Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2012 10:00 - АВЕ МАРИЯ!
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 11144 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 17.07.2012 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Аве Мария!
Колко изненади, мистификации и открития?


image   Дучо ди Буонинсеня, Благовещение

     Съвършените мелодии са малко на света. Те са толкова прекрасни, че са познати практически на всеки.  Невероятното е, когато подобни мелодии се композират от различни хора, и даже текстът им е различен. Общото е само названието, темата и образа.  И това само по себе си е вече загадка.
    И така, "Радвай се, Мария!" Първоначално – приветствие на архангел Гавраил към Дева Мария в момента на Благовещението. В католическата традиция – Ave Maria, в православната «Богородице Дева, радвай се!». Тази молитва е една от най-известните в християнския свят,  а от XI век към нея само се добавят отделни думи.


image   Благовещение, Сандро Ботичели, 1490

    Бve, Marнa, grбtia plйna; Dуminus tйcum: benedнcta tu in muliйribus, et benedнctus frъctus vйntris tъi, Iйsus – така  звучи на латински.
  image
 
Св. Благовещение от неизвестен автор от XVI в., от църквата "Св. Йоан Морски" в Несебър.
       Θεοτόκε Παρθένε, χαῖρε, κεχαριτωμένη Μαρία, – така  звучи на гръцки. 
   Тази молитва е преведена на повечето езици, звучи и в англиканската, и в лутеранската, и в гръкокатолическата църква.

      Но тук ще стане дума не за молитвата. Върху нейния текст са написани няколко десетки произведения, между които с автори като Дж.Палестрина, К. Сен Санс, Ф. Лист, А. Дворжак, Д. Верди, П. Маскани И нито една от тези песни не е молитва. Това е просто гениална музика, една част от която е свързана с известните  думи, а друга - не. Да, гениална музика, но авторството на една от мелодиите е било подложено на съмнение.
    Най-забележителните примери на мелодиите на "Аве Мария!" са свързани с необикновени истории. 

image
    Мадоната с младенеца, Леонардо да Винчи

  «Ave Maria» на Бах-Гуно. Един от най-известните и фундаментални трудове на Й.С.Бах е двутомника "Добре темперирано пиано".  Прелюдиите и фугите от него музикантите ги свирят от детските си години и после цял живот.  Но първата прелюдия, с която започва целия цикъл, на пръв поглед изглежда удивително простичка мелодия в до-мажор. На на втори и следващ поглед това вече не е така – прелюдията омагьосва.
   След около 150 години френският композитор Шарл Гуно  написал към прелюдията мелодия. Просто наложил върху музикалната тъкан на Бах своята мелодия. Музиката заживяла свой живот и е една от най-често записваните и изпълнявани  в света.

  image   Мадоната с младенеца. Тадео ди Бартоло (Авиньон, 1400)
 
    «Ave Maria» на Шуберт. Не по-малко гениална и не по-малко известна песен. Но изобщо не е свързана с молитвата. И първоначално се наричала – «Третата песен на Елен». Наистина, първите две думи – т.е. обръщението били запазени («Ave Maria! Maiden mild! Listen to a maiden"s prayer!»). Текстът в поемата на Уолтър Скот бил на английски и се отнасял за келтската Господарка на Езерото.
   Произведението на У. Скот «Дамата на езерото» било преведено на немски език от Адам Сторк, и  Франц Шуберт ползвал именно този текст («Ave Maria! Jungfrau mild»). По-точно, Шуберт искал неговата песен да звучи и  на английски, и  на немски – за да се пеела и в родината му, и в Англия. Напълно разбираемо желание на композитора, осъзнаващ своята гениалност, но живеещ
в нищета. И днес   тази романтична песен на Шуберт звучи навсякъде. Във всички варианти, и на латински също, което самият композитор изобщо не е предполагал…

  image   Мадоната с младенеца, Рафаело, 1505 
 
«Ave Maria»  на  Джулио Качини. Тази прекрасна музика се появява през 1970 година и моментално завладява света.  Авторството й е посочено впоследствие  – малко известен италиански композитор Джулио Качини (1551–1618), един от създателите на оперния жанр.  
   Били необходими няколко десетилетия търсения на ентусиазти и експертизи на професионалисти по музика за лютня, за да се направи един доста интересен извод - автор на  тази знаменита «Ave Maria» е … съветския китарист и лютнист В.Ф. Вавилов ( 1925–1973). От съвсем обикновено семейство, воювал във Великата отечествена война, посветил целия си живот на музиката.

image
    Владимир Ф.Вавилов - китарист, лютнист и гениален композитор, неразкрит приживе.

  На грамофонна плоча, издадена от фирмата «Мелодия» («Музика за лютня XVI–XVII век») са записани няколко известни сега в цял свят мелодии. Като автори на музиката били посочени италиански имена или било отбелязано, че авторът е неизвестен, но е представител на стара италианска школа за лютня. Плочата била разпродадена моментално. А по-нататък, хора, които разбирали от тази музика, започнали по-задълбочено да се интересуват. 
     Но нямало вече кого да попитат. В. Вавилов по това време  починал.  Той живял кратко (не достигнал до 48 години). Участвал в китарен дует, записал две плочи (едната, от които е именно «Музика за лютня XVI–XVII век»). Доказано е, че той е не само изпълнителят, но и авторът на повечето мелодии, станали международни хитове.
   Сега Вавилов е наричан гениален мистификатор. Но както се случва, за пореден път хората не забелязали гениалния композитор...


image Мадоната с младенеца, Помпео Батони 1742

Източник:
http://shkolazhizni.ru/archive/0/n-41449/












Гласувай:
10



1. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Калина. Истината е неделима:)
17.07.2012 15:56
Богородица, Майката, Даряващата живот е една за всичките земни езици и на всички религии... Дори езикът коленичи. Майка, дом, син... Думи, които са невеществени, не са родени от разум, а от извора на сърцето и са от светлина... Затова в началото е Словото... Словото Майка. Нищо чудно, че независимо един от друг, толкова велики музиканти на човечеството са написали една и съща мелодия. За Бах доказаха, че композирал, следвайки траекториите на небесните тела и трептенията на звездите. Поздрави и хубава вечер!
цитирай
2. krysy - Благодаря, Надя! :)
20.07.2012 11:05
malchaniaotnadejda7 написа:
Богородица, Майката, Даряващата живот е една за всичките земни езици и на всички религии... Дори езикът коленичи. Майка, дом, син... Думи, които са невеществени, не са родени от разум, а от извора на сърцето и са от светлина... Затова в началото е Словото... Словото Майка. Нищо чудно, че независимо един от друг, толкова велики музиканти на човечеството са написали една и съща мелодия. За Бах доказаха, че композирал, следвайки траекториите на небесните тела и трептенията на звездите. Поздрави и хубава вечер!


Съгласна съм из цяло с теб. Наистина, когато словото резонира в божествена музика, няма по-прекрасно от това.
Морски поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299806
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031