пътят на коприната е име, дадено на обширните търговски пътища, които са съществували близо две хилядолетия между Китай, Централна Азия и Средиземноморието. Пътят е играл значителна роля при външната търговия и политическите отношения. Той е оставил отпечатък при развитието на цивилизациите и от двете страни на континента Азия.    Пътят на коприната в миналото бил не просто търговски път, a и информационна магистрала - по него се извършвал обмен на информация и идеи.

 

 

 

image



Тагове:   наследство,


Гласувай:
2



Следващ постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2307603
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5378
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930