Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2012 19:48 - СВЯТ НА ЧУДЕСА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 4294 Коментари: 0 Гласове:
6



                                 Серия монети "Удивителен свят"

Страна   Република Палау . Година : 2010 - 2011
Номинал: 5 Долара  Проба: сребро 925
Диаметър: 38.61 мм Тегло : 25 г  Тираж: 2500

image    image

              Наклонената кула в Пиза кула камбанария, част от ансамбъла на градската катедрала Санта-Мария Асунта в град Пиза. Строителството на кулата било завършено през 1360 година като протекло на два етапа, започвайки от 1173 година, продължило почти 200 годни. Авторът на проекта останал неизвестен. Кулата е една от най-забележителните камбанарии в Европа. По-рано смятали, че наклонът на кулата е част от проекта, но тази версия е малко вероятна. Наклоняването и вероятно е свързано с действието на такива фактори, като мека почва, ненадежност или несъразмерност на фундамента, размиването на почвата в процеса на строителството.

image image

          Айфеловата кула е сред най-посещаваните архитектурни обекти в света и е  най-известния символ на Париж. През последните години тя привлича повече от 6 милиона туристи годишно, като за цялото време на съществуването си е посетена от над 200 000 000 души. Носи името на френския инженер Александър Густав Айфел, който е нейн проектант. Тя е създадена за Световното изложение през 1889г.,  с което е отбелязана стогодишнината от Френската революция. Построена е за по-малко от 2 години, като изграждането и е струвало 6,5 млн. франка. Творението на Айфел е изградено от желязо и тежи 10 100 тона. В създаването й са участвали 50 инженери и дизайнери, 100 души, изработващи частите и 132 работника, които са ги сглобявали.


image    image

               Тауър Бридж е комбиниран подвижен и висящ мост в Лондон. Близо е до Лондонската кула, която му дава името си. Той е станал символ на града. Мостът се състои от две кули, които са свързани на горното ниво посредством две хоризонтални пешеходни пътеки, проектирани да издържат на хоризонталните сили, упражнявани от висящите секции на моста върху приземните страни на кулите. Мостът е построен в периода 1886-1894 г. от пет различни компании и 432 работника. Стойността на проекта е Ј1,184,000 (Ј100 милиона през 2011). Мостът е открит на 30 юни 1894.
                                                                                                  
image image

 

         Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ е най-прочутото архитектурно съоръжение  на флорентинското кватроченто - епохата на италианското изкуство от  XV век, съотносимо с периода на ранното италианско възраждане, и една от главните забележителности на Флоренция. Строителството на катедралата започнало през XIII век на мястото на стара катедрала Санта-Репарата. Хората от цял свят се възхищават на красотата на монументалния храм и огромния просторен интериор. Катедралата се отличава със своя купол, проектиран от Филипо Брунелески. Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата в Европа за времето си с място за 30 000 вярващи. Дори в наши дни тя се намира на пето място по големина.

image           image

           Капелбрюке.
 
Символ на град Люцерн и е най-стария дървен мост в Европа. Названието на моста произлиза от думата «Капелла» - камбанария, издигната недалече от брега на реката. Под 170-метровата дължина на покрива на моста са разположени 112 дървени живописни платна на Хенрих Вегман, посветени на историята и митологията на Швейцария. Построен през 1333 г.  изцяло от дърво с дължина  204 м. Той е избран от Trip Adviser за петата най-популярна туристическа дестинация в света за 2010 година!
 

image           image

        Планината Ръшмор е национален паметник в САЩ, разположен в Южна Дакота, на височина от 1745 метра. Тя символизира първите 150 години от историята на държавата. Между 1927 г. и 1941 г. върху площ от около 5 кв. км са издялани лицата на четирима американски президенти, от ляво на дясно : Джордж Вашингтон, Томас Джеферсън, Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн. Те са избрани заради тяхната роля в американската република и разширяването на територията ѝ. Началото е поставено от скулптора Гитзън Борглам през 1927 г., който заедно с 400 работници започва изграждането на огромните статуи.



image image

 


          
Храмът на небето е един от най-значителните исторически паметници в Китай.По време на династиите Мин (1368-1644г.) и Цин (1644-1911г.) храмът е бил място за молитви на императорите. Бил построен от император Юн Ле през 1420 г. Отначало Храмът на небето бил универсален – в него се отправяли молитви и към Земята, и към Небето, и към Бурята, и към Облаците и т.н. После решили, че подобна култова система противоречи на древните канони и големият храм бил разделен на няколко малки. Храмът на небето останал в южната част на Пекин и неговите закръглени форми започнали да символизират небесните сили, а храмът на Земята бил издигнат в северната част и неговите квадратни форми олицетворявали силите на Земята.


image      image

                 Дворецът  Потала е един от най-запомнящите се  и величествени  символи на тибетското   могъщество и великолепие. Разположен върху красивите хълмове на  долината  Лхаса, той се извисява на близо 170 метра височина от земята.Той е ярък пример за майсторството на древните тибетски строители и за неповторимите архитектурни  решения и  традиции  в страната  по онова време.  Будистката крепост Потала  е създадена още през VII  век по идея на владетеля на  Тибет Сонгцен Ганпо. Но той не успял да осъществи своята мечта за дворец и чак през 1645 година започва строежът на самия замък, при управлението на Далай Лама Пети.

image  image

             Персеполис. Една от столиците на древната Персийска империя. Останките му са разположени на 70 км североизточно от град Шираз в Иран. Предполага се, че строителството му е започнато около 515 пр.н.е. от цар Дарий I. Персеполис е опожарен от Александър Македонски през 330 пр.н.е. Руините му са били открити през 1931-1939 г. от археолози на Чикагския университет.  През 1979 останките на Персеполис са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тук се намират най-големите дворцови руини, намирани някога в страните, описани в Библията. Като нова столица Персеполис е трябвало да надминава по своята слава и блясък всички столици на древността.


image  image

                   Операта в Сидни. Съвременната сграда е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града. Нейният автор - архитекта Йорт Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Тя  е сред най-модерните сгради в света. Седалище на Операта на Австралия, на Театъра  и на Симфоничния оркестър на Сидни.  Превърната в най-емблематичната забележителност на цяла Австралия

По материали от интернет.
http://coinstrade.ru/

 

 






Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2308779
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5379
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930