Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2012 12:51 - ГОЛЕМИТЕ ОТКРИТИЯ И ПОСТИЖЕНИЯ НА ИНДИАНЦИТЕ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 8798 Коментари: 5 Гласове:
11

Последна промяна: 03.08.2012 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Големите открития и изобретения на индианците

image

Не всички достижения на индианците са оставили свой отпечатък в световната  история - много от техните открития и изобретения имали локален характер на приложение, т.е. били използвани само от самите индианци и то върху собствената им територия.  Но дори и те не са за пренебрегване. Трябва да се отбележи, че високото ниво на материалната си културна индианците са достигнали при ниско ниво на развитие на производителните сили (късният неолит) и при класово дорабовладелско общество - на този етап от развитието на човечеството много малко народи в Стария свят са достигнали до подобни резулатите.


image

 

1.Шоколадът

  Приблизително в началото на нашата ера в района на полуостров Юкатан са живели маите. Именно тук те открили диворастящото какаово дърво, което започнали да култивират, разбирайки целебната и божествена сила на  напитката, приготвяна от семената на плодовете. Напитката била горчива на вкус, но премахвала умората,  давала сила и прогонвала тъгата у човека.

image

   Оценявайки по достойнство това откритие, маите създали огромни плантации от какаови дървета, приемайки това за дар на боговете и отправяйки молитви към тях - на Ек-Чуахе и Шкакау - богинята, покровителка на какаовите зърна, измолвайки богата реколта.  Първият европеец, опитал "чоколатъл" бил Христофор Колумб - но той не оценил достойнствата на напитката. Това направил конкистадорът Ернандо Кортес след 17 години. След похода, завършил през 1528 година, той докарал в Европа няколко чувала с какаови зърна и едва тогава европейците оценили тази напитка, давайки съвременното му име - шоколад.

2. Култивиране на полезните растения

    
С преминаването към уседнал начин на живот индианците започнали да култивират различни ядливи и полезни за стопанството растения:
- Авокадото (на езика науа - aguacatl)image
- Памукът   image
- Маниоката image
- Папайята image

- Червеният боб  image   
- Лютите чушлета image (чили - на езика науа chilli)
- Тиквата image
- Картофите image
- Доматите (на езика науа tomatl)image
- Слънчогледа image 

- Царевицата  
   image                       



3.Тютюнът

  История на тютюна не е напълно известна. Експертите считат, че тютюнът като растение се появява 6000 години преди нашата ера. А вече след 5000 години населението на Америка започва да използва растението за пушене. Често боговете им били изобразявани с лула.

image

 


   





  
Към  X век тютюнът се разпространил из цяла Америка и вероятно, се е превърнал в култово растение, използвано в специални церемонии. Маите пушели свити тютюневи листа, завързани с конец и наричали този процес "сик"ар".
   Първи от европейците за тютюна узнали участниците в експедицията на Колумб. През 1492  на един от островите в Карибско море (възможно остров Тобаго) Колумб за първи път срещнал пушещ човек.



4. Текилата         image
    
  
Към VIII век  толтеките се научили да получават от растението агаве ферментирал сок - пулке, леко пенлив с млечнобял цвят, с алкохолно съдържание 4-6 градуса. Според легендата мълния ударила агаве и го разцепила на две половини и от сърцевината се излял нектар -"дар на боговете". Дълго време пулке била единствената алкохолна напитка, докато испанците не донесли в Новия свят европейските технологии за дестилация на алкохол.  imageЗа първи път мескалът - продуктът от дестилацията на сока от агаве, бил произведен през 1521 година, а  баща на текилата станал дон Педро Санчес де Тагли, маркиз Алтамира, който през 1600 година създал първата фабрика за текила в хасиендата  Cuisillos. Популярността на текилата растяла бързо и през 1608 година бил въведен специален данък върху търговията с текила. 



5. Ванилията

    Използвана от ацтеките като подправка  много преди идването на европейците. От нея те правели специална напитка  - смес от какаови зърна, ванилия и мед, смятана за мощен афродизиак.  image
  
   С ванилия те плащали данък на испанците, които пък я пренесли в Европа в началото на XVI  век. 

И още:

     
image

Думата "Ураган",

която произлязла от "Хуракан" - името на маянския бог на вятъра и бурята. Хуракан се превежда като"еднокрак".

        
  image








Бог Хуракан

     


  Най-точният в света календар.

Това е календарът на древната цивлизация на маите. Маянските астрономи успели да определят продължителността на слънчевата година на  365,2420 денонощия. Това е само с 0,0002 по-малко от приетото днес значение на тропическата година и съответства на грешка от едно денонощие за 5000 години. Това дава  основание да се направи извод, че календарът на Маите е бил малко по-точен от съвременния григориански календар. 
image


  Дъвката от чикле


  image

Изобретение на маите. По древномаянска технология чикле се произвеждала в малки количества за собствено потребление от сока на дървото чикосапоте, което виреело в югоизточно Мексико. Производството на чикле с търговска цел започнало в края на XIX век от един предприемчив американец -  Томас Адамс. 

image  image image Етапите на добив и производство на чикле.  


Изобретяването на хамака
image

Историята на хамака също води началото си от цивилизацията на маите в Централна Америка. Първото споменаване на хамака в европейската история е приблизително към 1500 година.  След откриването на Америка хилидя конкистадори се устремили към неизследваните земи в търсене на несметни богатства.  Ето едно описание на индианско село, направено от испанския конкистадор Педро Ваз де Каминя: «… селото е от няколко хижи, вътре всяка от тях има каменно огнище, около него – плетени рогозки. Няма никакви мебели, ако не се смятат изкусно направените парчета плат, в които те спят…» Древните индианци провесвали хамаци на достатъчно разстояние от земята, с което се опитвали да се предпазят от ухапването на отровните змии или насекоми.

 


 Одомашняването на пуйката

image

Точното време на опитомяването й  е неизвестно. Знае се, че в религиозните текстове на маите се препоръчва тази птица да се принася в жертва на бога, наричан "белия бог на вятъра". Една от мексиканските провинции от времето на маите се наричала страна на пуйките и елените.
В Европа пуйката попаднала под името «задморска кокошка» (точно така по-късно ще я нарекат и в  Азия). От Америка в Европа била пренесена от испанските конкистадори през 1523 година.


image

Хартията от фикус


Хартия, направена от фикус се използвала от олмеките хиляди години преди китайците да измислят хартията.  Кората на фикуса се сваляла, накисвала се във вода. Кашообразната маса се пресовала, добавяла се смола, изсушавали я и правели на листа.   Ръкописите се надипляли като хармоника и дължината им достигала до няколко метра. 

image

Някои от достигналите до нас документи били написани върху ивици плат, еленова кожа или хартия, получена от листата на агаве. Но все пак основният материал е бил амате. Названието «амате» произлиза от думата аматл, което преведено означават «хартия». Амате се изготвяло от корите на фикус или смокиня. 



Йероглифното писмо


image

image

Писмената система, получила названието писменост на маите, е била изнамерена от народностите Ch"olan и Tzeltalan, а по-късно адаптирана и за нуждите на Yucatec. Най-ранните находки са от около 250 г. пр.н.е., като най-много източници има от т.нар. Класически период (200-900 г. от н.е.). Намерени са общо към 10 000 отделни текста върху най-разнообразни носители - камък, кост, дървена кора, скъпоценни камъни, керамика и хартия. Завладяването на земите на маите от испанците от XVI век нататък, съчетано с налагането на католицизма на подчинените племена бележи края на използването на писмеността. Най-вероятно окончателно престанала да бъде използвана скоро след завладяването на последните две независими държави през 1697 г.

 

  Каучуковите топки за игра

image


Когато Колумб достигнал Америка видял индианци, които играели на топка, доста тежка, направена от черен материал, но отскачаща много по-добре от кожените европески топки. Тайната на тези топки била в каучука, добиван от каучуковото дърво.


image

Играта с топка или тлачтли  била ритуална спортна игра, разпространена сред народите от доколумбова Америка.  В различните места правилата били различни, при това американските индианци играят и днес съвременен вариант, наречен улама.  Доколумбовите стадиони за игра на топка били открити из цялата територия на Мезоамерика от Никарагуа на юг, до щата Аризона в САЩ.  Разкритите стадиони значително се отличават по размери, но всички имат тесни дълги полета, оградени със стени, от които топката можела да отскача.  

Фината обработка на материалите

  и изготвянето на  различни предмети на бита. Използвали се такива материали като кремък, обсидиан, варовик, кост, базалт, нефрит.


image image      image
                                                      обсидиан                                    нефрит
    Познанията по математика

- в частност, използването на нулата преди арабите.

image  Нули-раковини в записки на маите (фрагмент от Дрезденския кодекс)


Строителството на пътища


image

  Маите строели пътищата си с помощта на валяк и използване на саскаб - трамбован варовик.
  Тази технология се използва и до днес при прокарването на пътища. Забележителното е, че валякът по принцип съдържа идеята за колелото, но индианските народи така и не достигнали до създаване на същинското колело.


 
  Архитектурата 

е представена чрез добре запазените до наши дни храмови комплекси, пирамиди, дворци, арки и къщи.
Използването на лъжлив свод
в строителството давало устойчивост на конструкцията, тъй като цялата му тежест се предавала на носещите стени. Забележителното е, че  до маите, такъв свод се използвал само от микенците
.
image    imageimage

Търговията 

Жителите на Мезоамерика създали развита търговска мрежа, която съединявала цяла Централна Америка с морски и сухопътни пътища.




image

    Анатомията

- осъществявали трепанации и деформации на черепи, изпилявали и инкрустирали зъбите  и извършвали други хирургични операции, осъществявани с  каменни и костени инструменти.

        Лекарственная клизма

  била  използвана и като очистително средство, и като най-ефективно  средство за вкарване на лекарства и психоделици.










Гласувай:
11



1. liliyanaandreeva - Чудесна статия!
19.07.2012 13:24
Чудесна статия!
цитирай
2. minavamottuk - Браво
19.07.2012 15:30
очарована съм
цитирай
3. krysy - Благодаря!
20.07.2012 10:56
liliyanaandreeva написа:
Чудесна статия!

цитирай
4. krysy - Благодаря! :)
20.07.2012 10:57
minavamottuk написа:
очарована съм

цитирай
5. lambo - Aма и Тиквата ли е от Ха-Мерика ?!
20.07.2012 16:26
А аз си мислех че е от Банкя
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2300178
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5364
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031