Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2012 06:35 - ПРИКАЗНИТЕ ЗАМЪЦИ НА ПОСЛЕДНИЯ ПРИКАЗЕН КРАЛ
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 10531 Коментари: 5 Гласове:
15

Последна промяна: 19.01.2015 19:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

image

Сред приказната красота на Баварските Алпи са запазени три бисера от короната на последния крал романтик Людвиг II Баварски - Нойншванщайн (Neuschwanstein), Линдерхоф (Linderhof) и Херренхимзее (Herrenchiemsee).
image

   Крал Людвиг Баварски от детските си години бил запленен от рицарските  подвизи. Израснал в тишината на своя алпийски замък, на брега на прекрасното Лебедово езеро, Людвиг за цял живот запазил в сърцето си старинните немски легенди и балади. Образът на рицаря-лебед станал негова пътеводна звезда.

 

image

Людовик II бил красавец - висок почти два метра, синеок с разкошни черни къдри. Самият той бил загадъчен – живеел  усамотено, наслаждавайки се на музиката на Вагнер, а смъртта му също така била много тайнствена, неразгадана до днес.

image

   Лебедовото езеро, което познаваме по световно известния балет на Чайковски, действително съществува. То се намира в Бавария, в района на Алгау в Алпите. През средните векове баварските менестрели възпявали подвизите на «Лебедовите рицари», извършени в този край в името на Светия Граал. Волфрам фон Ешенбах в своя «Парсифал» разказва за лебедовия рицар Лоенгрин, доплувал на лодка, теглена от бял Лебед по Лебедовото езеро, за да се притече на помощ на херцогиня Елза фон Брабант.

image

  Там, между двете планински езера – Шванзее (Лебедовото езеро) и Алпензее (Алпийското езеро) през XII век бил построен Замъкът Хохеншвангау. Високи планини обкръжавали езерото от юг, гъсти гори от север. Няколко столетия «Лебедовия замък» бил владение на рицарите Швангау. Когато през XVI век те напуснали бреговете на Лебедовото езеро, Хохеншвангау започнал постепенно да се руши.
image

   Романтично настроеният принц Максимилиан от баварския кралски род Вителсбах купил руините в началото на XIX век и превърнал замъка в своя резиденция. Художници романтици, вдъхновявайки се от средновековните легенди, създали в замъка прекрасни стенописи, посветени на «лебедовата тема» и Лоенгрин. Скоро Максимилиан се оженил за принцеса Мария от пруския кралски род Хохенцолерн.  На 25 август 1845 година  им се родил син – Ото Фридрих Вилхелм Людвиг. През 1848 година принц Максимилиан станал баварски крал. А в замъка Хохеншвангау на брега на Лебедовото езеро растял принц Людвиг,  обкръжен от легенди и лебеди...
  Една от  легендите разказва за млад дърводелец, който през нощта изрязвал лебеди от дърво. С всеки нов лебед се изпълнявало по едно негово желание. Видимо желаейки да продължи традицията, Людвиг достигнал голямо майсторство в направата на лебеди, макар и от хартия. И въпреки, че животът му бил кратък и завършил печално, не може да се каже, че съдбата му е отказала да изпълни неговите желания.

image

Лебедовото езеро (Schwansee) в Лебедовата страна – Schwangau

image

Чайковски бил очарован от вида на Нойншванщайн и езерото. Именно тук, както се предполага, у него се зародила идеята за балета «Лебедово езеро».

image

image

Най-голямата заблежителност на Швангау, освен красивата природа, са двата «лебедови» замъка: Хоеншвангау (Hohenschwangau) и Нойншванщайн (Neuschwanstein).

  Принцът  малко се интересувал от държавните дела.Той живеел в света на мечтите, музиката и поезията. Операта «Лоенгрин», която му направила огромно впечатление, положила началото на дружбата му  с композитора Рихард Вагнер, която продължила през целия му живот. Самият той мечтаел да създаде прекрасна приказка с фантастични дворци.

image


   Първи от приказните дворци станал Нойеншванщайн. Той бил издигнат през периода 1869-1886 година върху стръмна скала, високо над езерото Алпензее и буйния поток Пелат долу в клисурата. Това е най-приказния замък в Германия. Даже онзи, който изобщо не е чувал за него, навярно е виждал неговия островърх силует. Достатъчно  е да си припомни замъка на Спящата красавица с емблемата на Дисниленд.

image

    Замъкът повече приличал на жилище на феи и елфи, отколкото на реално творение от камък. 
   Отвътре той бил също така прекрасен, както и отвън.  Двуетажната тронна зала, замислена като «Зала на Светия Граал» е в богат византийски стил. От западната галерия  на замъка се открива прекрасна гледка към планинските върхове и езера.  Застинала музика в камъка… Последния спомен за последния романтик.

  

image

image

image

 

image

image
 

image

image

Alpsee (Алпийското езеро)

image

image

image

 
image

   През 1869 година на 87 км на юг от Мюнхен (на 20 км от  Хоеншвангау и Нойншванщайн), на мястото на ловната хижа на баща си Максимилиан II, Людвиг започнал строителство на нов дворец. Придворният архитект Георг Долман проектирал замъка Линдерхоф така, че нищо да не пречи на уединението на краля: многобройните алеи на различни нива тънели в зеленина, скривайки посетителите и слугите.image

  
Замъкът Линдерхоф до най-дребния детайл подчертавал елегантния френски разкош. Подражавайки на своя кумир Краля Слънце (Людовик XIV, крал на Франция), баварският крал построил Линдерхоф като храм на слънцето, чиито символ  станал паунът. Статуи на пауни украсяват залите, павилионите и алеита на комплекса. В центъра на този разкош са портретите, бюстовете и статуите на френския крал.

image

  Градините  на замъка Линдерхоф се смятат  за едни от най-красивите в историята на ландшафтния дизайн. Паркът с  площ 50 хектара съчетава елементи на италианския Ренесанс и английската градина с множество алегорични скулптури, фонтани и басейни, увенчани от кръгъл храм със статуя на Венера.

image
  Най-фантастичната част на парка е Храмът на Венера – огромна изкуствена пещера с езеро по средата, със сталактити, сталагмити и впечатляваща картина, изобразяващ сцена от операта на Вагнер «Танхойзер». По времето на Людвиг всичко това се съпровождало с първите в света светлинномузикални ефекти,  и променящите се цветове хвърляли отблясъци върху изкуствения водопад и езеро, в което плавала ладия с формата на лебед.

image

image

image

image

  През 1868 г. Людвиг Баварски писал на Вагнер: «Имам намерение отново да  издигна от руините  Хохеншвангау около клисурата Пелат в истинския стил на старите немски рицарски крепости.  Това е едно от най-прекрасните места...». Строителството продължило 12 години. Но неговият създател така и не успял да прекрачи прага му, за което толкова дълго мечтал.

image
Ludwig II. als GroЯmeister des Hausritterordens vom
Heiligen Georg. Gabriel Schachinger, Mьnchen, 1887.

   На 9 юни 1886 г. в Хохеншвангау пристигнала медицинска комисия, която освидетелствала краля като недееспособен.  След три дни Людвиг се впуснал в своето последно пътешествие в Штарнберг. На 13 юни неговото тяло било открито във водити на штарнбергското езеро.
  На мястото на гибелта на краля стои кръст, а малко по-нагоре – параклис, където всеки може да се помоли за душата на приказния лебедов крал.

image
   
  
Вероятно, Людвиг не е бил от най-добрите владетели. Но даже и да  не е оставил следа в историята като политически деец или талантлив пълководец, то построените от него замъци, шедьоври на художествената инсценировка на миналото, завинаги остават в сърцето на всеки, който имал щастието да види тази въплътена в камък мечта...


image

image










Гласувай:
15



1. krysy - Благодаря, Тера.
24.08.2012 11:35
Не съм била в тези замъци. Мен по-скоро ме заинтригува образа на Людвиг Баварски. Това ме провокира да се поровя и науча нещо повече за него. А наученото реших да го споделя.
Благодаря ти за сайта, наистина има много интересни неща. Дори сложих въпросния портрет на краля в моя пост- сега се вижда как годините са го променили.
Прочетох част от твоите постове. Веднага усетих - сродна душа!...:)))
Приеми поздрав от морето - днес то бе великолепно, както и цялото лято.
цитирай
2. samojiva - Много красота! Блазе им на немците! ...
24.08.2012 21:07
Много красота! Блазе им на немците! Те не са живели на кръстопът като нас и техните замъци никой не ги е ограбвал, опустошавал и разрушавал! А знаете ли откъде носят името си "баварци", поразровете се и в това, интересно е!
цитирай
3. hristo27 - Ееееее, невероятно е! И като к...
25.08.2012 11:58
Ееееее, невероятно е!
И като красота, и като информация.
цитирай
4. toninabog - Поздрави!!!
25.08.2012 20:22
Чудесен постинг!
цитирай
5. tera - Чудесни замъци!
25.08.2012 23:00
Колкото повече ги гледам, толкова повече им се радвам! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2299782
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5363
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031