Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 21:55 - КОВАРСТВО И ЛЮБОВ, С БАРОКОВА МУЗИКА И ПОРТРЕТ НА ЛЕОНОРА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 9325 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 06.07.2012 22:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
image
Алесандро Алори, «Eлеонора ди Гарсия ди Толедо ди Пrетро де Медичи»1571. Музей по история на изкуството, Виена

Това е разказ за прекрасния портрет на Елеонора ди Гарсия ди Толедо де Медичи (1553-1576г.), известна като«Леонора» или «Дианора», нарисуван от флорентинския художник Алесандро Алори. Под звуците на бараковата музика ще се потопим в една друга епоха и ще се опитаме да разберем, или по-скоро да почувстваме атмосферата на интриги, коварство и жестокост, от една страна, и изискани разкош и рафинирано изкуство, от друга.   Това е и една история за могъщата фамилия Медичи, в която се преплитат любов, политика, коварство, прекрасно изкуство и жестокост.

image

    В тази удивителна история своята неблаговидна роля изиграл и композиторът Джулио Качини (1545 - 1618) - автор на прекрасната и вечна музика "Аве Мария".

image Бюст на Джулио Качини,XVI-XVII век

   Изключително талантлив човек, който притежавал прекрасен тенор, сам си акомпанимирал на  лютня и виолончело, станал впоследствие изключителен композитор, един от основоположниците на жанра опера барок, създал също  полихорални произведения, в това преплитане на обстоятелствата изиграл съдбоносна роля в живота на няколко души. 
  image

Алесандро Алори, Автопортрет, 1555


   Алесандро Алори бил един от най-значимите живописци за управляващата Флоренция фамилия Медичи.
   Медичите изиграли значителна роля в историята на културата през ренесансовата епоха. Те били както ценители на изкуствата, така и покровители на много знаменити художници, такива като Филипо Липи, Аньоло Бронзино, Сандро Ботичели.
   Прочутата галерия Уфици била създадена на основата на колекциите на рода. Благодарение на тази страст към изкуството останали портрети, чрез които днес можем да видим, почувстваме и да се опитаме да разберем загадките и тайните на рода Медичи.

image image
 На портрета на Алори е изобразена прелестната млада Леонора. Нейната удивителна история, вдъхновява американската писателка Каролина Мърфи да напише книгата "Убийството на принцеса Медичи".  








  image

  По майчина линия девойката произхождала от стар аристократичен род. А по линия на бащата била свързана с испански грандове. Дядото по бащина линия бил ипанския вицекрал на Неапол. Елеонора обединила в себе си италианска и испанска синя кръв. Била единствената дъщеря на дон Гарсия Толедо и Витория де Аскания Коломна.  Родена през 1553 година, от рано загубила майка си и била дадена за възпитание на леля си Елеонора Алварес Толедо и нейния съпруг Козимо I Медичи, Велик херцог наТоскана.
 

image
Аньоло Бронзини, портрет на Козимо Медичи, Велик херцог на Тоскана


image
Лелята Елеонора Алварес Толедо

   По това време баща й бил главнокомандващ военноморския флот на Испания. Така нейната по-нататъшна съдба се преплела тясно с Медичите. Елеонора и Козимо отглеждали с любов Леонора.
   Славата за нейната красота и обаяние нараствали с всеки изминат ден. "Очите й сияят като звезди",- писал едни от тогавашните поети за младата красавица.

   Дворът на Медичите бил  разкошен и жените в него имали по-големи свободи, отколкото в Испания. Конна езда, музициране, рисуване, даже фехтовка - с това се занимавала Леонора в тези безоблачни дни.
  След смъртта на леля й, под своя протекция я взела по-голямата дъщеря на Козимо - принцеса Изабела, станала след смъртта на майка си първа дама на Флоренция.

image
Принцеса Изабела Козимо Медичи, 1560, художник Алесандро Алори


  image   Портрет на Дон Пиетро,  художник Аньоло Бронзино. 1560г.

  
Навярно животът на Леонора би продължил да бъде такъв щастлив и безгрижен. Но... на 15 години тя била омъжена за малкия син на Козимо - Пиеро, нейн братовчед. Това бил политически съюз между фамилията Медичи и вицекралското семейство Толедо. 
  
От една страна, Леонора - красива, високо образована, много богата. От друга, Пиетро - жесток и ограничен човек. Най-малкия от единадесетте деца на херцога, но още като дете имал горещ и неспокоен нрав, заради което братята му го недолюбвали. Нрав, който по-късно щял да се развие в нещо по-лошо - неудържима жестокост... Дните си прекарвал в любовни похождения с многобройни любовници, опустошавайки хазната на баща си.  
   Те били твърде различни, но бракът бил сключен през 1571 година. След две години се родил синът им Козимино.Пиетро се отнасял пренебрежително към Леонора. Дворът осъждал Пиетро, но той, свикнал още от детство да бъде в опозиция на всички, се водел само от собствените си желания. Разбира се, да бъдеш отхвърлена и измамена жена било тежко и оскърбително. Но Леонора била подкрепяна от принцеса Изабела, която също била нещастна в семейния си живот. Жените Медичи рядко били щастливи.       
 
Изабела разсейвала Леонора от тягостната ситуация. По нейния пример Леонора се потапила в светския живот, помагала на църквата, художниците и литературната Академия Алитерати. С течение на времето Леонора позабравила за своя жесток мъж. Красотата й разцъфтяла, и скоро се появили поклонници. Козимо не препятствал на едно такова прекарване на времето, отчасти и защото чувствал вина заради омъжването и с разпътния си син, а и на Изабела положението било подобно.


 image  Франческо де Медичи, Велик херцог на Тоскана,  1560.        Но през 1574 Козимо умрял и Велик херцог на Тоскана станал Франческо I Медичи, по-големия брат на Пиетро. Със смъртта на Козимо Леонора се лишила от покровителство и защита. Пиетро жадувал да сложи алчните си ръце върху богатото състояние на съпругата си. Обстоятелствата се стекли по най-неблагоприятния начин. Леонора пречела на съпруга си, при това и поведението й хвърляло сянка върху дома на Медичите. Над младата жена надвиснала заплаха. 
image
       По също време Леонора срещнала Бернардино Антинори (1537- 1576 ), който бил пълна противоположност на Пиетро. На картината е изобразен как приветства Катерина Медичи. Бил рядък красавец, произхождал от стар флорентински род, блестящо образован и умен, получил религиозно и военно образоване. Знаел история, астрономия, математика, изучавал морско дело. Бил смел и храбър. Рицар от Ордена на Стефан Първомъченик и прославен герой от битката при Лепанто.


image   Такава ярка индивидуалност... Не можело да не се влюби!. Леонора започнала таен роман с Антинори. Като в огън се хвърлила младата жена в обзелите я чувства. Тя не могла да разсъждава, да внимава. Нерядко виждали Бернардино в каретата й. Тръгнали слухове...       image     Като паяк в паяжина, мъжът на Леонора чакал своя час. Започнали да следят влюбената двойка. И именно тук изиграл съдбоносна роля прочутия композитор Джулио Романо Качини. "Геният и злодейството съвместими ли са?" Оказва се, че са съвместими. За съжаление нямал благороден характер, част от действията му били продиктувани от завист и ревност. Известен исторически факт е, че именно Качини съобщил на Франческо I за двамата влюбени. Предателството му довело до трагичен край на Леонора и нейния възлюбен. В табуретката на Леонора открили скритите любовни писма и сонетите, написани от Антинори. А по-нататък последвал страшния финал на тази драма. Бернардино бил заловен, хвърлен в затвора и там удушен. След два дни подобна участ постигнала и Леонора. През една юлска нощ в отдалечената вила на Медичи с разрешение на брат си и с помощта на наемни убийци, Пиетро собстеноръчно удушил съпругата си с кучешка каишка.    image
      Медичите се опитали да прикрият нещата, като съобщили, че Елеонора умряла от сърдечен пристъп. Но страшните испански грандове - роднините на Леонора, принудили Франческо да разкрие истината. В писмо до Филип II той писал "... Пиетро, нашият брат, сам й отне живота, защото тя се държеше неподобаващо..."
  Под влиянието на роднините на убитата, Пиетро бил изпратен за Испания, където живял в неизвестност и вечни дългове. Там и умрял в нищета. Имало и още една жертва на тази ужасна история - малкият син на Леонора, който умрял два дни по-късно. Тръгнали слухове, че и тази смърт била насилствена. Във Флоренция знаели, че Леонора била убита, и съпреживявали тази трагедия. Съвременникът Агостино Лапини написал: «Тя беше красива, грациозна, нежна, очарователна... и освен това, имаше очи, сравними по красота само със звездите». От хрониките се научава, че Леонора била «погребана в криптата Сан Лоренцо без церемония».

image
    Времето отнесло бушуващите страсти на рода Медичи. Но останала гениалната музика и този портрет на прекрасната Елеонора.       Източници:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pietro_de"_Medici  http://www.8notes.com/biographies/caccini.asp   http://blog.raucousroyals.com/2008/08/leonora-lost-medici-princess.html  

 

 

 












Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Прекрасен разказ, Калина!
06.07.2012 22:10
Благодаря ти... Това е животът. Дори страшните испански грандове не са могли да спасят една любов. И тя умира само на 23... Майка й, е била забележителна жена., но си отива от този свят твърде млада. Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300013
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031