Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2012 15:05 - ПЪПЪТ НА ЗЕМЯТА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 13817 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 11.08.2012 15:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

  
"Пъпът на земята" е място, около което са се развили почти всички древни култури. Това е центърът на земята.
  «Пъп на земята» съществува в  митологиите на много народи по света.    Да тръгнем с помощта на митовете да търсим това свещено място.

image

      В древногръцката митология фигурира понятието омфалос («пъп») — свещен камък, считан за център на земята. Според легендата, бог Зевс пуснал от различни краища на земята два орела, за да определи с тяхна помощ центъра на света, свещеното място, където от хаоса се е родил реда. Зевс отбелязал мястото (в Делфи), над което се срещнали птиците с каменен омфалос.
                                                                                                                                                           

image

image

   Храмът на Аполон в Делфи

   В античната писмена традиция се намират някои указания за това как е изглеждал делфийския омфалос. Общата представа за пъпа на земята е като полусфера, което се среща не само в древногръцката, но и в други традиции. В Пито (както първоначално се нарича Делфи), в храма на Аполон, където се намирал знаменития древногръцки оракул, и до днес съществува   яйцевиден камък, омфалос.

image

       
   Цивилизацията на етруските (VIII-IV в. пр. н.е.), предшествала Рим планирала по съответстващ начин своите селища. Те наричали своите свещени центрове «темпъл», което означава «вселена».Това била яма, прикрита с камък. При строителството на селището, отначало оттук тръгвали главните пътища от запад на изток и от юг на север. Едва след това започвало строителството на останалите улици. 

   При римляните за космически център се считал «Мундус» (от латинското «мир»). Така се наричала ямата за жертвоприношенията, също наследена от етруските. Според  легендата основателят на Рим Ромул я изровил точно  в точката на пресичане на главните улици на «квадратния Рим» - в темплума. По-късно това място получило наименованието Палатински хълм. Именно тук носели шепи земя от легендарната прародина, а заедно с тях и първите житни култури. Мундус се почитал като «пъпът на града Рим».

image

Палатинсксия хълм в Рим

    Древният Вавилон (от вавилонски “вавилу” – врата на бога), където се смесили всички езици (на еврейски “валал” означава смесване) също е смятан за “пъп на света” от своите създатели. Тук се намирал храма на главният бог Мардук, господаря на небето и земята, чийто храм е маркиран с камък подобен на пъп.
image

Руините на Древен Вавилон

  В Йерусалим се намира центъра на света за християнството. Куполът на храма-ротонда Гроб Господен, олицетворяващ безкрайността на Вселената е наречен омфлос т.е. пъп.

image

Пъпът на Земята – Йерусалим.

   В талмудската религиозна митология за пъпа на Земята се казва, че в центъра на света се намира Палестина, в центъра на Палестина -град Йерусалим, в центъра на Йерусалим – храмът, в центъра на храма – Светая Светих, в центъра на който е олтара и Ковчегът на Завета.
  Юдеите наричат  «пъп на Земята» крайъгълния камък на Храмовата скала. На тази скала по-рано се намирал Йерусалимския храм, а днес се намира джамията Купол на Скалата. Именно от този камък, според религиозната легенда започнало сътворението на света. Според тази легенда, скалата докоснал с петата си ангелът с огнения меч и оставил своята разтопена от небесния огън следа. 

image

  Вътре в Храма на Гроба Господен днес стои символична мраморна чаша, в която има сфера, върху която е начертан кръст, бележещ пъпа на света за християнския свят.
 
image
     За християните важно значение има и планината Тавор, разположена на югоизток от Назарет. На еврейски – Табор (Табур) означава «пъп». Формата на планината напомня полусфера, която величаво се издига сред Галилея. Първите последователи на Христос я наричали «жива планина» или «христиански корем». Главното събитие, свързано Тавор, което възвеличило планината в очите на християните, станало чудото с Преображение Христово.
    
Пак в Йерусалим,  на Хълма Мория е и джамията Кубат ас – Сахра (Скалният купол) - свещено място и пъп на света за мюсюлманския свят.

image
    Днес за най-важен пъп на земята се смята Йерусалим, почитан като светиня и в христианскя свят, и от мюсюлманите, и привържениците на юдаизма. Самият «омфал» е плаинната Мориа. Именно тук, според Стария Завет, Авраам се готвел да принесе в жертва на Бог своя син Исаак, и оттук Мохамед се възнесъл на небето.
   Необходимо е да се уточни, че Иерусалим е "пъп" само на половината Земя: юдейска, христианска и мюсюлманска.
   За мюсюлманите омфалът се намира в Мека - свещената Кааба, която според легендата била издигната от Ибрахим (Авраам) и Исмаил. По това време в Кааба имало многобройни статуи на племенните богове. В Кааба е въплътен древният доислямски култ към камъните на древните араби. Черният камък на Кааба е много стара светиня, почитана много преди появата на исляма.   

image

   Кааба стои сред огромен площад и в дните на поклонение той се изпълва изцяло с молещи се. В източния ъгъл на  Кааба са монтирани в голям камък черни късове лава или базалт с метеоритен произход на височина половин метър, така че може да се докосне с устни или поне с ръка. Видимата повърхност на камъка е примерно  16.5 на 20 см.

image

   «Черният камък Кааба» (Ал-хаджар-ул-асвад), е главен предмет на поклонение, символ на могъществото на Аллаха. Изпратеният камък блестял със своята толкова ярка белота, че се виждал на четири дни път от Кааба.  Но постепенно от човешките грехове той ставал все по-тъмен, докато не станал съвсем черен,   Според поверието, когато дойде  Страшния Съд, черният камък отново ще побелее.

  Цивилизацията на инките е оставила най-забележима следа на Южноамериканския континент. Столицата на древната империя на инките е Тауантинсуйю – градът Куско. Родоначалниците на династията на Инките се появили в района на Куско около 1200 година. Куско в превод от кечуа означава "пъп на земята". Именно оттук, от централния площад на града, тръгвали всички пътища в империята.

image
 
  Мачу-Пикчу — «изгубеният град на инките». Индианците кечуа наричалит това място «Пъп на Земята».


image
 
   Има и един остров в безбрежният Тихи океан, наричан от нас Великденски остров или още Пасха, а от островитяните Рапануи. В едни от най-древните митове събрани от изследователите, тамошните хора винаги наричали острова Те Пито о те Хенуа или Пъп на света. Островитяните се обръщалит към своята земя още със словосъчетанията “Окото, което гледа небето” или “Граница на небето”. image
    За някои от древните азиатски народи, това място се намирало в Памир, точката където се събирали всички планини от Европа и Азия или Бам – и – Дуня, пъпът на света. Ако погледнем една съвременна карта на Евразия, ще видим, че наистина въображаемият център на двата континента се пада в района на Памир. Както и, че именно там се събират окончанията на най-високите планински системи на земята.

image

  
   В Бирма (дн. Мианмар) вярват, че хълма над града Манделей е центъра на Вселената, пъпа на света. Тук в скалата на върха на хълма се отпечатала стъпката на Буда и се превърнала в свещенно място за всички будисти.

 

image


   

 

























 
Планината Съншан била възприемана от древните китайци за Център на света. В имперската епоха представата за свещена планина като сакрален център на света се свързала с планината Тайшян.

image

  Най-свещената планина на  Азия, Кайлас, се издига самотна над  платото на Западен Тибет. (Любопитно е, че географията на страната на боговете и мъдреците – Шамбала започва с описание на митичната планина Меру). Тя е свещена за няколко религии - джайнизъм, индуизъм, будизъм и местната тибетска религия бон.

image

  

image

   На рисунките тя е изобразявана така: свещената планина има четири склона, които са обърнати към четирите посоки на света и имат различни цветове.
   В историята на  Бон, първият майстор Тонгпа Шенраб слязал от небесата именно на планината Кайлас. (Религията Бон, съществуовала в Тибет много преди раждането  на Буда Гаутама).
  Индуистите вярват, че Кайлас е космическия център на мирозданието, и именно там живее могъщия бог Шива, а близкото свещено езеро Манасаровар е създадено от бог Брама.
  Джайните почитат Кайлас като място, където техния първи светец е достигнал освобождение.
 Будистското учение поставя в центъра на вселената образа на планината  Меру (Сумеру), тя служи като опора на небето.


  
В хронологически план най-древният символ на "пъпа" на света се намира в Мала Азия и той датира още от праисторическите времена.
  
image

В археологическия комплекс Гьобекли Тепе в Южна Турция беше разкрит през 1994 година един от най-старите храмове в света.

image

   Гьобекли-Тепе (тур. Gцbekli Tepe — «Кореместия хълм», известен още като «Хълма на пъпа» е храмов комплекс, разположен на 15 километра североизточно от град Шанлъурфа, в южна Турция. Според учените на това място се е издигал внушителен храм, към който са се стичали поклонници от цяла Месопотамия, Ефрат, Кападокия, района на езерото Ван, днешните територии на Иран и Ирак. Възрастта му е поне на 12 000 години,  не по-малко от IX хилядолетие преди новата ера. 
 Гьобекли Тепе е култов център обединявал  в религиозно и социално отношение населението на обширен регион, простиращ се на стотици километри около него. Множествата обаче са се стичали тук само няколко пъти годишно - за да честват различни празници, ловни ритуали и такива свързани с култа към предците, придружени с жертвоприношения на животни и последващото им изяждане по време на ритуални пиршества. Вероятно на това място са се срещали не само религиозните, но и търговските маршрути на древното население на региона, смятат археолозите.


 

image


  Всяка древна цивилизация считала мястото, от което възниква, за своеобразен център на света. Това място било най-познатото за нея и се превръщало в сакрален център на битието й. Често в този център има поставан камък, остатък от много по-древен култ и почитание към природата.

Защо “пъп” ? Най-вероятно защото той е онази част от тялото, с която сме били свързани с майката. Той е бил нашата връзка от която сме почерпили живот. Това е мястото, където се ражда началото.

  Източник
http://planeta.moy.su/blog/pup_zemli/2012-05-21-8239



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Комплименти!
11.08.2012 18:53
С удоволствие чета блога ти.Редко срещам интелигентен женски блог.
цитирай
2. krysy - :)
11.08.2012 19:36
анонимен написа:
С удоволствие чета блога ти. Редко срещам интелигентен женски блог.

Благодаря! Приятно е да прочетеш такава оценка.
Писането в блога е едно удоволствие за мен и, може би, затова се получава.
цитирай
3. kagami5 - Поздравления!
21.02.2018 18:03
Засегнали сте важна за всеки народ тема, на която у нас не се обръща внимание. А и ние имаме "пъп","axis mundi", връзката между небето и земата. Това е връх Мусала и името му именно така се тълкува. Имам и една малка забележка - името на град Вавилон не е дадено от евреите и не бива да се свързва и превежда от иврит - bābili, bāb ili буквално означава "порта на бога".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297474
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031