Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2012 10:37 - ШАМАНИЗМЪТ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10023 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 12.08.2012 10:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image

Вероятно това е най-древната система  за лечителство в света. Шаманизъм е особено широко разпространен в племенните култури, които, развивайки се на значителни разстояния една от друга, създали системи от поверия, които поразително си приличат.
Шаманът е човек, който, потопен в особено  състояние на съзнанието, придобива способност да общува с  духове и да черпи от външни източници значителна сила.


image

 

Главна цел на шаманизма е лечението на  тялото и ума. Използват го още за гадаене и за осигуряване на успешен лов  и процъфтяване на племето или селото.     
Шаманизмът е сложно явление,  често погрешно приравняван към магьосничеството. Способността да се изпада  в екстатичен  транс, да се свързва с духовете, да изцелява или да предсказва бъдещето още не прави човека шаман.

image

 

    Данните от археологията и етнографията свидетелстват, че шаманизмът съществувал още от 20 - 30 хиляди години. Не е изключено да е още по-стар и да се е появил едновременно с човечеството. Следите на  шаманизма са открити в целия свят - Америка, Азия, Австралия, северна Европа и Африка. В съответствие с някои съвременни теории определени форми на шаманизма, съставляващи основата на европейското магьосничество са практикували келтите и друидите.

image

 

    Системите на шаманизма  са доста разнообразни, но всички те са свързани с някои общи черти. Шаманът трябва еднакво добре да се чувства и в двете реалности: обичайната, ежедневна реалност  и в необичайната реалност, свързана със съзнанието на шамана. Да се проникне в необичайната реалност може в състояние на транс, изменящ се от лека забрава до дълбока кома.

image

   Такова състояние позволява на шамана да вижда и прави онова, което не би могъл в обичайната реалност. Изпадайки в транс, шаманът тръгва за долния свят, промушвайки се през пролука в земята.   В долния свят той научава причината за заболяването на пациента и начина на лекуването му, общува със своите отвъдни пазители и помощници. Той може да се превъплъщава в тези духове и да лети във въздуха.

image

  Той прави всичко необходимо за излекуването и може да погледне в бъдещето.  Когато работата е завършена, той се връща обратно в обичайната реалност. Казват, че шаманите могат и да се издигнат в небето на призрачни лодки и да яздят  духовете на конете, пренесени в жертва.

image

  За шамана необичайната реалност е също така материална, както и обичайната. Предметите, които вижда не са халюцинации, те са просто отвън по отношение на нашия свят. Проникването в тази реалност на съзнанието на шамана става с помощта на барабанни удари, кречетала и танци, а в някои случаи и с помощта на халюциногени.

imageimage

   Шаманите обикновено са мъже, но могат да бъдат и жени, и някои от тях да достигнат до голямо могъщество.  В някои култури изборът на  шамана  се възлага на духовете. Предполагаемият шаман разбира за своето избиране по някой веществен знак, например, сериозна болест, от която той едва не умира, но се излекува благодарение на своята сила. В други култури човекът, притежаващ способности на шаман, се открива още в ранна младост. Обучава се, а после се извършва обряд на посвещение.


image

    Източник на силата на шамана е неговият дух-пазител. Наричат го още "животно на силата", "дух-опекун", "животно-тотем".  Обикновено шаманът бди през нощта навън, очаквайки своя дух-пазител. Той се появява във вид на животно, птица, риба или земноводно, но може да приема и образа на човек.

image

   Срещата с него е благотворна, тя открива на шамана достъпа до  могъществото. Шаманът призовава духа в своето тяло, и той го пази от болести и враждебни сили от долния свят. След няколко години духът-пазител може да бъде сменен ако възникне необходимост от това.  

image

   След като вече има дух-пазител може да се заеме с изцеляване и прорицания. Техниката на изцеление е различна. Шаманът може да събере духове помощници, които са и причина за болестта и средство за освобождаването от нея. Те се въплъщават в растения, насекоми, червеи и др. В състояние на транс шаманът вижда причината за болестта, после слага един от предметите в задната част на устната кухина, а другия - в предната. След това започва да изсмуква болестта от тялото на пациента. Енергията, предизвикала болестта, се поглъща от духовете помощници, които се намират в устата на шамана и го пазят от проникване на болестта навътре в тялото му.
image

  В други случаи шаманът се спуска в долния свят, в царството на мъртвите, за да върне душата на пациента или да намери неговия дух-пазител. Понякога шаманът изгонва духовете, предизвикали болестта с помощта на процедура, напомняща спиритически сеанс, или ги уговаря да напуснат пациента с молба или ласкателства.


image

    На запад интересът към шаманизма се увеличава след излизането през 1951 година на книгата на Мирча Елиаде "Шаманизъм". Оттогава са написани повече книги по шаманските системи и използването на халюциногени и наркотици (забележка: те се използват не при всички шамански системи). От 70-те години 20 век някои неоезически вещици и неоезичници смесват своите религиозни и магически церемонии с шаманските ритуали. Една от първите, която постъпи така е неоезическата църква на Седемте Стрели в Уитридж, Колорадо, основана през 1975 година като църковна конгрегация за общ живот с шамански традиции.

image

Из «Шаманския кодекс» на корякския шаман Кочап Тъкентекиев

Кога шаманът казва "не" :

1. Не съди за нещата по външната им форма.  — Гледай  същността.
   
2. Не обещавай нещо, което не можеш да изпълниш. — Претегляй възможностите си. 
 
3. Не хващай пръв оръжието. — Решавай спора по мирен път. 

4. Не прехвърляй отговорността на другите. — Поправяй грешките си. 

5. Не следвай действията на другите, ако ги смяташ за неправилни. — Бъди себе си.
 
6. Не учи другите на онова, което сам не разбираш. — Укроти гордостта си.
 
7. Не вземай онова, което не ти е нужно. — Живей според потребностите си. 
 
8. Не върши работа заради другите. — Отговаряй само за себе си.
 
9. Не натрапвай своето мнение. — Знай, че всеки има право на избор.  
 
10. Не допускай лоши мисли в главата си. — Мисли за хубавото, за да се избавиш от лошото.

11. Не чакай похвала за добрите дела. — Прави добро безкористно.
 
12. Не съжалявай за нещо, което никога не е било. — Бъди искрен по отношение на себе си.     
13. Не си търси оправдания. — Намери път за решаване на проблема. 
 
14. Не действай прибързано. — Обмисляй постъпките си предварително.

15. Не се меси в чужите дела. — Грижи се за своите.
 
16. Не показвай добро разположение, ако това не е така. — Учи се да казваш «не».  
 
17. Не вреди на Природата. — Помни, че Земята е твоя майка.

18. Не вземай нищо назаем. — Разчитай на себе си в живота. 

19. Не раждай деца, ако не можеш да ги възпиташ. — Измервай своята сила с главата си. 

20. Не върши работата си как да е. — Бъди добросовестен. 
    21. Не решавай няколко задачи наведнъж. — Съсредоточи се върху изпълнението на една.    22. Не мисли за миналото с тъга. — Живей с настоящето, гледай в бъдещето.
23. Не подменяй любовта със сантименталността. — Отърси се от съжалението, ако любовта е отминала.

 24. Не пипай чуждото. — Като загубиш нещо чуждо, дай три свои.

 25. Не лъжи. — Знай, че в лъжата няма сила. 

26. Не обсъждай постъпките на другите. — Бъди спокоен в  чувствата си. 
 
27. Не настоявай за отговор. — Питай без да се задълбочаваш. 

28. Не предавай този, който вярва в теб. — Бъди отговорен. 
 
29. Не унижавай другите, за да издигнеш себе  си. — Помни, че това е проява на слабост.

30. Не се бой от поражения. — Върви напред към набелязаната цел. 

31. Не се оплаквай от живота си. — Промени го към по-добро. 

32. Не обяснявай същността на нещо на онзи, който не може да я разбере. — Бъди по-разбираем. 

33. Не завиждай. — Постигай успехи със собствените си сили. 

34. Не бъди високомерен. — Дай възможност на хората да станат по-добри.
  35. Не съди за голямото, без да познаваш малкото. — Върви постепенно. 
36. Не прави на другите онова, което не би желал за себе си. — Помни, че всичко е взаимно свързано.


Диксон О., Ядне И. Шаманские практики клана Ворона и Малого Лебедя. — М.: Рефл-бук; К.: Ваклер, 2001

 

 




Тагове:   шаманство,   шаман,   практики,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Аз и Петър Петров и много други тъ...
23.08.2012 23:21
Аз и Петър Петров и много други търсим "рационалното зърно" в митологиите и шаманизма като изключваме суеверията, окултизма и езотеризма!
цитирай
2. krysy - Това е хубаво!
31.08.2012 21:10
liliyanaandreeva написа:
Аз и Петър Петров и много други търсим "рационалното зърно" в митологиите и шаманизма като изключваме суеверията, окултизма и езотеризма!

Продължавайте в същия дух. Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2297343
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031