Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2012 10:01 - ДИНАСТИЯТА НА ТЮДОРИТЕ. 2
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8940 Коментари: 1 Гласове:
4



Династия на Тюдорите
Втора част

 

image
 

Едуард VI (1537-1553)
- години на управление (1547-1553)
                   

                                                                                                                                                                                                                 
image

 Edward VI
Едуард, единственият законен син на Хенри VIII се родил в двореца Хамптън-Корт близо до Лондон на 12 октомври 1537. Бил едва на 10 години когато умрял неговия баща. Хенри VIII в последните дни от живота си се опитал да предотврати проблема, който поражда малолетието на престолонаследника, разпореждайки се от негово име да управлява Регентски съвет от 16 регенти, но фактически властта била завзета от херцог Съмърсет - вуйчото на Едуард. 

image

 Edward VI and the Pope

Едуард бил болнаво дете. Единственото, което силно го е интересувало било богословието. На 8 години вече знаел латински, на 13 - френски и гръцки език, самостоятелно превеждал книги и изучавал Свещеното Писание. През 1551 г. в резултат на интригите на Джон Дъдли, граф Уоруик (по-късно получил титлата херцог Нортъмбърлънд), Съмърсет бил отдалечен и младият крал бил подчинен на неговото влияние.   При Едуард били свалени от постовете им много от старите епископи. Самият Едуард, още дете, без колебание подписвал смъртни присъди на католиците.

image Portrait of Edward VI, 1550

За да укрепи своето положение при трона, херцог Нортъмбърлънд уговорил Едуард да завещае трона на Джейн Грей, правнучка на Хенри VII, която херцогът  планирал да венчае със сина си. Три дни след съставянето на завещанието Едуард неочаквано заболял. По настояване на Уоруик лекуващите лекари на краля били отдалечени. Край постелята му се появила някаква знахарка, която му дала отрова. Състоянието на Едуард рязко се влошило, тялото му се покрило с язви и той умрял.

image

Джейн Грей (1537-1554) -
деветдневната кралица (
10 - 19 юли 1553)

image

 Lady Jayne

Джейн била правнучка на Хенри VII, Според Акта за Наследяването от 1544 г., възстановил правата на Мария и Елизабет,  тя била едва четвърта в наследяването на трона след дъщерите на Хенри VIII и своята майка. Но първата наследничка, Мария била католичка, затова, опасявайки се от ново избухване на религиозни разпри, херцог Нортъмбърлънд, фактически упралявал в последните години на Едуард VI, убедил младия крал да провъзгласи за своя насленица Джейн. Но Джейн изобщо не се ползвала с популярност сред народа за разлика от Мария, която успяла да привлече на своя страна  армията и флота. Провъзгласена за кралица на 10 юли 1553 г., Джейн след 9 дни била свалена от трона, а на 12 февруари 1554 г. била екзекутирана в Тауър. 

image The execution of Lady Jane Grey in the Tower of London in the year 1554_Paul Delaroche

Джейн е записана в списъка на английските крале, защото е била кралица де-факто, а де-юре Едуард VI  бил наследен от Мария I.

image

Мария I Тюдор(1516-1558)
- години на управление (1553-1558)

image Queen Mary I Tudor

Мария I Тюдор (Mary Tudor) , английска кралица от 1553 година е дъщеря на Хенрих VIII  и Екатерина Арагонска. Възкачването на Мария Тюдор на престола било съпроводено от възстановяване на католицизма (1554) и жестоки репресии срещу привържениците на Реформацията (оттук идват и нейните прякори - Мария Католичката, Мария Кървавата). Животът на Мария бил трагичен от раждането до смъртта, макар нищо да не предвещавало подобна съдба. Като дете тя била сериозна, сдържана, рядко плачела, свирела прекрасно на клавесин. Когато станала на девет години, заговорилите с нея на латински търговци от Фландрия били учудени от отговорите и на  родния им език. Бащата много обичал най-голямата си дъщеря и се възхищавал на много от чертите на нейния характер.

image Princess Mary by Master John


Но всичко се променило след като Хенри встъпил във втори брак с Анна Болейн. Мария била отстранена от двореца, откъсната от майка си и от нея било поискано да се отрече от католическата  вяра. Но Мария категорично отказала. Тогава била подложена на множество унижения: полагащата и се като на принцеса свита била разпусната, самата тя била изпратена на заточение в имението Хетфилд, станала прислужница на дъщерята на Анна Болейн, малката Елизабет. Опасявала се дори за живота си. Състоянието на Мария се влошило, но на майка и било забранено да се вижда с нея. Само екзекуцията на Анна Болейн донесла на Мария известно  облегчение, особено след като признала баща си за «Върховен глава на англиканската църква», макар и с доста усилия. Върнали и свитата и тя отново получила достъп до кралския двор. 

image Queen Mary I by Hans Eworth

Гоненията се възобновили, когато на престола се възкачил по-малкия брат на Мария, Едуард VI, фанатичен привърженик на протестанството. По едно время тя сериозно замисляла бягството си от Англия, особено когато започнали да и възпрепятстват във всичко. Едуард, в края на краищата, лишил сестра си от престола и завещал английската корона на правнучката на Хенри VII Джейн Грей. Мария не признала това завещания. Като научила за кончината на брат си, тя незабавно тръгнала за Лондон. Армията и флота минали на нейна страна. Тайният съвет обявил Мария за кралица. Джейн Грей била свалена и завършила живота си на ешафода. Но за да подсигури престола за своето потомство и да не допусне до него протестантката Елизабет, Мария трябвало да встъпи в брак.

Съпругът на Мария I - Филип II (1527-1598)

image

Philip II

През юли 1554 г. тя се омъжила за наследника на испанския престол Филип, макар да знаела, че той не се харесва на англичаните. Тя се венчала за него на 38 години, бидейки вече немлада и некрасива. Женихът бил с 12 години по-млад от нея и се съгласил на брак само от политически съображения.  След първата брачна нощ Филип отбелязал: «Трябва да си Бог, за да изпиеш тази чаша!»  Впрочем, той не живял дълго в Англия, посещавайки рядко жена си. А Мария много обичала съпруга си, тъгувала без него и му пишела дълги писма по цели нощи.


image

 Мария и Филип нямали деца.  Отслабена от болести, тя умряла от грип. Наследила я доведената и сестра Елизабет. 

image The Entrance of Queen Mary I with Princess Elizabeth into London.

Следва продължение...
 

http://lm.livememory.net/post150710454



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Разкошни репродукции:)
24.05.2012 10:11
Разкошни репродукции:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300188
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031